Svein Stølen vil bli rektor ved Universitetet sent i skolen. Foto: Siri Ø. Eriksen

Utdanning skal være gratis

Saken om kostnader rundt feltkurs er litt komplisert, og vi er ikke sikre på om vi har den hele og fulle oversikten over saken, skriver rektorkandidatene Stølen&Mo ved Universitetet i Oslo i svar til Realistlista.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kari Anne Andersen fra Realistlista  spør om hva vi mener om kostnader forbundet med feltkurs, og om vi som rektorteam vil lage en overordna politikk som regulerer slike kostnader.

Dette er et vanskelig spørsmål sent i valgkampen. Skjønt, det overordnede svaret er lett å gi. Utdanning er og skal være gratis. Men når vi undersøker forholdene rundt slike feltkurs, så ser vi at dette er litt komplisert. På det nåværende tidspunkt er vi kort og godt ikke sikre på om vi har den fulle og hele oversikten over saken.

La oss likevel antyde hvilke forhold som vil måtte spille inn for vår politikk på dette området. Vårt løfte til velgerne er jo at vi vil bruke hele vår erfaring for å få til et godt samspill på Universitetet i Oslo.

Vi vet at feltkurs er svært populært blant studentene, og slik vi ser det, et svært viktig element i undervisningen i mange fag, blant annet fordi de sikrer aktive læringsformer og praksisnærhet.

Enkelte steder går feltkursene om sommeren, i noen miljøer er de også obligatoriske. Vi vet at det på enkelte institutter har oppstått uenighet om hvorvidt studentene selv skal dekke utgifter til mat og eventuelt en egenandel for overnatting. Både økonomi og obligatorikk skaper tilleggsutfordringer for studentene som jo ofte jobber om sommeren og som dessuten også skal ha noe ferie.

Dersom vi blir valgt, lover vi å arbeide fram gode svar

Rektorteamet Stølen&Mo

Samtidig er obligatoriske feltkurs på bachelornivå et underskuddsforetagende for instituttene som ikke får ekstra finansiering til slike tilbud. Dette til tross for at feltkurs ofte krever høy bemanning, både av faglige og sikkerhetsmessige årsaker.

Dette er problemer og spørsmål det bør være mulig å finne en god løsning på. Dersom vi blir valgt, lover vi å arbeide fram gode svar. Det vil måtte skje i dialog med både studenter og fagmiljø.

God påske til dere alle fra
Stølen & Mo

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS