uis-rektor klaus mohn

Skal tale på Klimarealistene-lansering: — De kan ikke regne med at jeg vil snakke spesielt varmt om saken deres

Klaus Mohn skal holde innlegg når Klimarealistene presenterer sitt nye tidsskrift. Nå reagerer både kolleger, politikere og klimaforskere, og karakteriserer deltakelsen som «overraskende», «hinsides» og «flaut».

Klaus Mohn skal holde innlegg under lanseringen av Klimarealistenes nye tidsskrift. Det skaper reaksjoner.
Publisert Oppdatert

— Hadde jeg takket nei, ville jeg blitt beskyldt for å være feig, for å utøve scenenekt eller til og med for å drive med sensur. Når jeg nå takker ja, blir jeg mistenkt for å gå god for Klimarealistene. Med det som utgangspunkt, føler jeg at det er rett å takke ja, sier Klaus Mohn til Khrono.

Tirsdag skal UiS-rektoren altså holde innlegg under lanseringen av organisasjonen Klimarealistenes nye tidsskrift, «Science of climate change». Lanseringen skjer i et av universitetets egne lokaler i Stavanger.

Hvis jeg ikke hadde stilt opp, ville panelet vært fritt for kritiske røster.

Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger

— Det finnes grenser for hva man skal akseptere når det kommer til hva universitetets lokaler blir brukt til, men dette arrangementet mener jeg at vi må tåle, sier Mohn.

I samme program som Mohn stiller Klimarealistenes daglige leder Hans Borge, redaktør Geir Hasnes og Ole Henrik Ellestad. Alle profilerte innenfor organisasjonen.

— Hvis jeg ikke hadde stilt opp, ville panelet vært fritt for kritiske røster, sier Klaus Mohn, som med det antyder at hans egen røst vil være av det kritiske slaget.

— Jeg vil ikke si så mye om hva jeg har tenkt å snakke om. De som har invitert meg, kjenner meg, og kan ikke regne med at jeg vil snakke spesielt varmt om saken deres, understreker Mohn.

— Driver med hets

Mohns deltakelse skaper reaksjoner søndag ettermiddag. Klimarealistene er en omstridt organisasjon som er uenige i den vitenskapelige konsensus som ligger til grunn for konklusjonene i FNs klimapanel.

Eystein Jansen er forskningsleder og professor i klimaforskning ved Bjerknessenteret i Bergen. Han er overrasket over at Mohn stiller på tirsdag.

Eystein Jansen , professor ved Bjerknessenteret

– De andre møtedeltakerne står ikke vanligvis for vitenskapelig etterrettelighet. I beste fall presenterer de håndplukkede fakta, og Klimarealistene er en en organisasjon som driver med hets av klimaforskere, meg inkludert, sier Jansen.

— Flau over arbeidsplassen min

Khrono er kjent med at flere ansatte ved Universitetet i Stavanger reagerer på at Klaus Mohn er blant dem som skal holde innlegg på lanseringsarrangementet tirsdag.

Førsteamanuensis ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiS, Elisabeth Lund Engebretsen, skriver på Twitter at hun er flau over arbeidsplassen sin. Det samme gjør en annen ansatt, førsteamanuensis Åsmund Gjære.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Jeg er flau over arbeidsplassen min, skriver Gjære.

— Dette er helt hinsides, skriver Engebretsen.

En annen som reagerer er MDG-politiker Eivind Trædal, som skriver følgende på Facebook søndag formiddag

—At rektoren ved Universitetet i Stavanger stiller opp for å kaste glans over et nytt tidsskrift grunnlagt av klimafornekterne i de såkalte «Klimarealistene» synes jeg er veldig rart.

— Kanskje kan det bidra til å gi dem nødvendig faglig motstand, men dette er ikke en gruppe som virker særlig mottakelige for fakta som ikke stemmer med deres konklusjoner, fortsetter Trædal.

Mener solen styrer klimaet

Klimarealistene er en organisasjon som mener at klimaet domineres av naturlige variasjoner.

Organisasjonen er blant annet ikke enig med FNs klimapanel, som mener at utslipp av CO2 endrer klimaet dramatisk, og har ifølge seg selv som formål å påvirke klimadebatten både nasjonalt og internasjonalt med pålitelig og realistisk kunnskap.

— De sentrale faktorene er systematiske endringer i sol, vinder og havstrømmer der endringer i avstander og gravitasjonskrefter fra planeter og måne har betydning. CO2 er derimot en ufarlig og livsviktig gass som er helt nødvendig for alt liv på jorda. CO2 er en drivhusgass og den påvirker i et eller annet usikkert omfang klimaet, kan man lese på Klimarealistenes egen nettside.

Klimarealistene: — Merkelig

Daglig leder i Klimarealistene er Hans Borge. Borge er også førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, og det er han som har invitert Klaus Mohn til å holde innlegg under tirsdagens lansering.

— Vi ønsker at Klaus Mohn skal kaste glans over arrangementet, sier Borge til Khrono, og fortsetter:

— Hva han skal snakke om, må han få bestemme selv. Han står fritt til å si det han måtte ønske, og har ikke fått noen bestilling fra oss.

Om de negative reaksjonene som har kommet etter at det ble offentliggjort at Mohn skal holde innlegg, sier Borge dette:

— Det mener jeg er uakademisk og egentlig litt merkelig. Jeg er overrasket over at folk reagerer slik.

Klaus Mohn ser frem til å holde innlegget på tirsdag. Han estimerer at han vil holde på i mellom fem og syv minutter.

— Jeg stiller opp på grunnlag av ideen om at UiS skal være et åpent universitet. Dette står sentralt i vår strategi frem mot 2030. Det handler om prinsipper om akademisk frihet og ytringsfrihet, sier Mohn, og legger til:

— Kunnskap og innsikt blir skat gjennom meningsbrytning, kritikk og debatt.

Powered by Labrador CMS