Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus og rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo har funnet tonen og synes ikke noe om pratet om arroganse. I stedet snakker de om gjensidig respekt mellom de to institusjonene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Avviser arrogante holdninger

De to rektorene ved Oslos store utdanningsinstitusjoner, Ole Petter Ottersen og Curt Rice, kjenner seg ikke igjen i snakket om UiO- eller Blindern-arroganse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor og tidligere prorektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Frode Eika Sandnes, setter fingeren på noe han sier det prates om over kaffen i miljøer på høgskolen - at mange ved Universitetet i Oslo har en arrogant holdning overfor lillebror HiOA.

«Jeg har pratet med mange personer ved de andre institusjonene i regionen, og nasjonalt, som opplever at mange ved UiO har en arrogant holdning til andre aktører, både i ord og handling, og snakker oss andre ned. For eksempel har jeg selv ofte hørt enkelte ved UiO som stiller spørsmålstegn ved anvendte forskningen ved HiOA og om HiOA i det hele tatt bør forske eller drive utdanning over bachelornivå», skrev han i en kommentar i Khrono nylig.

Les også: Tar oppgjør med UiO-arroganse

Også professor emeritus Tore Linné Eriksen (bildet) ved Høgskolen i Oslo og Akershus har merket nedlatende holdninger. I en kommentar i Khrono skriver han:

En venn av meg på UiO har uttalt offentlig at nivået på Universitetet nå er blitt så lavt, at det nærmer seg en høgskole!

Tore Linné Eriksen

Vi heier på HiOA i arbeidet for å bli universitet.

Ole Petter Ottersen

Vi har et utmerket samarbeid med flere miljøer ved Universitetet i Oslo og opplever ikke annet enn gjensidig respekt.

Curt Rice

«For et par år sida var jeg sensor på UiO, og var litt i tvil om C eller B, men synes det var noen originale poenger, som fortjente å bli løfta fram. Jeg gjorde rede for tvil og hva jeg falt ned på, men blei møtt med: jeg trodde du nok ville si det, men du tar feil, dette er en C, det er et universitet, og ikke en høgskole. En venn av meg på UiO har uttalt offentlig at nivået på Universitetet nå er blitt så lavt, at det nærmer seg en høgskole!»

Kjenner seg ikke igjen

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (bildet under) sier at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av arrogant holdning fra miljøer ved Universitetet i Oslo.

— Vi har et utmerket samarbeid med flere miljøer ved Universitetet i Oslo og opplever ikke annet enn gjensidig respekt. Jeg setter også stor pris på det gode forholdet jeg har til rektor Ole Petter Ottersen, sier Rice.

Han legger til at han mener det er bra for Norge å ha et universitet som UiO, som han kaller en «forskningsmaskin».

— Ottersens jobb er å ivareta og utvikle den delen av jobben videre, og det gjør han på en utmerket måte, sier Rice.

Så du kjenner deg ikke igjen at det finnes en UiO- eller Blindern-arroganse?

— Nei, overhodet ikke, sier Rice.

Heller ikke fra ditt tidligere ståsted ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø?

— Nei, nei, det er ikke noe tema, sier Rice.

Ottersen heier på HiOA

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo (bildet under) har følgende kommentar til tidligere prorektor ved HiOA, Frode Eika Sandnes:

— Jeg synes vi burde snakke hverandre opp. Det vil begge institusjoner tjene på. Og dette vil Oslo-regionen tjene på.

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Også Ottersen sier at det er et godt forhold mellom ledelsen ved UiO og HiOA.

— Selv har jeg en meget god dialog med nåværende rektor Curt Rice og vi ser mange muligheter for å utvikle samarbeidet mellom våre institusjoner - basert på komplementaritet og gjensidig respekt. Sammen skal vi gjøre Oslo til en enda bedre studentby - Norges beste. Og vi heier på HiOA i arbeidet for å bli universitet, sier han.

Arroganse begge veier

Førstelektor og styremedlem ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Bjørn Smestad, skriver i kommentarfeltet i Khrono at han ikke kan huske å ha møtt Blindern-arrogansen direkte i offisielle sammenhenger, men at han ikke møter den så sjelden i uoffisielle sammenhenger. Han sier at det det kan gjelde folk som jobber ved eller er utdannet fra UiO og som stiller spørsmål ved om ikke HiOA burde konsentrere seg om bachelorstudier, mens master- og PhD-studier burde ligge ved UiO.

«Men arrogansenivået varierer ganske sikkert fra person til person, og også ut fra hvor god kjennskap man har til HiOA. I tillegg går naturligvis arrogansen begge veier, hvor myten om Blindern-professoren som ikke er interessert i undervisning (som det naturligvis også finnes eksempler på, ellers ville jo ikke myten eksistert) stilles opp mot en HiOA-kultur som er opptatt av den gode undervisning (som det jo også finnes eksempler på, men kanskje ikke så fast i veggene overalt som vi skulle ønske)», skriver han i en kommentar til Khronos artikkel.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS