Stenger dørene

Reagerer på stenging av campus: — Utidig

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold er frustrert over stenging av campus og måten han som rektor fikk beskjeden på: Ved å se på nyhetene.

— De tar hele Viken i ett jafs, alt fra Halden til Geilo. Det er store variasjoner her, sier Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi er ett år inn i en pandemi: Hvorfor klarer vi ikke nå å gjøre nødvendige differensieringer?

Spørsmålet stilles av en svært oppgitt og fortvilet rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

Han reagerer kraftig på gårsdagens nyhet om at regjeringen stenger ned samtlige høgskoler og universiteter i Viken fylke fra og med tirsdag klokken 12.

— De tar hele Viken i ett jafs, alt fra Halden til Geilo. Det er store variasjoner her. Vi har hatt god kontroll og har ikke hatt smittespredning på våre campuser. Men dette tar man altså ikke innover seg. Derfor oppleves dette svært frustrerende, sier Jelsness-Jørgensen.

— Utidig mangelfull differensiering

I stedet mener han at lokale smitteforhold heller burde legge føringene og at regjeringen burde kunne stole på at institusjonene selv har lært seg å håndtere situasjonen.

— Hva tenker du om at regjeringen stenger ned campusene i Viken, mens man i utgangspunktet får holde åpent i Oslo?

— Det er bemerkelesverdig, når det er i Oslo det er størst smittetrykk, men så er det vi her som blir «tatt». Det vil jeg kalle utidig mangelfull differensiering. Jeg har full sympati med situasjonen i Oslo, men slik man nå gjør det er ikke optimalt, sier Jelsness-Jørgensen.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Svært bekymret for kvaliteten i utdanningene

Rektoren, som har skrevet en doktorgrad om følelsen fatigue, sier han selv ikke lenger klarer å skille mellom arbeid og fritid.

Han er nå dypt bekymret for studentene og de ansatte.

— Det er etter mitt skjønn dypt tragisk for studentene og de ansatte. Ser man på ungdomskoler og videregående skoler har man klart å differensiere for å beskytte de unge. Våre studenter er også unge mennesker som det kreves at har en kompetanse for å kunne gå ut i arbeidslivet og møte de utfordringene som venter der, sier Jelsness-Jørgensen.

Han sier at høgskolen hele vegen har balansert på en knivsegg med tanke på kvaliteten i utdanningen. Nå er situasjonen alvorlig, ifølge rektoren.

— I året som har vært har samfunnskritiske utdanninger og studentene vært hardt rammet. Jeg må bare si at jeg ikke lenger vet i hvilken kvalitet vi klarer å utdanne. Vi må få dispensasjoner for at noen av studieløpene våre ikke skal ryke, sier Jelsness-Jørgensen.

For slik Høgskolen i Østfold har tolket tiltaksnivå A som de nå er omfattet av, så gir ikke det mulighet for dispensasjon til noen studentgrupper.

— Det er forunderlig

For omtrent nøyaktig ett år siden, var Jelsness-Jørgensen ute i Khronos spalter og ga den manglende og dårlige kommunikasjonen mellom Kunnskapsdepartementet og de ulike institusjonene det glatte lag.

Den samme kritikken kom han med da regjeringen sent en lørdag kveld like etter nyttår sendte ut informasjon om at de måtte stenge ned sine campuser for studentene bare to dager etter.

Nå opplever han at historien bare repeterer seg selv.

— Klokka 21 om kvelden ser vi meldinger om dette i flere nyhetssendinger og skal da stenge campus klokken 12 dagen etter. Det er forunderlig at det er slik man kommuniserer ett år inn i en pandemi, når vi ellers har håndtert det jevnt og trutt, hatt møter og gjort risikovurderinger, sier Jelsness-Jørgensen.

Østfold-rektoren sier at rektorene ved universitetene og høgskolene i både Viken og Oslo er kallet inn til et møte om situasjonen med Kunnskapsdepartementet tirsdag.

Der vil Jelsness-Jørgensen fronte sin sterke bekymring og be om mer differensierte tiltak.

Powered by Labrador CMS