USA

Saksøker Princeton etter tre år i fengsel i Iran

Doktorgradstudent Xiyue Wang ble i 2016 arrestert for spionasje i Iran. Nå anklager han Princeton university for å prøvd å dysse ned saken.

Xiyue Wang tilbragte litt over tre år i fengsel i Iran der han ble dømt for spionasje i forbindelse med doktorgraden sin. Nå saksøker han Princeton University for måten de behandlet han.
Publisert

I 2016 dro amerikanske Xiyue Wang fra Princeton University til Iran for å jobbe med doktorgraden sin i Eurasia-historie. Ikke lenge etter ble han arrestert av myndighetene og dømt til ti års fengsel for spionasje.

7. desember 2019 kunne han kalle seg en fri mann igjen. Han ble da utvekselet med den iranske vitenskapsmannen Massoud Soleimani, som ble pågrepet i USA.

Nå, to år senere, saksøker han Princeton for å ha prøvd å dysse ned saken. Det melder avisen The Washington Free Beacon, som har fått innsyn i dokumentene i søksmålet.

«Alt Princeton gjorde og avsto fra å gjøre var sentrert rundt å frita deres institusjonelle ansvar, beskytte dets institusjonelle rykte og opprettholde dets politiske forhold til Iran», står det i søksmålet ifølge avisen.

Videre i søksmålet forteller Wang at han stadig ble blokkert fra å få tilgang til dokumenter fra myndighetene i Iran på grunn av nasjonaliteten sin. Det skal ha ført til at han ble overvåket og senere fratatt pass og pc fra politiet. I søksmålet sier Wang at Princeton bagatelliserte bekymringene han hadde.

«Sitt rolig og si ingenting til noen utenfor den lille gruppen med mennesker som allerede kjenner til situasjonen», var rådet han fikk fra John Haldon, daværende direktør for Princetons Iran Senter.

«Professor Haldon og Princeton prøvde helt klart å hindre herr Wangs situasjon fra å bli kjent utenfor universitetet», står det i søksmålet.

Avisen har vært i kontakt med både Princeton og Wang om søksmålet. Princeton har ikke kommentert, mens Wang avslo å kommentere på grunn av den pågående tvisten.

Powered by Labrador CMS