Valgkampåpning i høyre
Rektorer reagerer på Høyres valgkampløfter: — Dette er tull
Formuleringen om sommerstengte campus fra Henrik Asheim får rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og flere andre, til å heve stemmen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Dette er tull. Helt unødvendig og svært uheldig, mener rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
— En karikert beskrivelse av institusjonene som ikke er i tråd med virkeligheten, sier Østfold-rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.
— Leit at både statsministeren og kunnskapsministeren er så virkelighetsfjerne, mener avtroppende OsloMet-rektor som tiltrer som rektor ved NMBU søndag, Curt Rice.
Reaksjonene kommer etter at statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim var intervjuet i VG i forbindelse med årets valgkampåpning som fant sted ved NTNU i Trondheim fredag. Gjennom VG-intervjuet presenterer de Høyres valgløfter til landets studenter.
Henrik Asheim uttaler seg blant annet om forslag om sommerstudier og synes det er rart at universitetene er «stengt» på sommeren.
I VGs artikkel heter det at Asheim sier satsingen på sommerstudier innebærer at flere studier kan gå over trimestre der man kan ta studiene på halvannet år heller enn to.
— Det er et paradoks at vi har svære bygninger med flinke fagfolk som er stengt i to måneder. Det finnes en hel del studenter som kunne tenke seg å bli fortere ferdig og bruke sommeren til undervisning, sier Asheim til VG.
Uttalelsene faller ikke i god jord hos flere av landets rektorer.
Stølen: — Dette er tull
Den som først reagerte først var rektor ved Universitetet i Oslo, Sven Stølen. Han skriver på Twitter:
«Det er et paradoks at vi har svære bygninger med flinke fagfolk som er stengt i to måneder» - jeg forventer at statsråden ikke lager forestilling av sektoren som svekker samfunnets forståelse av vårt samfunnsoppdrag! @Henrikasheim Dette er tull! https://t.co/D9bWKmID8l
— Svein Stølen (@sveinstlen) July 30, 2021
Stølen utdyper til Khrono:
— Statsråden formulerer seg lite klokt. Jeg forventer at vår egen statsråd ikke gir leserne av en av Norges største aviser, inntrykk av at universitetets ansatte har to måneder ferie, understreker Stølen.
Han legger til:
— Vi har et tredelt samfunnsoppdrag: Vi forsker, vi underviser og vi tar kunnskap i bruk, for eksempel gjennom å være svært så tilgjengelige i enhver debatt hele sommeren (og resten av året), ved å bidra til å skape nytt og eller utvikle etablert næringsliv, eller med kunnskap og analyser påkrevd for å møte pandemien.
På ingen måte stengt: — Svekker vårt omdømme
— Byggene våre er på ingen måte stengt på sommeren. Stipendiater og postdoktorer har hatt en krevende koronatid, og arbeider nå intenst for å bli ferdige. Vi får stadig bekymringsmeldinger om arbeidspress i sektoren. Da blir dette rett og slett uheldig og hjelper ikke på motivasjonen for ansatte i en sektor som har arbeidet heroisk for å sørge for at våre studenter har fått et så godt tilbud som mulig i en krevende tid siden 12. mars i fjor, poengterer Stølen.
UiO-rektoren påpeker at ansatte jobber og sliter for å få gjennomført store europeiske forskningsprosjekter, som er hemmet som følge av regjeringens innreisetillatelser.
— Det ble nok mer sleivete enn intendert fra statsråden, men dette svekker omdømmet til en hardtarbeidende og viktig sektor i offentligheten, og det er helt unødvendig og svært uheldig, sier han til Khrono.
— Ikke ment som et angrep
Statsråd Henrik Asheim utdype sine uttalelser til VG overfor Khrono.
Han understreker at dette på ingen måte er ment som et angrep på universiteter og høgskoler, mer en utfordring.
— Jeg er veldig klar over at det gjøres mye godt og viktig arbeid ved universiteter og høgskoler også på sommeren, men i denne forbindelse var det utdanningsdelen av samfunnsoppdraget og studentene som sto på dagsorden for meg og oss, sier Asheim.
— Det er jo en realitet at det er helt stopp i undervisningen for studentene i nesten to måneder hver sommer, og spørsmålet er om man kan se på mulighetene for å tilby de studentene som ønsker det tilbud også sommerstid, sier Asheim.
Til VG antyder han at dette kunne bety studenter som ønsket det og hadde mulighet, da kan ta utdanninger på 1,5 år i stedet for å bruke to år på samme utdanning.
Asheim er raskt ute med å presisere:
— Både institusjoner, fakulteter og institutter står selvsagt fritt til å se på hvordan man kunne få til slike tilbud.
Støtter Stølen
Også rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, har fått med seg intervjuet i VG, og støtter Stølen i hans reaksjoner.
— Jeg er enig med Svein Stølen. Dette var en karikert beskrivelse av institusjonene som ikke er i tråd med virkeligheten. Hos oss er det aktivitet gjennom sommeren, både ved forkurs og ikke minst ved at at flere fagansatte bidrar i sommerskoler og kurs for barn og ungdom, sier Jelsness-Jørgensen.
Han reagerer også på et annet moment i VG-intervjuet.
— Jeg stiller også spørsmål ved løftene om arbeidspraksis i alle studier.
Høyre har fem løfter til studentene. Det ene lyder: «Alle studenter skal få prøve seg i arbeidslivet i løpet av studiene. Det vil si at alle universiteter og høyskoler må inkludere et tilbud om arbeidspraksis i alle studier – som skal gi studiepoeng.»
— Det er mange måter å koble samfunn, næringsliv og akademia som ikke nødvendigvis trenger å øke administrativ byrde og byråkrati — noe jeg oppfatter at dette forslaget kan gjøre. Jeg undres over det empiriske grunnlaget for dette forslaget, sier Østfold-rektoren.
— Urealistisk og uønsket detaljstyring
Rektor ved OsloMet, fra søndag NMBU (Norges miljø- og biovitenskaplige universitet), Curt Rice, har også lest VG:
— Jeg synes det er leit at både statsministeren og kunnskapsministeren er så virkelighetsfjerne som de er i disse sitatene. Det er absolutt ingen i universitets- og høgskolesektoren som ønsker noe annet enn at studentene deres skal komme seg ut i arbeidslivet etter at er ferdige med studiene sine, sier Rice til Khrono og legger til:
— Å gå til valg på praksisplasser for alle er ikke bare fullstendig urealistisk men også detaljstyring på nettopp den måten som Henrik Asheim har sagt at han ikke skal drive med. Men Erna Solberg er kanskje uenig med han om det, undrer Rice.
— Asheims kommentar om sommerstengte institusjoner er en åpenbar antydning om at universitetsansatte har mer sommerferie enn befolkningen for øvrig. Dette er for det første feil – eller tull, som Svein Stølen forståelig nok sier – og dessuten er det slik at når hele sektoren har jobba utrolig hardt under hele pandemien smaker dette verken av anerkjennelse eller takknemlighet, legger Rice til som avslutter:
— Jeg må nesten tro at det var dårlig med sitatsjekk hos Kunnskapsdepartementet i forbindelse med denne artikkelen, for det er virkelig merkelige saker fra alle kanter.
Her er løftene til studentene
Her er Høyres valgkampløfter til studentene ifølge statsråd Asheim og statsminister Erna Solberg gjengitt i VG:
- Flere psykologer og rådgivere til studentene.
- Å lovfeste en plikt til å drive faglig oppfølging av studentene.
- At alle studenter skal få prøve seg i arbeidslivet i løpet av studiene. Det vil si alle universiteter og høyskoler må inkludere et tilbud om arbeidspraksis i alle studier – som skal gi studiepoeng.
- Heldigitalisere universiteter og høyskoler innen 2025 og innføre krav om at offentlige universiteter og høyskoler skal legge ut forelesninger gratis
- Åpne opp for mer sommerstudier