USA

Står under press for å gjøre noe med studiegjeld på 1.600.000.000.000 dollar

Vil Joe Biden slette studiegjeld? Hvor mye? For hvor mange?

Så mye, men ikke mer? USAs president Joe Biden snakker på University i mai.
Så mye, men ikke mer? USAs president Joe Biden snakker på University i mai.
Publisert

Brussel (Khrono): Skal Joe Biden endelig slette studiegjeld for millioner av amerikanere?

Etter at han ble tatt i ed som president i januar 2021, har Biden stått under press for å oppfylle valgløftet om å slette opp til 10.000 dollar i studiegjeld for alle lånetakere i USA.

— Folk må velge mellom å betale studielånet og husleien — det er slike beslutninger. Det må gjøres noe umiddelbart, sa Biden bare uker etter at han ble valgt. Han fikk også i fanget et brev fra 235 organisasjoner som krevde at han skulle slette studiegjelda dag én.

Det skjedde ikke, men nå varsler flere amerikanske medier at en beslutning om gjeldsslette kan være på vei.

Men Biden står ikke bare under press for å oppfylle valgløftet, han står under press for å slette langt mer enn det han lovte under valgkampen.

Så gjelda vokse

Det er snakk om enorme summer. Den samlede studiegjelda i USA er på nær 1,6 billioner amerikanske dollar.

Dette fordeler seg på over 42 millioner amerikanere.

Så hvor mye — om noe — vil Biden slette? I valgkampen lovte han altså å slette opp mot 10.000 dollar, langt mindre enn forslagene fra rivalene Elisabeth Warren og Bernie Sanders.

Ifølge Chronicle of Higher Education har rundt en av tre lånetakere mindre enn 10.000 dollar i studiegjeld, mer enn halvparten av skylder mindre enn 20.000 og tre av fire skylder under 40.000.

Men noen sitter med langt mer, over halvparten av gjelden er hos folk som skylder 60.000 dollar eller mer.

— It's pretty soul crushing, sier 33 år gamle Lindsay Clausen til CNN. Hun fullførte en master i utdanningsteknologi i 2014 og jobber nå ved et universitet. Til tross for nedbetalinger har hun sett hvordan studiegjelden hennes siden den gang har økt fra 40.000 til 68.000.

Kan bli inntektsgrense

Et eventuelt kutt på 10.000 vil forøvrig ikke automatisk gjelde alle. Flere medier skriver nå at det kan komme med en inntektsgrense der det bare skal gjelde de som tjener under 150.000 dollar.

Et slikt kutt vil uansett ikke gjøre alle fornøyd. Biden står under press også fra egen rekker hos Demokratene om å fjerne opp til 50.000 dollar i studiegjeld for millioner av amerikanere, et krav som kommer fra blant andre senatorene Elisabeth Warren og Chuck Schumer.

Ifølge Forbes anslår Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, at dette vil fjerne den føderale studiegjelden for 29,9 millioner lånetakere. Utdanningsdepartementet setter tallet enda høyere og sier det vil fjerne den føderale studiegjelden for 36 millioner.

— Jeg kommer ikke til å gjøre det, sa Biden tidligere i år om kravet fra Warren og Schumer.

Fagorganisasjoner mobiliserer

Men presset kommer ikke bare fra innad hos Demokratene. Ifølge Politico mobiliseres det fra amerikansk fagbevegelse for å overbevise Biden om å gå høyt ut. De skriver at stadig flere fagforeninger ber om sletting av studiegjeld, i kulissene skal også fagforeningsledere ha lobbet for omfattende gjeldsslette overfor embetsfolk i Det hvite hus.

— Vi kjemper for økonomisk rettferdighet både på og utenfor arbeidsplassen, å slette studiegjeld er en nødvendig del av det, heter det i en uttalelse fra Starbucks Workers United, som sammen med Amazon Labor Union skal ha sluttet seg til kravet om å slette studiegjeld.

Politico viser til en rekke fagorganisasjoner som ber om gjeldsslette, inkludert AFL-CIO, den største fagorganisasjonen i USA.

— Dette er et problem for arbeidsfolk, sa president Liz Shuler under et møte i mai, sitert av Politico, der hun avviste en forestilling om at det er folk som har gått på eliteuniversiteter som sitter med all denne gjelden.

— Det er absolutt ikke sant, sa hun.

Slette for hvem?

Uttalelsen er neppe tilfeldig. Da han i starten av presidentperioden ble spurt om sletting av opp mot 50.000 i studiegjeld, sa Biden på CNN at han ikke vil slette «milliard i gjeld for folk som har gått på Harvard og Yale og Penn».

Fagbevegelsen forsøker nå å møte denne fortellingen, skriver Politico og peker på et brev signert lederne for fem ledende fagorganisasjoner, inkludert nevnte Shuler. I brevet skriver de at de aller fleste lånetakerne, nær 90 prosent, ikke har gått på noen av universitetene i den såkalte eføyligaen — Ivy League — eller andre eliteskoler, og at nesten halvparten har gått på offentlige skoler.

«I flere tiår har landet vårt kjempet med en studentgjeldskrise som holder tilbake økonomien vår og tar drømmene fra millioner av amerikanere», heter det i brevet. De beskriver hvordan noen rammes hardere enn andre og peker på rapporten Disparate Debts: How Student Loans Drive Racial Unequality Across American Cities fra 2020. Den viste at 20 år etter at de begynte på college skyldte en gjennomsnittlig afroamerikansk lånetaker fortsatt 95 prosent av den opprinnelige studiegjelden, mens en gjennomsnittlig hvit lånetaker hadde betalt ned nesten 95 prosent.

Støtte fra et flertall

I brevet viser de også til at sletting av studiegjeld har bred støtte i USA. De viser til en meningsmåling fra 2020 der 65 prosent sier de støtte en sletting på minst 20.000 dollar per lånetaker. Blant de som stemmer på Demokratene er støtten til dette på 80 prosent.

I en annen, og dessuten fersk, meningsmåling svarer 55 prosent at de støtter at det slettes opp til 10.000 dollar i en persons føderale studiegjeld. 47 prosent støtter at det ettergis gjeld på opp til 50.000, mens 41 prosent støtter å slette alt. Ikke overraskende er støtten størst blant de med studiegjeld, her støtter 84 prosent å ettergi opp til 10.o00, mens 78 prosent støtter sletting opp til 50.000 og 68 prosent støtter å slette alt.

Det ble i mars 2020 innført moratorium for studiegjeld i USA, det er blitt forlenget gjentatte ganger og gjelder nå til over sommeren. På den siste meningsmålingen svarer 57 prosent at de ikke har betalt inn noe mens dette har vært gjeldende. 47 prosent sier det har bedret den mentale helsen.

Noe studiegjeld er blitt slettet. Tidligere i juni annonserte visepresident Kamala Harris at Biden-administrasjonen vil slette gjeld for rundt 560.000 tidligere studenter ved Corinthian Colleges, en profittdrevet kjedet som ble stengt ned i 2015.

Powered by Labrador CMS