statsrådsskiftet

Ris og ros: Kritiske til Borchs holdninger til forskning

Sandra Borch høster kritikk før hun er i gang, men også forventninger om endringer. Forskerforbundet vil ha mer kunnskapsbasert politikk.

Leder for Forskerforbundet, Guro Lind, forventer endringer fra ny minister.
Publisert

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Ola Borten Moes etterfølger ble klar. Noen har gode forventninger, andre er mer kritiske.

— At Sandra Borch blir forsknings og utdanningsminister etter Borten Moe er som å bli friskmeldt etter pest og en uke etterpå få kolera, sier leder Safina de Klerk ved Oslo Vitensenter, til VG.

Klerk sier at hun oppfatter at Borch på områder der forskning strider mot hennes politiske overbevisning, uttrykker at forskerne tar feil. I Klerks eksempel handler det om kostholdsråd og holdning til bruk av kjøtt.

Direktør ved NTNU Vitenskapsmuseet Hans K. Stenøien har kommentert utnevnelsen på sin Facebook-side. Der skriver han:

Fakta

Sandra Borch (35)

  • Sandra Borch er født i 1988 i Lavangen i Troms.
  • Hun har sittet på stortinget fra 2017 fra Troms.
  • Hun har mastergrad i rettsvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet fra 2014.
  • Borch leder Senterungdommen fra 2011 til 2013.
  • Har markert seg som en støttespiller for Ola Borten Moe en rekke ganger.
  • Har vært landbruks- og matminister i Støreregjeringen siden 2021.

«Gratulerer til Sandra Borch som ny forsknings- og høyere utdanningsminister! Dette blir spennende på mange måter. Som stortingspolitiker gikk hun i sin tid ut i media og mente at jeg var uegnet som leder for et forskningsprosjekt på ulv. NTNU Vitenskapsmuseet og meg som prosjektledelse var et «klart brudd på Stortingets vedtak om en uavhengig granskning». Det er ikke det eneste utspillet hun har hatt der hun uttrykker mistillit til forskere. Håper hun slutter med den slags i den nye rollen sin».

Forventer endringer

I en pressemelding gratulerer Forskerforbundet Sandra Borch som ny forsknings- og høyere utdanningsminister, og de skriver at de gleder seg til å samarbeide med den nye statsråden. Men leder Guro Elisabeth Lind forventer også endringer.

— De siste to årene er det satt i gang en rekke politiske prosesser med for korte frister, for liten involvering og for dårlig kunnskapsgrunnlag. Jeg forventer at regjeringen involverer bedre, og at kunnskapspolitikken er kunnskapsbasert. Da vil regjeringen også få bedre resultater, sier Lind.

Hun ber også Borch sette fart på arbeidet med å oppfylle løftene i regjeringsplattformen.

— Studiestøtten må opp

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, er spent på den nye ministeren.

— Vi går inn i en spennende tid. Studiestøtten må opp, og det må bygges flere studentboliger. Vi er også opptatt av at stipendordninger for internasjonale studenter må på plass, sier Sæther i en første reaksjon til Khrono.

— Sandra Borch er en spennende person med mye bred erfaring fra Stortinget og regjering og som student selv, hun er jo utdannet jurist. Det siste er jo god kompetanse å ha med seg når universitets- og høgskoleloven skal behandles nå i høst.

— Det er viktig for oss at vi får en minister som legger kunnskap til grunn, og også forstår hvorfor det er viktig og hvorfor man skal satse på forskning og høyere utdanning, sier NSO-lederen.

President for foreningen for norske studenter i utlandet (Ansa), Anna Handal Hellesnes, sier hun ser fram til et godt samarbeid og håper man får en statsråd som lytter til studentene og som satser på internasjonalisering.

— Vi har forhåpninger om at regjeringen vil følge opp egen politikk og egen plattform, sier Anna Handal Hellesnes.

— Blir det noen forskjell, tror du, med Borch kontra Ola Borten Moe?

— Det blir nok noe forskjell. Vi håper at vi får en minister som i større grad er opptatt av vårt ved og vel, og vil ha dialog med studentene, sier Hellesnes.

Ser fram til godt samarbeid

Kari-Anne Jønnes, utdanningspolitisk talsperson i Høyre, gratulerer også Sandra Borch som ny statsråd og sier hun ser fram til godt og konstruktivt samarbeid. 

— Jeg håper nå at vi får en statsråd som vil bidra til å øke tilliten til kunnskap og forskning i samfunnsdebatten. I tillegg håper jeg hun ser verdien av å styre i det store og ikke i det små, med tillit til at våre fremste kunnskapsinstitusjoner gjør faglig riktige vurderinger til beste for samfunnet, sier Jønnes.

Pedagogstudentene: — Snakk med oss

Leder av Pedagogstudentene, Kaspara Halkjelsvik har en oppfordring til den nye ministeren:

— Snakk med oss. Vi vet at du ønsker lærere over hele landet, og sammen er vi sikre på at vi kan snu trenden med sterkt fallende søkertall til lærerutdanningene, sier Halkjelsvik, i en pressemelding.

Halkjelsvik har en ønskeliste til den ferske ministeren, og mener at det er viktig at Borch satser på en styrket lærerutdanning gjennom blant annet å gi lærerutdanningene bedre finansiering, mer yrkesretta utdanninger gjennom bedre praksis og sikre åpne og inkluderende lærerutdanninger.

— Vi håper at Borch ønsker å sikre lærerutdanningene en finansiering som gir institusjonene mulighet til å skape knallgode utdanninger gjennom en bedre praksis og utdanninger som gir lærerstudenter muligheter for å bygge seg opp god erfaring fra yrket sitt, sier Halkjelsvik.

Pedagogstudentenes ønskeliste til Sandra Borch:

  1. Bedre finansiering av lærerutdanningene
  2. Mer yrkesrettet lærerutdanninger gjennom bedre praksis
  3. Forskriftsfest retten til veiledning for nyutdannede lærere

Tekna: — Se verdien av kompetanse

Tekna forventer at den nye ministeren ser verdien av kompetanse i samfunnet, og at dette gjenspeiles i prioriteringer og politikk.

— Vi trenger en minister som ser verdien av kunnskap i samfunnet og en høyt utdannet befolkning. Vi må ha et realfagsløft i hele utdanningsløpet, i alt fra grunnutdanningen til etter- og videreutdanning. Hele befolkningen bør ha en bedre forståelse av teknologi og naturvitenskap, sier president i Tekna Elisabet Haugsbø, i en pressemelding fra organisasjonen.

Hun håper Sandra Borch evner å samarbeide tett med både nærings- og kunnskapsministeren.

— Vi må ha en utdanningssatsing som er relevant for næringslivet, og som bringer samfunnet videre. Da må Borch investere i utdanningssystemet, og arbeide tett med både næringsminister, kunnskapsminister, næringsliv og organisasjonene i arbeidslivet, sier hun.

— Må sikre studentboliger

De to viktigste satsingene til en ny statsråd for forskning og høyere utdanning må være å sikre studentene studentboliger og gode velferdstilbud, skriver styreleder i Samskipnadsrådet, Audhild Kvam, i en pressemelding fra rådet.

 Tidligere statsråd for forskning og høyere utdanning har økt kostnadsrammen for studentboliger, og Kvam håper at ny statsråd vil fortsette arbeidet med å gjøre det lettere for samskipnadene å bygge studentboliger.

— De viktigste tiltakene for å øke dekningsgraden av studentboliger i dag er å øke tilskuddet til studentboliger og definere studentboliger som eget arealformål i plan- og bygningsloven. Det trengs nye og oppgraderte studentboliger i hele landet, og vi forventer at ny statsråd ønsker å videreføre satsingen på studentboliger, sier Kvam.

Slår et slag for fagskolene

Handel og Kontor i Norge (HK), Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) og Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) har samlet sine krav til ny forsknings- og utdanningsminister.

— Vi har høye forventninger til at en ny minister tar konkrete og målrettede grep for fagskolene, sier Henning Skau, 1. nestleder i FLT, i en felles pressemelding fra de tre organisasjonene. 

Lena Reitan, 2. nestleder i HK, oppfordrer den nye ministeren til å gå løs på noen av hovedutfordringene mange fagskolestudenter møter:

— Det er ikke lenger slik at du jobber 40 år i samme bedrift med samme arbeidsoppgaver. Digitalisering og det grønne skiftet gjør at endringene kommer fortere, og behovet for kompetanseheving øker kraftig. Det stiller krav til trepartssamarbeidet. Arbeidsgiver må gi tid, staten må bidra med finansiering, og vi arbeidstakere må stille med innsats, sier Reitan, i samme pressemelding

Studentene følger opp:

— Vi må ha en studiefinansiering lik 2G for å dekke faste utgifter, og gi studentene muligheten til å bruke den tiden det krever å studere, sier Thea Tuset, leder av Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF).

Powered by Labrador CMS