statsråd

Sandra Borch blir ny forsknings- og høyere utdannings­minister

Landbruks- og matminister Sandra Borch bytter statsrådpost og overtar som ny forsknings- og høyere utdanningsminister.

Sandra Borch har vært landbruks- og matminister siden 2021. Nå overtar hun en ny statsrådpost som forsknings- og høyere utdanningsminister.
Publisert Oppdatert

Regjeringen har innkalt til statsrådmøte kl. 11.30 i dag. Der vil, etter det VG og TV2 erfarer, landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) bli presentert som ny forsknings- og høyere utdanningsminister. 

Også Khrono får dette bekreftet fra sentrale kilder. 

Fakta

Sandra Borch (35)

  • Sandra Borch er født i 1988 i Lavangen i Troms.
  • Hun har sittet på stortinget fra 2017 fra Troms.
  • Hun har mastergrad i rettsvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet fra 2014.
  • Borch leder Senterungdommen fra 2011 til 2013.
  • Har markert seg som en støttespiller for Ola Borten Moe en rekke ganger.
  • Har vært landbruks- og matminister i Støreregjeringen siden 2021.

Ola Borten Moe (Sp) varslet sin avgang for to uker siden, etter å ha innrømmet å ha brutt regjeringens habilitetsregler og regler for aksjehandel. Ny minister må utnevnes av kongen i statsråd, og neste ordinære statsråd er planlagt 11. august.

Men nå blir det altså et ekstraordinært statsråd en uke før. Du kan følge kunngjøringen på Slottsplassen direkte på khrono.no.

Mange var aktuelle

Spekulasjonene har gått høyt om hvem som blir Borten Moes etterfølger. 

Khrono skrev torsdag at Borten Moes statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel, Sps parlamentariske nestleder Geir Pollestad og landbruks- og matminister Sandra Borch er de heteste kandidatene til å overta.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, var blant dem som var sikre på at det skulle bli Borch da Khrono snakket med ham tidligere i uka.  

Slik Fjellheim sa det, har Borch nådd formtoppen som landbruks- og matminister. Hun var også aktuell som forsknings- og høyere utdanningsminister da Borten Moe fikk oppdraget. 

— Det ligger i kortene at det blir Borch. Hun er nå et av regjeringens sterkeste kort, med høy tillit hos statsminister Støre, og hennes autoritet kan være nyttig i en forsknings- og utdanningssektor der det har vært mye støy med forgjengeren, sa Fjellheim på onsdag.  

Han la til: 

— I Senterpartiet står det dessuten kandidater i kø til posten som landbruksminister, det gjør det ikke for posisjonen som forsknings- og høyere utdanningsminister. Borch har høyere utdanning og embedseksamen i juss fra Universitetet i Tromsø, og har en god ballast. Og dette er en statsrådpost som kan legge til rette for desentralisert utdanning i distriktene, og dermed gi mye prestisje for Senterpartiet.

Mastergrad i juss

Borch (35) har vært stortingsrepresentant for Senterpartiet siden 2017, da hun gjorde et comeback i politikken. I denne perioden var hun medlem i energi- og miljøkomiteen. 

Hun har tidligere ledet Senterungdommen fra 2011-2013, og Troms senterungdom fra 2007-09. 

Hun har en mastergrad i rettsvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet, der hun ble uteksaminert i 2014. 

Powered by Labrador CMS