søksmål

Saksøker Universitetet i Oslo for over en halv milliard kroner

Mener at 2000 studenter kan ha fått feilaktig avslag på emner de har tatt i utlandet siste 20 årene.

Universitetet i Oslo, her representert ved Det juridiske fakultet, saksøkes for flere hundre millioner kroner.
Publisert Oppdatert

UiO-ansatt og student Ove Kenneth Nordland ber om økonomisk erstatning for potensielt sett 2000 studenter, som kan mener kan ha fått krenket den grunnlovfestede retten sin til utdanning.

I et intervju med Aftenposten forteller Nodland at det hele begynte da han kom hjem til Oslo i 2021 etter å ha studert juss ved Oxford University i England.

Nodland søkte om å få deler av utdanningen fra Oxford godkjent, men fikk nei fra Universitetet i Oslo. Etter å ha klaget gjentatte ganger, fikk han godkjent flere emner.

— Jeg ble sjokkert

Etter å ha gått gjennom 758 vedtak fra UiO om godkjenning av utdanning, mener Nodland å ha funnet ut at universitetet har avslått godkjenning av emner fra andre land som har forpliktet seg gjennom Lisboa-konvensjonen minst 165 ganger mellom 2020 og 2022. Disse utdanningene skal som regel godkjennes.

Fakta

Lisboakonvenasjonen

  • En avtale om godkjenning av kvalifikasjoner vedrørende høyere utdanning i Europaregionen, som ble vedtatt på diplomatkonferansen i Lisboa i april 1997 og gjort gjeldende fra 1. februar 1999.
  • I tillegg til medlemslandene i Europarådet og UNESCOs europeiske region, er det også åpnet for at konvensjonen kan tiltres av land utenfor disse områdene.
  • Hensikten med konvensjonen er å legge til rette for større akademisk mobilitet.
  • Kunnskapsdepartementet ser konvensjonen som et viktig redskap for å forbedre arbeidet med godkjenning og innpassing av utenlandsk høyere utdanning.
  • Kilde: Regjeringen.no

Nodland mener også at det mangler henvisning til lovhjemmel i 742 av de 758 tilfellene han har gått gjennom.

— Jeg ble sjokkert da jeg så omfanget. Dette er ikke bare systemsvikt. Dette er fravær av system, sier Nodland til Aftenposten.

Nå har han stevnte UiO for retten, og i stevningen kommer det fram av totalt 2000 studenter over en periode på 20 år kan være rammet av det Nodland mener er fravær av system.

Den totale summen, som er basert på et regnestykke som innbefatter arbeidstimer i forhold til studiepoeng som studentene potensielt sett har måttet studere ekstra, er på 555 millioner kroner.

Frist til 2. juni

Direktør ved Universitetet i Oslo, Arne Benjaminsen, skriver til Aftenposten at universiteetet nå gjennomgår stevningen, og at de foreløpig ikke har noen kommentar til saken.

Det er per nå ikke avklart om retten godtar søksmålet som et gruppesøksmål. UiO har frist til 2. juni med å svare på stevningen.

Påtroppende leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, sier at Studentparlamemtet ved UiO støtter at saken kommer opp for retten.

At universitetet anvender jusen med en slags frihånd som ikke gagner studentene, har vi opplevd i flere år, sier hun.

På Facebook skriver Sæther følgende:

— I blant dukker det opp historier fra studenter jeg knapt kan tro er sanne. Denne saken er en slik sak.

Powered by Labrador CMS