USA

Var tiltalt for svindel for å få datteren inn på universitet. Så ble han benådet av Trump

Mens andre foreldre er dømt slipper investoren unna rettssaken i september.

Her kommer Robert Zangrillo til den føderale domstolen i Boston i mars 2019.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Han ble siktet sammen med flere titalls andre i en svindelbombe som rystet amerikanske universiteter da den detonerte i mars 2019.

Drønnene etter bomben kan fortsatt høres, blant annet i rettssaler der person etter person er blitt dømt for svindel og bestikkelser, for å sikre barna sine en plass på eliteuniversiteter som University of Southern California, Yale og Stanford.

I september var det etter planen investoren Robert Zangrillo sin tur til å møte for retten.

Det slipper han.

Zangrillo er en av 73 personer Donald Trump rakk å benåde i løpet av sine siste timer som president.

Skal ha betalt 25.000 dollar

La oss kjapt gå tilbake til tirsdagen i mars 2019, da FBI-agenter banket på dørene til noen av landets mest velstående. Næringslivstopper, hollywoodstjerner, advokater og eiendomsmagnater. Noen av dem berømte, andre mer ukjente.

Gjennom etterforskningen «Operation Varsity Blues» avslørte FBI hvordan rike og berømte amerikanere i en årrekke hadde betalt store summer for å sikre avkommet en god studieplass.

Over 50 personer ble siktet, 33 av dem var foreldre.

Zangrillo var anklaget av føderale påtalemyndigheter for å ha betalt 250.000 amerikanske dollar for å få datteren inn på University of Southern California (USC). Ifølge New York Times skal collegerådgiveren William «Rick» Singer ha sagt til far og datter at han hadde overbevist noen på universitetet om å ta henne inn som rekrutt på rolaget mot «hjelp». Dette til tross for at hun ikke drev med konkurranseroing.

For å bedre karakterene skal dessuten en av Singers ansatte utgitt seg for å være henne. Her viser avisa til en telefonsamtale som etterforskerne sikret seg opptak av, der Singer forteller at en ansatt var i ferd med å ta opp igjen, for datteren, et onlinekurs i kunsthistorie.

Datteren ble tatt inn på USC en måned senere. Ni måneder senere ble Zangrillo arrestert og anklaget for svindel.

Etter at datteren fikk plass skal Zangrillo, ifølge Los Angeles Times, ha overført 50.000 dollar til idrettsavdelingen ved universitet. Senere skal 200.000 ha blitt donert til en falsk veldedighetsorganisasjon.

Mesterhjernen bak svindelen

Nevnte Singer er forøvrig bindeleddet i svindelsaken, mesterhjernen. Han skal ifølge påtalemyndighetene ha mottatt 25 millioner dollar fra foreldre fra 2011 til februar 2019, for å bestikke trenere og andre universitetsansatte.

Singer har erkjent skyld. Det har også flere av foreldrene, som for eksempel skuespilleren Felicity Huffman, som i september i fjor ble dømt 14 dager i fengsel, en bot på 280.000 kroner og 250 timers samfunnstjeneste etter å ha erklært seg skyldig i mai 2019.

Zangrillo har derimot erklært seg ikke skyldig.

Investorens advokat har nektet for at klienten kom med bestikkelser for å få datteren inn på universitetet, og har tvert imot kalt sjekken på 50.000 dollar en «en donasjon på linje med det store antallet donasjoner til USC og andre universiteter og høgskoler».

Trump: «Well-respected business leader»

I meldingen fra Det hvite hus, om benådningen, heter det at Zangrillo er en «well-respected business leader and philantropist». Det heter også at datteren «is currently earning a 3.9 G.P.A. (grade point average, journ.anm)» ved USC. Universitet sier imidlertid i en uttalelse at hun ikke er registrert der for øyeblikket.

Det hvite hus hevder også at hun har støtte fra Thomas J. Barrack, som sitter i universitetsstyret. Ifølge Los Angeles Times benekter Barrack, via en talsperson, for å være involvert.

— Barrack har ikke noe som helst å gjøre med Zangrillos benådning. Han blandet seg aldri inn og har aldri diskutert det med noen. Alle rapporter om det motsatte er falske, sier han.

Den føderale aktoren Andrew Lelling i Massachusetts, utnevnt av republikanerne, uttalte på sin side at «benådningen av Robert Zangrillo, siktet for bestikkelser og svindel, inkludert en ordning der han har fått datteren med på å lyve til USC om egne prestasjoner og karakterer, illustrerer hvorfor Operation Varsity Blues var nødvendig».

— Det er rettsvesenets høyeste kall å stille alle til ansvar, uavhengig av rikdom eller privilegium, la han til.

Powered by Labrador CMS