Danmark

Professor og universitet saksøkes for hjernevasking, religiøs og seksuell sjikane

Både Syddansk universitet og professoren avviser sterke anklager fra en tidligere student.

Syddansk Universitet saksøkes i et sivilt søksmål.
Publisert

I Danmark har en svært spesiell sak dukket opp ved landets tredje største universitet. En tidligere student, som i var i en søknadsprosess for å ta en doktorgrad ved Syddansk universitet (SDU), saksøker nå en professor og universitetet for en rekke forhold. Blant annet for å ha forsøkt å verve henne til en sekt (vår oversettelse av «kult», red.mrk), drive med hjernevasking og religiøs og seksuell sjikanering.

Det er blant annet Danmarks Radio som omtaler søksmålet. Saken har også blitt omtalt i podkasten Norsken, svensken og dansken på NRK P2 i påsken.

Ble sykemeldt

Danmarks radio (DR) har vært i kontakt med saksøkeren og den tidligere PhD-kandidaten og omtaler henne som Hanne i artikkelen. Hun er i dag sykmeldt etter hendelsene som skal ha startet i august 2019.

«Hanne var utsatt for systematisk manipulerende og grenseoverskridende adferd på grensen til hjernevask fra professorens side», heter det i en legevurdering av Hanne.

Både universitetet og professoren selv avviser anklagene.

— Jeg har aldri i mitt profesjonelle virke hatt noen klagesak og gjenkjenner på ingen måte bildet som er tegnet av meg som person, svarer professoren i et skriftlig svar til DR.

Støttes av universitetet

Hanne kom først i kontakt med universitetet da hun ønsket å skrive en ph.d hos en forskningsgruppe på Syddanske universitet.

Først et år senere, 1. august 2020, tiltrer hun i en stilling som vitenskapelig assistent. En del av arbeidsoppgavene går ut på å samle inn midler til å skrive ph.d.

28. august blir hun sykemeldt fra stillingen sin. Desember 2020 kobles fagforeningen Yngre Læger og deres advokater seg på. Men ingen av partene blir enige og det ender med det som nå er et sivilt søksmål mot professoren og universitetet.

— SDU tar denne type saker meget alvorlig og har derfor fått en undersøkelse med bistand fra Poul Schmith/Kammeradvokaten. SDU har fortsatt full tillit til professoren. Han har vår fulle støtte, svarer dekan Ole Skøtt til DR.

Fikk religiøs bok

Et sentralt punkt i søksmålet er en bok på 1200 sider med budskap fra Jesus til profeten. Dette skal være sentralt i trosretningen til professoren og en bok han ga til stipendiaten.

Denne boken brukes også som eksempel på sjikaneringen professoren skal ha stått for ved å forsøke å verve henne til en religiøs bevegelse.

Før hun fikk boken tok Hanne kontakt med professoren om det hun kaller en spirituell opplevelse.

«Det høres ut som en meget tydelig gave fra Gud du har fått. Nåde. Hellige ånd. Og sikkert også en følelse av Guds kjærlighet. Det vil jeg gjerne høre mer om.», svarte professoren.

DR har vært i kontakt med professor ved psykologi på Aarhus Universitet Preben Bertelsen. Han har fått se mailkorrespondansen mellom professoren og Hanne, som omtales i søksmålet.

— Vurdert ut ifra det materialet alene, vil jeg si at det er som tatt ut av en grooming-manual, sier Bertelsen til DR.

Fagforeningen Yngre Læger saksøker professoren og universitet for 75.000 kroner for belastningen Hanne skal ha vært utsatt for.

Powered by Labrador CMS