— Senterpartiet og Arbeiderpartiet legger opp til en ny reformrunde i lærerutdanningen uten at de vet hva de vil ha i stedet, mener statsråd Torbjørn Røe Isaksen.  Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Reaksjonær tankegang fra Sp-Vedum

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen reagerer sterkt på at lederen for Senterpartiet kaller masterutdanning for lærere for akademisk jåleri. — Det er gammeldags og reaksjonær tankegang fra Slagsvold Vedum, sier han.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsministeren mener at både Senterpartiet og Arbeiderpartiet legger opp til en ny reformrunde i lærerutdanningen uten at de vet hva de vil ha i stedet. 

Det var i et intervju i Khrono at leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sa at han syntes det er for mye jåleri i akademia. Han signaliserte også at han kunne tenke seg å endre på kravet om femårig master for lærere dersom han kommer i regjering.  

Les også: Det er for mye jåleri i akademia

— Jeg er sterkt kritisk til at man skal måtte ha master for å bli lærer. Trenger man egentlig master for å jobbe i barneskolen, spør Slagsvold Vedum og legger til: 

— Jaget mot førstekompetanse og krav om master i snart alle fag er ikke bra. Det er for mye jåleri i jakten på grader i akademia, sier han.

Trygve Slagsvold Vedum må åpenbart mangle innsikt i hva den nye lærerutdanningen faktisk er.

Torbjørn Røe Isaksen

Det er en reaksjonær tankegang som ligger bak når man snakker ned at de yngste barna også må ha lærere med svært høy kompetanse.

Torbjørn Røe Isaksen

Isaksen: Reaksjonær tankegang

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen reagerer kraftig på uttalelsene.

— Når Slagsvold Vedum nå går ut og kaller masterutdanning for lærere for akademisk jåleri går han veldig langt i å skape tvil om vi i det hele tatt skal ha en masterutdanning for lærere. Han snakker også ned behovet for kompetanse for lærerne som skal undervise de yngste barna. Det er gammeldags, nesten reaksjonært syn på hva som trengs i skolen, sier Isaksen. 

— Du kaller Slagsvold Vedum reaksjonær? 

— Det er en reaksjonær tankegang som ligger bak når man snakker ned at de yngste barna også må ha lærere med svært høy kompetanse, sier han. 

Isaksen mener at Slagsvold Vedum med dette går langt i å sette en strek over arbeidet som er gjort med lærerutdanningen de siste årene.

Arbeiderpartiet på slep

Og Isaksen tar også med Arbeiderpartiet i samme slengen: 

— Også Arbeiderpartiet ønsker en annen type lærerutdanning enn den vi har satt i gang i høst. De ønsker blant annet at ikke alle skal gjøre masterarbeid, sier han, men viser også til Trond Giskes bok om lærerutdanningen.  

— I løpet av fire år har Arbeiderpartiet sagt så mye forskjellig om lærerutdanningen. I boka han skrev sier Giske at han er for masterutdanning for lærerne, men så har han ombestemt seg og vil heller ha en annen utdanning, sier Isaksen. 

Statsrådene har tidligere skrevet innlegg i Khrono om Aps holdning til masterutdanningen. 

Les også:

— Med Arbeiderpartiet på slep går Senterpartiet til frontalangrep på den nye femårige masterutdanningen for lærere. Med dette skaper de en stor usikkerhet og utrygghet for landets studenter og for de som jobber med lærerutdanning. Ikke minst når de ikke er i stand til å si hva de ønsker i stedet, sier Isaksen og legger til: 

—  Det som har vært uklart tidligere er nå veldig klart: Jeg kan ikke forstå Senterpartiet og Arbeiderpartiet på annen måte enn at de ønsker å fjerne den ordningen som nå det første kullet på lærermaster starter opp i år. De legger opp til en ny reformrunde i lærerutdanningen uten at de vet hva de vil ha i stedet, sier han. 

Slagsmål Vedum mangler innsikt

— Trygve Slagsvold Vedum må åpenbart mangle innsikt i hva den nye lærerutdanningen faktisk er, sier Isaksen. 

— Hva mener du med det? 

— Det er ikke slik at lærerstudentene skal sitte inne i klasserommene og pugge teori i fem år og så gå ut i verden og hilse på elevene sine, sier han. 

— Den nye lærerutdanningen har mer praksis og mer nærhet til skolevirkeligheten og ikke minst: fagdidaktisk fordypning, sier Isaksen. 

Isaksen er også opprørt over at Slagsvold Vedum stiller spørsmål ved om man trenger høy faglig kompetanse for de som skal undervise unger i barneskolen. 

På kollisjonskurs med fagfolk

— Dette er alvorlig. Vi har begått en unnlatelsessynd i alle år med å ha undervurdert nødvendig kompetanse for de yngste. Senterpartilederen framstiller det som om det å ta vare på, jobbe med og undervise små barn kan nærmest hvem som helst gjøre, men det er jeg grunnleggende uenig i, sier statsråden, som mener at man også skal ha høyt kvalifiserte barnehagelærere.

Kunnskapsministeren viser til at femårig master er sterkt ønsket fra både Utdanningsforbundet og Pedagogstudentene.

— Så her er Arbeiderpartiet og Senterpartiet på sterk kollisjonskurs med fagfolkene også, sier han. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS