Skifter Beite og navn?

«AasloMet» eller «AasVet»? Curt Rice vil ikke ta initiativ til navneendring for NMBU

... men sier han «selvfølgelig vil se på det» dersom det blir et folkekrav.

OsloMet-rektor skifter sjefsstol i august og blir ny rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Vil det også føre med seg et nytt navn for universitetet i Ås?
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«AasloMet» låter kanskje friskere enn tradisjonelle «NMBU»?

Curt Rice har gjentatte ganger fått høre det etter at universitetet han i dag leder fikk navnet OsloMet. Nå spør mange, med glimt i øyet, om ikke også Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) står overfor et navneskifte etter at det onsdag ble kjent at Rice blir NMBU-rektor fra høsten av.

— Jeg har fått med meg alle de artige forslagene i sosiale medier. Det overrasket meg ikke at denne tematikken ville komme opp, sier Curt Rice lattermildt.

Han ler høyt når han forteller om en kommentar han kom over.

— Jeg så at noen kommenterte om ikke Språkrådet hadde satt beredskapsstab, sier Rice.

Har ikke fanget opp ønske om endring

For onsdagens nyhet om at Rice blir ny NMBU-rektor i august, ble raskt etterfulgt av spekulasjoner og idémyldring for om ikke universitetet i Ås nå også vil komme til å skifte navn.

«Da er det bare å vente på nytt navn», skrev en på Facebook.

Siden har det rett og slett florert med ulike navneforslag i ulike kanaler.

«AasMet - Rurbanuniversitetet», «Ås Agropolitan University», «ÅsRural» og «AasVet - Stasjonsbyuniversitetet» er blant forslagene.

Påtroppende rektor Rice er dog noe tilbakeholden når han får spørsmål om en navneendring er på trappene.

— Min tilnærming til ledelse er at det krever god forankring og at man lytter til grasrota. Jeg har ikke fanget opp det minste signal om at noen ønsker en navneendring og jeg har heller ikke tenkt å ta initiativ til det, sier Rice og legger til:

— Det er mange spennende prosjekter å gå løs på ved NMBU som jeg gleder meg til, men en navneendring er ikke på lista mi i det hele tatt. Men blir det et folkekrav, så skal jeg selvfølgelig se på det.

«It's a fools mission to make promises»

Bakgrunnen for navneengasjementet er spetakkelet i kjølvannet av da Rice helt på tampen av 2017 fikk med seg styret ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus med knappest mulig margin, til å gå med på navnet OsloMet — storbyuniversitetet for det nyslåtte universitetet.

Den gang sendte Språkrådet-direktør Åse Wetås brev til daværende statsråd Torbjørn Røe Isaksen for å få stoppet OsloMet-navnet.

Nå er det likevel mange som kaster seg inn i gjetteleken.

Blant dem avtroppende rektor ved NMBU, Sjur Baardsen som har kommentert på Twitter-tråden til studenttingslederen ved NMBU, Tuva Todnem Lund.

Hans forslag er ÅsPro, eller Ås Provincial.

Også påtroppende rektor Rice har kastet seg inn i samme Twitter-tråd og bemerker at det er et helt regelverk for om det skal være lang tankestrek i navnet og stor eller liten forbokstav.

Det fikk Rice god kjennskap til da han sto på barrikadene for OsloMet-navnet.

— Jeg kan konstatere at OsloMet har vært en kanonsuksess, det er ikke til å legge skjul på. Det har bidratt sterkt til mer synlighet. Dessuten kan jeg konstatere at det norske språket lever i beste velgående, sier Rice.

Når det kommer til NMBU, så ser han at begrepene veterinær- og landbrukshøgskolen fortsatt lever i folks bevissthet.

— Det er kanskje noe å ha med seg at vi bare må konstatere at noen ganger lykkes man bedre enn andre ganger med å få befestet ett navn i offentligheten, sier Rice.

På direkte spørsmål om han kan garantere at det ikke vil komme noe navneskifte ved NMBU når han setter seg i sjefsstolen, svarer han:

— Fremtida er alltid i endring, «it's a fools mission to make promises».

Står klar til å gi gode råd

Khrono har også snakket med Språkrådets direktør Åse Wetås om det som har foregått i sosiale medier det siste døgnet.

Hun må også le når hun hører om de mange kreative forslagene som har kommet.

Først og fremst ønsker Wetås Curt Rice lykke til med ny rektorjobb.

— Vi har jo et tett samarbeid med alle rektorene om språkpolitikk og vi kommer nok til å møtes jevnlig, sier Wetås og legger til:

— Jeg kan bekrefte at vi ikke har satt noen beredskapsstab i det hele tatt når det gjelder noen spesifikke navneendringer.

Wetås minner om at vi ganske nylig, den 12. april i år, fikk en ny språklov i Norge.

— Der er det en egen paragraf om navn på statsorganer. Den nye loven gir en slags oppskrift på hvordan man skal gå fram ved slike prosesser, sier Wetås, om det skulle bli aktuelt.

Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, kan avkrefte at de har satt beredskapsstab etter at de ble kjent at Curt Rice blir ny NMBU-rektor.

Det er ikke mer en sju år siden universitetet i Ås skiftet navn fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

— Mener du at NMBU er et godt navn?

— Det er ikke fullkomment, men en god regel er at når et navn er godt innarbeidet så er det i seg selv en grunn til å ikke uten videre sette i gang en navneendringsprosess. Det er ikke sikkert det er en kjempegod idé å skifte navn selv om virksomheten endrer litt retning eller tar på seg nye oppgaver, sier Wetås.

— Bør NMBU-navnet bestå?

— Det kan eller skal ikke vi i Språkrådet blande oss i eller bestemme. Vi står klare til å gi gode råd om det er noen som ønsker å skifte navn. Og nå er det slik at disse prosessene er regulert i den nye språkloven, som skal sikre gode kommunikative navn på offentlige organer, i tråd med gjeldende rettskriving og skriveregler for norsk, sier Wetås.

Powered by Labrador CMS