PRIS

Se bildene fra Abelprisen

Kong Harald overrakte tirsdag Abelprisen 2023 til den argentinsk-amerikanske matematikeren Luis A. Caffarelli.

Kong Harald deler ut Abelprisen 2023 til Luis Caffarelli i Universitetets aula
Kong Harald deler ut Abelprisen 2023 til Luis Caffarelli i Universitetets aula i Oslo.
Publisert Oppdatert

Den høytidelige prisutdelingen skjedde i Universitetets aula i Oslo.

Abelprisen er en pris for fremragende matematisk arbeid, og vinneren får sju og en halv millioner kroner.

Se hele seremonien her:

Fakta

Abelprisen

  • Abelprisen finansieres av den norske stat, og er på 7,5 millioner kroner.
  • Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi og overrekkes av Hans Majestet Kongen.
  • Styret ved Det Norske Videnskaps-Akademi vedtar hvem som tildeles prisen etter forslag fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere.
  • Abelprisen er oppkalt etter Niels Henrik Abel, Norges største matematiker gjennom tidene.

Caffarelli, som er tilknyttet University of Texas i USA, får prisen for matematikk som beskriver naturens lover, eller mer presis for sitt «banebrytende bidrag til regularitetsteori for ikke-lineære partielle differensialligninger inkludert fri randverdiproblemer og Monge –Ampère-ligningen»

Caffarelli har innført nye, fundamentale teknikker, fremvist briljant geometrisk innsikt og levert en rekke banebrytende resultater, heter det i juryens begrunnelse.

Abelprisvinner Luis Caffarelli ankommer Abelprisen 2023 i Universitetets aula i Oslo sammen med Lise Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi og forsknings og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe..
Prisvinneren ankommer Universitetets aula i Oslo sammen med Lise Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, og forsknings og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Caffarelli er svært produktiv, han har samarbeidet med flere enn 130 andre matematikere og hatt over 30 doktorgradsstudenter over en periode på 50 år.

Foruten kongen medvirket preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Lise Øvreås, og leder for Abelkomiteen, Helge Holden. Nadia Hasnaoui var programleder på den høytidelige seremonien.

Tirsdag kveld var det duket for Abelbanketten som regjeringen tradisjonelt inviterer til på Akershus slott.

Kong Harald hilser på forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe under Abelprisen 2023 i Universitetets aula i Oslo
Kong Harald hilste på forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe før prisutdelingen. startet.

Abeluke og Abelforelesinger

Onsdag 24. mai innleder årets Abelprisvinner Abelpris­forelesningene 2023 med sin prisforelesning. Deretter følger matematikerne Sylvia Serfaty, Alessio Figalli og Luis Silvestre.

Abeluken, som samler matematikkeliten fra hele verden i Norge denne uken, fortsetter torsdag med Abeldag med prisvinneren på UiT Norges arktiske universitet.

Abeluken ble innledet mandag da Norsk matematikkråd delte ut årets Holmboepris til matematikklærer Morten Munthe på en prisseremoni på Oslo Katedralskole.

Det Norske Videnskaps-Akademi administrerer Abelprisen på vegne av den norske regjering og Kunnskapsdepartementet, og er ansvarlig for arrangementene i Oslo under Abeluka.

Kong Harald sammen med vinneren av Abelprisen 2023, Luis Caffarelli i audiens på Det kongelige slott tirsdag.
Kong Harald tok imot Luis Caffarelli i audiens på Slottet tidligere på dagen.
Powered by Labrador CMS