Universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo, Gunn Elin Aa. Bjørneboe, foreslår at styret slutter seg til en intern organisering. Foto: Siri Ø. Eriksen

UiO-direktøren støtter interne klinikker

Klinikk. Etter høstens konflikter og snuoperasjoner på institutt- og fakultetsnivå følger UiO-ledelsen etter. Til tirsdagens styremøte anbefaler de intern organisering av psykologklinikkene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetsdirektør på Universitetet i Oslo (UiO), Gunn Elin Aa. Bjørneboe, anbefaler at klinikkene på Psykologisk institutt lokaliseres på UiO.

Det viser sakspapirene til neste ukes styremøte.

Klinikkene er stedet hvor profesjonsstudenter i siste året av studiet kan ha internpraksis. Det har vært konflikt rundt klinikkene i lengre tid, og det toppet seg da universitetsledelsen i fjor høst bestemte seg for å stenge klinikkene på dagen av frykt for lovbrudd. Litt senere bestemte de at klinikkene skulle flyttes til spesialisthelsetjenesten.

Etter flere undersøkelser og endringer ble de åpnet igjen, og universitetsstyret vedtok at spørsmålet om hvorvidt klinikkene skulle organiseres internt eller under et helseforetak skulle forankres i demokratiske prosesser i organisasjonen.

Intern eller ekstern

«Universitetsstyret slutter seg til valg av modell for klinikk og praksis ved Psykologisk institutt.»

Forslag til vedtak

Siden da har en arbeidsgruppe sett på klinikkene og vurdert organiseringen. De endte med å anbefale en intern organisering, og siden har både instituttstyret og fakultetsstyret fulgt opp med å anbefale en intern organisering.

Tirsdag 13. mars skal saken opp i universitetsstyret, og forslaget til vedtak er:

«Universitetsstyret slutter seg til valg av modell for klinikk og praksis ved Psykologisk institutt. Styret ber instituttet og fakultetet følger opp klinikkdriften ved Psykologisk institutt og rapportere jevnlig til universitetsledelsen.»

Universitetsdirektør Bjørneboe sier til Khrono at hun ikke har noen annen kommentar til saken enn at den skal behandles i universitetsstyret tirsdag.

Helsetjenester ved universitet

I etterkant av stengingen og avgjørelsen om flytting sa viserektor for forskning og ledelsens talsperson i klinikksaken, Per Morten Sandset, at de prinsipielt ikke ønsket at det skulle tilbys helsetjenester ved universitetet.

Siden har rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, og rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, sagt at de også mener at helsetjenester ikke skaltilbys av universitetet, på prinsipielt grunnlag. Både NTNU og UiT har internklinikker for psykologi i dag.

UiO har også en internklinikk for odontologi, men den står ikke i fare for å bli flyttet, ifølge Sandset.

Fakta

Klinikksaken på UiO

Ved profesjonsutdanningen i psykologi på UiO har studentene internpraksis ved tre voksenklinikker.

I fjor begynte en konflikt ved instituttet, da ledelsen ønsket å flytte klinikkene ut av huset og organisere dem eksternt.

10. oktober 2017 valgte universitetsledelsen å stenge klinikkene på dagen, fordi de fryktet at de ikke ble drevet i henhold til loven.

De bestilte redegjørelser fra et advokatfirma og internrevisjonen. Begge de bestilte rapportene fant «avvik» fra loven.

Mens klinikkene var stengt vedtok universitetets ledelse at de skulle flyttes til spesialist-helsetjenesten.

Både stengingen og flyttevedtaket møtte massive protester fra studenter og ansatte ved instituttet.

universitetets styremøte 24. oktober utsatte man avgjørelsen om å flytte klinikkene til spesialisthelsetjenesten, og ba om en demokratisk prosess.

Den 30. januar i år vedtok instituttstyret å anbefale en intern organisering, med bakgrunn i en rapport fra en arbeidsgruppe som anbefaler det samme.

22. februar vedtok fakultetsstyret å støtte anbefalingen fra instituttet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS