arrestert i hellas

Sjokkert over pågripelse for spionasje

Fotograf Knut Bry har i en årrekke samarbeidet med Universitetet i Agder. Nå er han siktet for spionasje i Hellas.

Fotograf Knut Bry har samarbeidet med Universitet i Agder i mange år. Torsdag ble han arrestert på Hellas anklaget for spionasje.
Publisert

Det var VG som torsdag kveld meldte at fotografen Knut Bry ble pågrepet og arrestert av den greske kystvakten på øyen Lesvos. UDI bekrefter ovenfor samme avis at en norsk statsborger er arrestert i Hellas.

Fotografen skal ha tatt bilder rettet utover sjøen og fikk tilfeldigvis bilder av militære fartøy underveis. Advokaten hans, Haris Petsikos, forteller til VG at det er bakgrunnen for at han ble arrestert. Begrunnelsen han fikk var at dette var spionasje.

Tett samarbeid med UiA

Universitetet i Agder (UiA) har vært involvert på øyen Lesvos siden 1993. Der har de bygget opp Metochi studiesenter som siden den gang har vært et sted for kurs og studietilbud hvert år.

— Vi fikk høre om pågripelsen i går. Jeg tror det mest beskrivende ordet er at vi ble sjokkert, sier Kari Grødum, leder for studiesenteret, til Khrono.

Hun har selv vært med på å lage flere bøker om området. Underveis har de samarbeidet tett med Bry, som har vært vært fotograf for bøkene. Hun fikk snakket med ham på telefon etter pågripelsen.

— Han var ved godt mot, men han hadde håndjern på seg, så en av grunnleggerne fra Lesvos Solidarity måtte holde telefonen for ham. Det er veldig sterkt å se. Samtidig så tror jeg alle som kjenner Knut kan si at han er verdens meste generøse og fredelige menneske. Det hele er ubegripelig, sier hun.

— Gjør dere noe videre?

— Vi har sendt en bekreftelse på at vi har samarbeidet med han. Advokaten har også fått med seg bøkene han har vært med på å lage med oss. Vi er veldig spent på rettsmøtet han skal ha i dag, forteller hun.

Før arrestasjonen var Bry i gang med å dokumentere kulturhistorien på øyen til et nytt bokprosjekt fra UiA.

Rettsmøte på mandag

I tillegg til å samarbeide med UiA skal Bry også ha deltatt som frivillig hjelpearbeider. Gjennom hjelpeorganisasjonen «Lesvos Solidarity» har han vært med å dele ut mat til flyktninger. Dette er noe han har gjort i flere år. En leder fra organisasjonen og advokat Petsikos har truffet Bry etter at han ble arrestert.

— Det hele ser ganske latterlig ut, spør du meg, sier advokaten til VG om pågripelsen.

Etter planen skulle Bry få fremstilt saken sin på høring fredag klokken 12. Men ifølge VG ble den utsatt til mandag etter at Bry og advokaten ba om mer tid.

Khrono har vært i kontakt med UiA for å høre om de gjør noe videre i saken fra sentralt hold. De melder at de ikke har noen rolle videre i saksgangen.

— Men vi følger følger med på utviklingen, sier kommunikasjonsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal.

Powered by Labrador CMS