eksamen
Snakk med en venn om du står fast, skrev NTNU. Så slettet de rådet
NTNU oppfordret studenter til å snakke med en medstudent dersom de slet med hjemmeeksamen. — En feil at punktet stod oppført, sier prorektor Marit Reitan.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Per nå mistenker NTNU at 140 studenter har jukset under vårens eksamen. Flere andre universitetet melder også, slik Khrono har skrevet, om flere juksesaker enn vanlig.
Ved NTNU skal studentene blant annet ha samarbeidet om eksamensoppgavene. Nå viser det seg at universitetet selv oppfordret til å «ring en venn». Trd.by skriver at det frem til nylig lå råd på NTNUs nettsider om at man på eksamensdagen, dersom man stod fast, kunne ringe eller ta en videosamtale med en studiekamerat. Rådet lå der lørdag 22. november, men var fjernet fredag 28. Universitetsavisa, som har skrevet mest om juksesakene ved NTNU, publiserte sin første sak 23. november.
Reitan: Uheldig
Ifølge NTNU har rådene for eksamen lagt ute siden mai.
Marit Reitan, som er prorektor ved NTNU, skriver i en epost til Trd.by at det var feil at dette rådet lå ute. Hun skriver samtidig at ingen av juksesakene som nå blir behandlet ved NTNU bare dreier seg om at noen har snakket sammen, men at det er avdekket likheter som kan tyde på at studenter enten har samarbeidet eller kopiert hverandres svar.
— Uansett er det uheldig at en slik tekst har stått på NTNUs nettside. Vi har nå skjerpet våre rutiner slik at en tilsvarende feil ikke skal skje igjen, sier Reitan.
Kritiserer institusjonene
Etter at juksesakene ved NTNU ble omtalt, har debatten gått: Hvem sin feil er det at det er mer juks i annerledesåret 2020. UiB-professor Arild Raaheim var svært tydelig: Ikke studentenes. Han mener undervisningen i stor grad har blitt gjennomført ved at tradisjonelle forelesninger har blitt gjort digitale, og at studentene har fått mindre tid til å fordøye stoffet, mindre sjanse til å stille oppfølgingsspørsmål og mindre sjanse til å få kontakt med underviseren.
— Det er ikke rart det går galt, når studentene blir møtt med tradisjonelle eksamener. Da bør man egentlig forvente en del juks, sa Raaheim til Khrono.
— Det er vel ingen som ærlig talt tror at vi har å gjøre med et kull som fusker mer enn andre, sier advokat Snorre Kristiansen til Trh.by.
Han driver Studentadvokaten, en tjeneste som skal gjøre det enklere for studenter å få råd fra advokater. Nå bistår selskapet studenter i 30 pågående saker ved NTNU.
Som Raaheim er Kristiansen kritisk til hvordan eksamen har blitt gjennomført.
— Det handler om hvordan lærestedene har lagt til rette - eller ikke - for en trygg gjennomføring, sier han, og peker på at det er langt flere enn vanlig som er mistenkt for ulovlig samarbeid under eksamen.
Færre strøk
Som Khrono har skrevet, har de fleste utdanningsinstitusjonene også rapportert om mindre stryk på eksamen dette koronaåret.
En del av årsaken til det kan være at flere eksamener har hatt vurderingen bestått/ikke bestått, mener blant andre Dag Rune Olsen, som er styreleder i Universitets- og høgskolerådet.
Nyeste artikler
Rektorkandidat må avklare om norsk fagspråk og ph.d.-kandidaters rettigheter
— Ansatte med høyere utdanning har i mange år blitt holdt nede lønnsmessig
Østfold-rektor med kuttliste på 58,5 millioner
Hvordan lage en politikk for forskningskvalitet?
«En svært alvorlig økonomisk situasjon»
Mest lest
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat»
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Satte ny doktorgradsrekord i vår
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur