Debatt svein stølen

Universitetets ansvar

Den russiske invasjonen av Ukraina må fordømmes på det sterkeste.

Universitetet i Oslo flagger det ukrainske flagget på Universitetsplassen.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Russlands uansvarlige og umenneskelige oppførsel er fullstendig uakseptabel og sender hele verden inn i en ekstremt farlig situasjon.

Det er uhyre skremmende at en av verdens mektigste nasjoner, med store konvensjonelle og nukleære våpenarsenaler, kan handle på denne måten. Konsekvensene for Ukraina er enorme. Det russiske regimet og Kreml påfører den ukrainske befolkningen enorme lidelser. Vi ser allerede at flyktninger strømmer over grensene til Polen, Romania og andre land, og vi har kun sett starten. Hele Europa og hver og en av oss må bidra i denne situasjonen.

Universitetet i Oslo har en viktig hovedoppgave de nærmeste dagene og ukene. Vi må ta oss av våre studenter og ansatte. Vi har vært i kontakt med et lite antall studenter som vi vet oppholder seg i Russland. Vi følger videre opp våre ukrainske studenter og kontakter våre studenter i land som grenser til Ukraina og Hviterussland. De skal få den støtten de måtte trenge.

Kraftig fordømmelse av Russlands oppførsel og resolutt støtte til Ukraina må ikke føre oss inn i fellen med å stigmatisere enkeltpersoner. Det er sterke og modige stemmer i den russiske befolkningen som protesterer mot invasjonen. Det er viktig ikke å klandre folket i Russland for det voldelige angrepet på deres nabonasjon.

Dette er en krig drevet av Kreml og det er godt å se at mange akademiske kollegaer selv i en svært vanskelig og farlig situasjon for dem personlig står opp mot Kreml. Vi har mange russiske ansatte og studenter. Vi skal også ta oss av dem.

Situasjonen vil også få konsekvenser for forskning og annet akademisk samarbeid. Vi kommer tilbake med tydelige beskjeder - forhåpentligvis i løpet av en dag eller to.

I ukene fremover må vi hjelpe akademikere og studenter fra Ukraina. Mange er i en ekstremt sårbar posisjon. En av mange alvorlige bekymringer er at muligheten til å reise til og fra Ukraina nå selvsagt er sterkt begrenset. Vi må være forberedt på å gjøre det vi kan; på å gi støtte og hjelp.

Hvordan må vi diskutere med fakultene, men utvekslingsstudenter må få innpass i regulære studieprogram, og flyktende studenter må få hjelp. Vi må også vurdere hvordan vi kan hjelpe ukrainske kollegaer. Vi fortsetter dialogen med ulike internasjonale aktører, samt akademiske kolleger i Norge og internasjonalt.

Vi må stå sammen i møtet med et særdeles ustabilt og utilregnelig russisk regime.

(Innlegget ble først publisert på Rektorbloggen)

Følg flere debatter i akademis på Khronos meningsside

Powered by Labrador CMS