Millionlønninger

Så mye tjener universitets- og høgskole­direktørene

— Jeg tror ikke det først og fremst handler om offentlig eller privat, sier direktøren som troner soleklart øverst på lønnstoppen. Hun jobber i det private.

Solfrid Lind (til venstre) er administrerende direktør på Høyskolen Kristiania og styreleder i Fagskolen Kristiania. Aleksander Sivertsen (i midten) er campusdirektør i Bergen og styremedlem i Fagskolen Kristiania.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I nyhetsartikkel etter nyhetsartikkel kommer det fram hvordan statlige direktørlønninger har skutt i været de siste årene.

Men hvordan står det til blant de øverste administrative lederne ved universiteter og høgskoler rundt om i landet? Har de til salt i grøten?

Svaret på spørsmål er, ikke overraskende, ja.

Khrono har sendt ut en forespørsel til alle landets universiteter, og både statlige og private høgskoler. Noen har ikke svart på henvendelsen om å gi innsyn i direktørlønningene, men en sammenstillingen av svarene som har blitt gitt, viser at en betydelig andel har over én million i bruttoårslønn.

Lind på topp

På lønnstoppen finner vi administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania, Solfrid Lind.

Hun hever en brutto årslønn på 2.375.000 kroner kroner.

— Det som er spesielt i vårt tilfelle er at jeg som administrerende direktør er øverste ansvarlige for hele Høyskolen Kristiania, og den som rapporterer til styret. Ellers har lønnsreguleringen som styret har gitt meg opp gjennom årene fulgt samme lønnsregulering som resten av organisasjonen vår.

— Du ligger omtrent 800.000 kroner over neste person på lista. Er det naturlig med et lønnsgap mellom statlig og private utdanningsinstitusjoner?

— Jeg tror ikke det først og fremst handler om offentlig eller privat, men at jeg har, kanskje i motsetning til universitetsdirektørene, ansvaret for hele Høyskolen Kristiania, sier Lind.

UiO-direktør øverst blant de statlige

Ser man bort fra de private høgskolene, er det Arne Benjaminsen, universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo (UiO), som har høyest lønn. Han har en årslønn på 1,55 millioner.

Se alle lønningene her:

Neste på lista er avtroppende universitetsdirektør ved Universitetet i Bergen (UiB), Kjell Bernstrøm. Han har hevet en årslønn på rett over 1,4 millioner kroner. UiB opplyser at hans etterfølger, Robert Rastad, vil ha en årslønn på samme nivå.

Tar man med diverse tillegg i lønnen, blir Bernstrøm utkonkurrert av en annen bergensbeboer:

Fungerende direktør for NHH Executive, Tore Hillestad, har til vanlig en årslønn like over millionen, men får et tillegg på 40.444 kroner per måned for å være programleder. Totalt sett har Hillestad dermed over 1,5 millioner i årslønn.

Av de 98 navnene Khrono har hentet inn, er det bare 29 som har en årslønn på under én million.

Powered by Labrador CMS