Fra campus i Tromsø, UiT Norges arktiske universitet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Masvik: En forberedelse til SHoT

Trivsel og helse. Studentleder i Tromsø, Daniel Hansen Masvik, oppfordrer studentene til å bry seg om hverandre. Mange er ensomme, og han trekker fram at alle har et ansvar.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2014 sliter hver femte student med psykiske plager.» Dette er første setningen man møter når man ser på Norsk Studentorganisasjons side om psykisk helse. Plassen SHoT har fått i arbeid for en bedre studenthelse er massiv og 4. september kommer en ny runde av undersøkelsen. Da må student-Norge være klar!

Jeg vil med dette innlegget oppfordre studenter, sentralisert eller desentralisert, profesjonsstudier eller disiplinstudier, normert tid eller ikke, bry dere! Hver fjerde student er emosjonelt ensom. Vi har alle et ansvar.

Hver fjerde student er emosjonelt ensom. Vi har alle et ansvar.

Daniel Hansen Masvik

Det er 160.000 heltidsstudenter under 35 år som har fått tilsendt undersøkelsen. Det er en vanvittig stor gruppe mennesker. De er i forskjellige livssituasjoner, i forskjellige deler av landet. Basert på gjennomsnittlig valgdeltakelse blant studenter er det ikke til å stikke under en stol at det er langt fra 100%. Vi i studentdemokratiene klarer ikke tilstrekkelig å engasjere studentene. Shot 2018 er en stor mulighet til å engasjere både nye og gamle studenter. Det er ikke uten grunn at jeg gjentar engasjement, det er hjørnesteinen i arbeidet for en bedre hverdag for studentene.

Semesterstart nærmer seg med stormskritt og med den så er fadderordningen en viktig sosial bærebjelke for ferske studenter. 45% av studentene som ikke deltok i fadderordningen har ikke fortrolige venner i sine egne studentmiljøer. At dette øker sjansen for mistrivsel og frafall er åpenbar.

Dette er bare en liten brøkdel av alt vi kan si med tall fra SHoT 2014. Når SHot 2018 kommer får vi ferske tall som kan si utrolig mye både om hvordan studentene har det nå, og hvordan studentene har hatt det over lengre tid. Hvis du tror at du er alene om å føle deg ensom og uten venner så er du ikke det, statistisk sett vil hver tjuende student du ser føle det samme.

SHoT 2018 er ikke bare en kjekk sak for å få gjennomslag. Det er ikke bare en verktøykasse for å bedre studentenes hverdag. Det er en stor og tung rambukk som skal banke igjennom viktige tiltak for studentene! Dette gagner alt fra studentledere til den nærmest religiøse lesehesten. Alle kan jobbe for en bedre studenthelse.

Jeg vil avslutte med å understreke viktigheten av å bruke SHoT for å få gjennomslag politisk. Vi burde la SHoT være gullstandarden når vi skal se på hvordan norske studenter har det. Da må studenter nasjonalt, regionalt og kommunalt bruke SHoT-tallene for å bedre situasjonen der de er. 4. september kommer tallene, vær klare!​​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS