statsrådsskifte

Rektorer til den nye statsråden, Sandra Borch: Ber om god dialog

I statsråd 4. august ble Sandra Borch utnevnt til å ta over etter Ola Borten Moe i Støre-regjeringen. Geir Pollestad blir ny landbruksminister.

Sandra Borch, Jonas Gahr Støre, Geir Pollestad. Nye statsråder. Slottsplassen.
Statsrådskifte: Sandra Borch, ny forsknings- og høyere utdanningsminister, sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og ny landbruksminister, Geir Pollestad.
Publisert Sist oppdatert

I statsråd i dag, fredag 4. august, ble Sandra Borch utnevnt til ny minister for forskning- og høyere utdanning. Geir Pollestad blir ny landbruksminister.

Fakta

Sandra Borch (35)

  • Sandra Borch er født i 1988 i Lavangen i Troms.
  • Hun har sittet på stortinget fra 2017 fra Troms.
  • Hun har mastergrad i rettsvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet fra 2014.
  • Borch leder Senterungdommen fra 2011 til 2013.
  • Har markert seg som en støttespiller for Ola Borten Moe en rekke ganger.
  • Har vært landbruks- og matminister i Støreregjeringen siden 2021.

Det har snart gått to uker siden forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) varslet sin avgang etter å ha innrømmet å ha brutt regjeringens habilitetsregler og regler for aksjehandel.

Det har vært mange spekulasjoner i forkant om hvem som skulle overta etter Ola Borten Moe. Noen av navnene som har vært fremme er Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad, statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel og parlamentarisk nestleder i Senterpartiet Geir Pollestad.

Hoel har vært statssekretær for Ola Borten Moe, og han ble i dag reoppnevnt som statssekretær for Sandra Borch. Signe Bjotveit fortsetter som politiske rådgiver.

Se Khronos opptak fra Slottsplassen da Borch ble presentert som forsknings- og høyere utdanningsminister: 

På Stortinget siden 2017

Sandra Borch (35) har vært landbruksminister hele veien i Støre-regjeringen. Borch (35) er fra Lavangen i Troms. Hun ble valgt inn på Stortinget fra Troms i stortingsvalget 2017, og fra 2011 til 2013 var hun leder i Senterungdommen.

Fra 2017—2021 satt hun i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Borch har en mastergrad i rettsvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet fra 2014. 

Borch har flere ganger markert seg som en støttespiller for Ola Borten Moe. Mest kjent er kanskje situasjonen der hun endte opp med å bli skjelt ut av Liv Signe Navarsete etter at Senterungdommen hadde gått ut med at de ønsket Ola Borten Moe som ny leder av partiet. Dette er tilbake i 2012.

I trøbbel om forskning

Rett i forkant av utnevnelsen har hun markert seg med å gå ut mot forskere og deres synspunkter rundt fugleinfluensaen.

— Sandra Borch knyttet fugleinfluensaen til klimaendringer og sa at smitten brer seg etter milde vintre. Ekspertene sier det stikk motsatte: Viruset lever lenger i kulde. Men Borch står på sitt, skriver NRK i sakens anledning.

Senterpartiets fylkeslag i Nordland og Troms har også lansert Sandra Borch som ny nestlederkandidat. 

Ola Borten Moe trakk seg ikke bare som minister, han trakk seg også som nestleder og annonserte at han ikke vil ta gjenvalg til Stortinget.

Ny nestleder i Senterpartiet vil først bli valgt på partiets ordinære landsmøte i 2025, skriver VG.

— Lurt med god dialog

Sunniva Whittaker er leder for universitets- og høgskolerådet (UHR), og rektor ved Universitetet i Agder.

Sunniva Whittaker, leder, Universitets- og høgskolerådet (UHR).

— Vi håper på et godt samarbeid og en god dialog. Det er satt i gang mange store prosesser og vi er spente på hvordan disse nå blir tatt videre, sier Whittaker til Khrono i en rask første kommentar om den nye statsråden.

Whittaker trekker fram meldingen om forskningssystemene og profesjonsmeldingen som to viktige saker.

— Så er vi også veldig opptatt av de internasjonale studentene og at regjeringen får satt i gang et raskt arbeid for å få gode stipendordninger på plass, sier Whittaker.

— Har du ett godt oppstartsråd til den nye ministeren?

— Det er å få på plass en god dialog med sektoren. Det er veldig mange av prosessene som er satt i gang som kan ha store konsekvenser. Det er svært viktig å ha gode konsekvensutredning på plass før man vedtar endringer, minner Whittaker om.

— Må følge opp Hurdalsplattformen

Dag Rune Olsen er rektor ved UiT Norges arktiske universitet. 

Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiwke universitet.

— Jeg forventer at den nye ministeren leverer på Hurdalsplattformen, det er jo den som beskriver regjeringens prosjekt, og her er det flere utestående punkter å gripe fatt for Sandra Borch, sier Olsen til Khrono.

 Olsen trekker fram kompensasjon for flercampusinstitusjoner som et viktig punkt.

— Her er vi lovt at flercampusinstitusjonene skal bli årlig kompensert. UiT opererer på 11 ulike lokasjoner så for oss er dette svært viktig, sier Olsen.

Han nevner også at finansminister Trygve Slagsvold Vedum nylig var i Alta og fortalte om en desentral politiutdanning, der UiT også er tiltenkt en rolle.

Olsen trekker også fram at man i Hurdalsplattformen trekker fram etableringen av en nasjonal senter for jordobservasjoner i Tromsø, og at man er opptatt av å styrke norsk romindustri i aksen, Narvik, Andøya, Troms og Svalbard.

— Dette må følges opp, sier Olsen.

— I Hurdalsplattformen er man også opptatt av å styrke nordområdene, og vi trenger en minister som brenner for dette, legger Olsen til.

Håper hun er lyttende

Margareth Hagen er rektor ved Universitetet i Bergen og trekker fram at Borch er en erfaren og dyktig politiker med stor gjennomslagskraft.

Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen.

— Det trenger denne sektoren. Jeg håper og tror hun er lyttende, sier Hagen i en rask første kommentar.

Hun legger til at hun håper hun går lyttende og dedikert inn i de omfattende prosessene som er satt i gang.

— Borten Moe viste at mye står på spill for Norge gjennom forvaltningen av sektoren vår. Dette er ens vært viktig ministerpost, og et stort ansvar. Det er umulig å tenke en god framtid for Norge uten en solid kunnskapssektor. Jeg ønsker henne lykke til, sier Hagen.

Inviterer Borch til Østfold

Petter Aasen, rektor ved Universitet i Sørøst-Norge gratulerer med utnevnelsen og sier han ser fram til dialog og samarbeid om videre utvikling av høyere utdanning og forskning generelt, og i et samfunnsutviklingsperspektiv spesielt. 

Petter Aasen, USN-rektor.

— Hvis hun gjør tilsvarende innsats for høyere utdannings- og forskningsbudsjettet som for landbruksbudsjettet, har vi mye å glede oss til, sier Aasen, med et smil.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor Høgskolen i Østfold.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er rektor ved Høgskolen i Østfold. Han sier han først og fremst vil gratulerer Borch med ny og særdeles viktig posisjon. 

— Jeg tror vi alle ønsker en statsråd med engasjement for sektoren. Det håper jeg hun bringer med seg inn i rollen. Borch har vel foreløpig ikke profilert seg tydelig i forhold til aktuelle saker i akademia, og således er jeg avventende i denne sammenheng. Samtidig er mitt inntrykk at hun har evne til å by på seg selv! Det er bra! Hun er velkommen til Høgskolen i Østfold for å få stimulert engasjementet når som helst, sier Jelsness-Jørgensen.

Andre forventninger som møter Borch

— Vi trenger rett og slett en mer nyansert forsknings- og høyere utdanningspolitikk. Jeg vil mene det er minst fire ubalanser som må justeres, skrev Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, få timer etter at Ola Borten Moe annonserte sin avgang fredag 21. juli.

Stølen trakk blant annet fram at tendensene mot mindre forståelse av konkurransen fremragende forsking bygger på må snus. Han er også opptatt av internasjonalisering og mangel på prioritering av det globale sør.

— Vi må på ingen måte ende i en situasjon hvor internasjonalt ansatte og studenter stigmatiseres som «uønskede», poengterte Stølen.

— Utdanning handler ikke bare om næringslivets behov, men om utvikling av hele mennesker. Kompetanse handler om langt mer enn en kompetansen f.eks. en ny grønn industri trenger her og nå; det handler om kritisk tenkning, kildekritikk, etikk og om evne til å stå i tydelig uenighet. Det handler om hvordan vi utvikler mennesker i et liberalt demokrati.

Studentene vil ha en å snakke med

— Vi ønsker oss en statsråd som, i motsetning til Borten Moe, lytter til oss, sa Oline Sæther, ny leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) etter Ola Borten Moes fratredelse. 

Borten Moe sto ikke alltid høyt i kurs hos studentene og ble erklært uønsket ved to universiteter. 

Oline Sæther leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

— Vi vil ha en minister som inviterer til samarbeid og spiller på lag, sa Oline Sæther for en uke siden til NTB.

Endringslogg

04.08.2023, kl. 12.50: Oppdatert med informasjon om at Oddmund Løkensgard Hoel fortsetter som statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Powered by Labrador CMS