Lønn

Skal lede landets minste universitet. Fortsetter blant de høyest lønte

NMBU hadde den laveste rektorlønna blant landets 10 universiteter i 2019. Når Curt Rice tar over som rektor i august blir han blant de lønnsledende.

Curt Rice overtar som NMBU-rektor 1. august og får en lønn på 1,7 millioner kroner i året.
Publisert Oppdatert

Ansettelsen av OsloMet-rektor Curt Rice som ny rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i starten av mai kom overraskende på mange.

Rice hadde to år igjen av sitt åremål ved OsloMet og var unntatt fra den offentlige søkerlista. Sittende rektor ved NMBU, Sjur Baardsen sto blant andre på lista og ønsket å fortsette i jobben i fire år til.

NMBU-styrets valg falt på Rice, som begynner i sin nye jobb 1. august.

Med den nye jobben kommer også en lønnsøkning for OsloMet-rektoren, som per i dag leder landets tredje største universitet.

Khrono omtalte i slutten av 2019 at Rice en av landets best betalte rektorer den gang, med en årslønn på 1.604.384 kroner, kun slått av NTNU-rektor Anne Borg ved landets største universitet, som da hadde 1,65 millioner kroner i årslønn. Den gang som konstituert rektor ved NTNU. UiO-rektor Svein Stølen lå den gang rett under Rice i lønn.

Lønnsnivået i rektoratet ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) økte også da Rice tiltrådte som rektor i 2015.

Lønnshopp for Borg

Rektor Borg ved NTNU fikk en lønnsøkning per 31.12.2019 på 120.000 kroner i forbindelse med ansettelse i fast rektorstilling (fra kr 1 650 000 til kr 1 770 000). Hun hadde vært konstituert i stillingen i påvente av endelig ansettelse av ny rektor.

Anne Borg, rektor ved NTNU.

NTNU-styrets leder ba, ifølge et brev Khrono har fått innsyn i, om ytterligere en lønnsøkning for Anne Borg på 1,7 prosent for 2020. Kunnskapsdepartementet sa imidlertid nei og mente det ikke var aktuelt med enda en lønnsøkning til Borg i 2020.

Departementet har fulgt det samme prinsippet for andre ledere som har fått framforhandlet lønn tidligere samme år og som er lønnet på statens lederlønnssystem, heter det i avslaget.

1,7 mill til Rice

Den nye NMBU-rektoren Curt Rice, blir blant de lønnsledende rektorene ansatt på offentlig finansierte utdanningsinstitusjoner, med forbehold om at ingen av de andre rektorene har fått et kraftig lønnshopp siden 2019.

I arbeidsavtalen til Rice, som Khrono har fått innsyn i, fremgår det at den ferske NMBU-rektoren vil få en årslønn på 1,7 millioner kroner.

Fornøyd med lønna

Det er en ordknapp Rice som tar telefonen tirsdag ettermiddag.

— Du går opp i lønn, i hvert fall basert på tallene jeg har foran meg. Hva mener du om årslønna på 1,7 mill. kroner? Er du godt fornøyd?

— Ja, jeg er fornøyd, sier Rice.

For NMBU sin del betyr det også økte utgifter til rektorlønn. I oversikten fra 2019 hadde sittende rektor Sjur Baardsen en årslønn på 1,3 millioner kroner, og var lavest lønnet av alle universitetsrektorene. Siden den gang er årslønnen hans justert opp til 1,4 mill. kroner.

NMBU er Norges minste universitet med sine 6300 studenter og vel 1500 ansatte. Til sammenligning har NTNU over 42.000 studenter og godt over 7.000 ansatte. OsloMet har over 22.000 studenter og vel 2000 ansatte.

— Burde NMBU-rektoren være blant de best betalte rektorene i landet?

— Det er veldig mange momenter som spiller inn i ansettelse og lønn. Erfaring er en del av det. Og at man kommer inn utenfra, sier Rice.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Fokusert på rektorjobben

— Det har vært uvisst om du ble headhuntet til jobben og du har ikke svart på spørsmålet tidligere. Satt du med gode kort under forhandlingene?

— Jeg opplevde ikke at rekrutteringsprosessen var relevant for lønnsfastsettelsen.

Rice har også sikret seg en betingelse i avtalen om åremålsstilling som rektor, som sier at han skal tilbys «passende arbeid» etter åremålets utløp. Dette skal kompenseres med 70 prosent av rektorlønnen, som vil tilsi en årslønn på 1.190.000 kroner.

— Det står i avtalen at du skal bli tilbudt passende arbeid etter endt åremål med 70 prosent av rektorlønna. Hva mener du er passende arbeid?

— Jeg er 100 prosent fokusert på rektorjobben. Hva jeg skal gjøre etterpå, vil jeg ikke spekulere i, sier Rice.

Styreleder ved NMBU, Siri Hatlen, mener lønna som NMBU-rektor gjenspeiler ansvaret og kompleksiteten i stillingen.

Mener lønna gjenspeiler ansvaret

Styreleder ved NMBU Siri Hatlen forklarer at avtalen som er inngått med Rice har bakgrunn i årslønnen han har mottatt som rektor ved OsloMet.

— Universitetsstyret har hatt som utgangspunkt at lønn for rektor ved NMBU bør gjenspeile ansvaret og kompleksiteten i stillingen, samt være innenfor sektorens praksis på tilsvarende stillinger. Etter en dialog med påtroppende rektor fant universitetsstyret det riktig å videreføre vilkårene og lønnsnivået fra hans nåværende rektorstilling ved OsloMet, skriver Hatlen i en e-post.

300.000 mer enn avtroppende

Man går fra en rektor som tjente 1,3 mill. kroner ifølge vår oversikt fra 2019, til 1,7 mill. kroner. Ville det ikke vært naturlig at ny rektor la seg i dette sjiktet lønnsmessig?

— Den oversikten du viser til er fra 2019, og for at dette skal være sammenlignbart bør det benyttes oppdaterte lønnsdata fra 2021 etter årets lønnsregulering. Avtroppende rektor ved NMBU har nå en årslønn på 1.401.500, og dersom han hadde fortsatt i stillingen ville denne lønnen normalt ha blitt regulert noe opp per 1.7. Det betyr at ny rektor ligger over dette nivået, men han viderefører altså nivået han har i dag ved OsloMet, skriver styreleder Siri Hatlen.

Inntil 2018 var rektor ved Universitetet i Oslo den som tjente mest av universitetsrektorene i Norge. Men daværende rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, passerte UiO-rektoren på lønnsstigen. Bovim hadde allerede i 2018 en lønn på 1.723.300 kroner.

Powered by Labrador CMS