Siste fra forsiden:
Kortnytt
Sparebank gir 40 millioner
Sparebanken Sør gir 40 millioner kroner til forskning og forskningssamarbeid langs sørlandskysten.
Senter for kystsoneøkologi ved Universitetet i Agder (UiA) får 10 millioner kroner til forskningssamarbeid, infrastruktur, en rekrutteringsstilling for en ung forsker, samt midler til pilotprosjekter.
Innakva KLYNGE får 15 millioner kroner til etablering av kystobservatorier langs Agder-kysten sammen med Universitetet i Agder.
Havforskningsinstituttet får 15 millioner kroner til oppgradering av en forskningsstasjon.
– Det avgjørende er at disse tre miljøene vil jobbe sammen om å utvikle kunnskapen om kysten og havet. Tildelingen er en del av vår markering av at banken er 200 år, og vi håper midlene kommer til god nytte langs hele kysten, sier konserndirektør Eva Kvelland i Sparebanken Sør på Universitetet i Agders nettside.
Tromsøundersøkelsen sikret finansiering
Regjeringen spytter inn 20 millioner kroner i Tromsøundersøkelsen, skriver Nordlys fredag.
Med beskjeden fra statsråd Jan Christian Vestre er finansieringen for denne runden med datainnsamling på plass.
Beskjeden kommer samtidig som at undersøkelsen starter 50-årsmarkeringen denne helgen.
De er Det Norske Videnskaps-Akademis nye ledere
Annelin Eriksen er valgt til preses i Det Norske Videnskaps-Akademi for de neste tre årene. Marit Westergaard blir ny generalsekretær.
Valgene skjedde under et medlemsmøtettorsdag 19. september, skriver akademiet i en pressemelding.
Giuditta Cordero-Moss og Annelin Eriksen stilte til valg som preses, og Eriksen fikk flest altså stemmer. Marit Westergaard var eneste kandidat til generalsekretærvervet.
Annelin Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Hun overtar som preses etter Lise Øvreås fra årsskiftet og er den fjerde kvinnen som er valgt til akademiets øverste leder siden stiftelsen i 1857.
Valgperioden for preses er tre år, og det er ikke mulig med gjenvalg. Generalsekretøren er valgt for fire år og kan gjenvelges for en ny periode.
Marit Westergaard er professor i lingvistikk ved UiT Norges arktiske universitet. Hun tar over for Gunn Elisabeth Birkelund som har hatt vervet siden 2021.
Ketil Eiane får fire nye år som prorektor ved Nord universitet
På torsdagens styremøte vedtok styret ved Nord universitet at Ketil Eiane tilsettes i stillingen i åremålsperioden 01.01.25 — 31.12.2028, skriver universitetet i en pressemelding.
— Styret er fornøyd med at Ketil Eiane har takket ja til å fortsette den viktige jobben med å utvikle forskningsfeltet ved Nord universitet. Han har gjort en solid jobb og har klare tanker om hvordan arbeidet skal utvikles videre, sier Øyvind Fylling-Jensen, styreleder ved Nord universitet.
Som prorektor for forskning og utvikling blir Eiane sentral i utviklingen av forskningsfeltet.
– Nord universitet har mange fremragende forskningsmiljø som hevder seg godt nasjonalt og internasjonalt. Å arbeide med å løfte Nords eksternfinansiering av forskning blir viktig i tiden fremover, sier Eiane i pressemeldingen.
Eiane har doktorgrad i biologi fra Universitetet i Bergen og er professor i marin økologi ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet.
Han har siden 2021 vært prorektor for forskning og utvikling ved Nord universitet, og har tidligere vært prorektor for strategi og omstilling (2020) og dekan ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (2017 — 2019).
Kari-Jussie Lønning blir direktør ved Diakonhjemmet
Kari-Jussie Lønning (55) er ansatt som ny administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør ved Modum Bad.
Tidligere har hun vært leder for SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) og leder for SiO Helse (i Studentsamskipnaden i Oslo).
Hun sitter også i styret ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Lønning blir nå Diakonhjemmets første kvinnelige sykehusdirektør.
– Lønning har et strategisk og helhetlig perspektiv på helsetjenesten og på lokalsykehusenes nøkkelrolle. Hun har toppledererfaring fra spesialisthelsetjenesten og har klinisk erfaring fra både primær- og spesialisthelsetjenesten. Hun kjenner ideell sektor og opplever mening i i institusjonens verdisett og vårt diakonale formål, sier styreleder ved sykehuset, Ingunn Moser i en pressemelding.
Lønning sier at hun gleder seg til å ta fatt på jobben.
– Virksomhetens sterke posisjon som lokalsykehus og som nasjonal og regional faglig spydspiss innen flere fagområder, ligger til grunn for dette. Det diakonale fundamentet er en viktig ramme som treffer både hjertet og hodet. Sammen med de ansatte blir det spennende å jobbe for videreføring av denne solide posisjonen og finne muligheter for veien videre, sier Lønning.
Hun tiltrer 1. januar 2025.
Opna kreativt hus
Nord universitet og Statsbygg markerte onsdag den offisielle opninga av «Kreativt bygg» i Levanger.
Det nye signalbygget er på 1300 kvadratmeter og har ein prislapp på 100 millionar kroner. Det skal huse skodespelarutdanninga ved universitetet og rommar ein teatersal og tre øvingssalar.
Tre kull med totalt 60 studenter er allereie i full gang med undervisninga i dei nye lokala.
– Kreativt bygg er ei stjerne av eit bygg der arkitekturen gir ein naturnærleik og eit innslipp av lys som tek pusten frå deg, sa rektor Hanne Solheim Hansen under opninga.
Med skodespelarutdanninga på plass i dei nye lokala er Nords mange kreative fagmiljø og kreative studentar samla på ein stad: Musikk, teater, drama, kunst- og handverk, film og TV, spel- og opplevingsteknologi og CG art and Animation. Til saman er det kreative fagmiljøet på om lag 60 vitskapelege tilsette og kring 500 studentar.
Regjeringa vil sletta studiegjeld
Regjeringa vil ha på plass ei ordning for å sletta studiegjeld for dei som bur i dei 212 minst sentrale kommunane i Noreg.
Det kjem fram i ei pressemelding frå regjeringa.
Gjennom ordninga vil alle som bur i ein av dei 189 kommunane i det Statistisk sentralbyrå kallar sentralitetssone 5 og 6 i minst eitt år, få sletta 25.000 kroner av utdanningsgjelda i året frå januar 2026.
I tillegg til at du må bu i kommunen i minst eitt år, må du også vera i arbeid.
Bur du i Troms eller Finnmark vil ein kunna få sletta 60.000 kroner i året frå 2026.
Desse endringane vil til saman kosta 1,3 milliardar i året frå 2026.
Tromsøundersøkelsen fyller 50 år
I helgen blir det 50-årslag to dager til ende for en av landets tre store befolkningsundersøkelser, Tromsøundersøkelsen.
Festen starter fredag med seminaret «The Tromsø Study Through 50 Years» på universitetets campus i Tromsø. Der vil UiT-ledelsen, stortingspolitikere og andre prominente gjester få et historisk tilbakeblikk på undersøkelsens opprinnelse og et frempek på noen av nåtidens og fremtidens folkehelseutfordringer, ifølge en pressemelding.
Lørdag fortsetter festen med «Lørdagsuniversitetet spesial» om undersøkelsen på Verdensteateret i Tromsø sentrum.
50-årsmarkeringen sammenfaller med de siste forberedelsene på statsbudsjettet for 2025, et statsbudsjett hvor Tromsøundersøkelsen allerede har signalisert at de har betydelige behov for penger hvis de skal kunne fortsette datainnsamlingen.
Nyeste artikler
Nye kanalar er ei lettvint løysing
Krever at NTNU kartlegger asbest i eldre bygg
Sterk film om flukt
Må spare 150 millioner kroner. Er taus om konsekvensene
Vil tilby sluttpakker til ansatte i løpet av oktober
Mest lest
Ina strøk fordi hun ikke fant noen å skrive oppgave med. Nå vil hun hjelpe andre
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika