Fotball er en av de over 40 ulike aktivitetstilbudene som arrangeres under BCCs påskecamp. Foto: Pauline Mittag Sandersen (BCC)

Negativ sosial kontroll i BCC?

Universitetsfest. Brunstad Christian Church (BCC) svarer på påstandene som sosial dumping og negativ sosial kontroll, som kom i forbindelse med universitetsfesten til Høgskolen i Sørøst-Norge.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er her i nettavisen Khrono fremsatt drøye påstander om Brunstad Christian Church (BCC) sine medlemmer, uten at vi har blitt kontaktet for tilsvar. Vi ønsker å kommentere disse her.

Påstandene er sitater fra Heidi Biseth, førsteamanuensis på Institutt for kultur, religion og samfunnsfag ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Det er selvsagt greit at Biseth har sin personlige mening om det BCC står for, men når hun som signerer som assisterende professor framstiller slike uttalelser som fakta blir det veldig galt.

(...) vi hadde forventet et minimum av kunnskap om en sak før en går ut og stigmatiserer et helt trossamfunn.

Berit Hustad Nilsen

Når Biseth under «kompetanse» oppgir sine interesser til å være «demokrati, medborgerskap, menneskerettigheter og flerkulturalitet/mangfold» (kilde usn.no) kan vi vel ikke si annet enn at vi hadde forventet et minimum av kunnskap om en sak før en går ut og stigmatiserer et helt trossamfunn. Et trossamfunn med svært mange engasjerte medlemmer og over 8.000 medlemmer bare i Norge.

Det fremsettes altså svært grove påstander om medlemmene i Brunstad Christian Church (BCC), som at «Der kommer kristne egenskaper til syne blant annet gjennom hvor mange timer man hver uke legger ned i frivillig arbeid ved senteret. Det er et sterkt sosialt press om å delta så mye som mulig i frivillig arbeid.» Hvem er det hun refererer til? Har hun overhode snakket med noen som helst i BCC som har det slik?

BCC arrangerer akkurat i disse dager en påskecamp for 4.500 ungdommer. Ved å møte de 4.500 ungdommene som deltar på over 40 ulike aktivitetstilbud under campen er nok «negativ sosial kontroll» kanskje det aller siste ordet som ville streifet et oppegående menneske.

Dette er ungdommer som selv har valgt å melde seg på. Dette er ungdommer som vet hva de vil. Dette er ungdommer som har like ulike interesser som alle andre når det gjelder hobby og fritid.

Men, de har en felles interesse; sin kristne tro. Den ønsker de å samles om. Ungdommene er selv deltakende i samlingene i storsalen på kvelden. De stemmer på ulike alternativer via mobiltelefonene sine, de deltar på scenen med tale, konkurranser og sang.

Og ja, det er utført mangfoldige timer frivillig innsats både før og under arrangementet. Uten det hadde det vært umulig å dekke kostnadene for å arrangere 40 ulike aktivitetstilbud, matservering, leie av moderne konferansefasiliteter på Oslofjord Convention Center, og innholdsproduksjon til fem kveldssamlinger med teknikk og musikk på et temmelig høyt nivå.

At Biseth anser dette som «høyst problematisk» må nesten stå for hennes egen regning.

Når hun til alt overmål sier «Vi underviser i demokrati og menneskerettigheter og skal utdanne morgendagens profesjonsutøver, og da må vi ta disse tingene på alvor.» kan en virkelig begynne å lure på hva hun legger i demokrati og menneskerettigheter.

For å sitere Biseths egne ord «Vi bør gjøre vårt ytterste for ikke å krenke hverandre».

Til sist er det på sin plass å minne om at menigheten hun konsekvent om taler som «Smiths venner», faktisk heter Brunstad Christian Church (BCC). Vi kan anbefale å oppdatere seg ved å lese mer om vårt trossamfunn på www.bcc.no .​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS