«Har Nybø glemt at en gulrot er bedre enn en pisk? Har statsråden helt glemt hvordan det er å være student?»

Statsbudsjettet 2019. Studentleder ved OsloMet, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, er enig i at det er bekymringsfullt at få fullfører studier på normert tid, men han liker ikke de nye virkemidlene til Iselin Nybø.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekymrer Kunnskapsminister Iselin Nybø at så mange dropper ut av høyere utdanning og aldri fullfører graden sin. Dette er vi delvis enig i, da vi selvsagt ønsker at de studentene som starter på en grad faktisk fullfører.

Statsrådens løsning på dette er vi derimot fullstendig uenig i. Har Nybø glemt at en gulrot er bedre enn en pisk? Har statsråden helt glemt hvordan det er å være student?

En person med barn starter på en høyere utdanning, sliter seg gjennom ett eller to år, men klarer ikke mer fordi det er for krevende å kombinere utdanning med barn og familie.

En person med yrkesfaglig utdanning ønsker å prøve noe nytt, søker høyere utdanning, men finner ut at det ikke var helt riktig valg, og at hen egentlig ønsker å gå tilbake til den gamle jobben.

Iselin, vil du at studenter skal fullføre studiene, så må du lytte til oss, ikke straffe oss.

Bjørn Harald Hegreberg Garborg

En person sliter med å finne seg til rette i høyere utdanning, for alle finner dessverre ikke et nettverk, og dropper derfor ut av utdanningen.

Hva med dem som starter på et studie med en sterk vilje til å fullføre, men som blir utsatt for trakassering på skolen eller i praksis?

Og hva med dem som blir veiledet ut av en utdanning? Det handler det ikke om engasjement og vilje til å fullføre, men at noen mener man ikke passer til det studiet, men at man er fullt egnet til et annet studie.

Noen vil kanskje si at disse scenarioene ikke omfavner mange nok studenter til at det utgjør en forskjell, men for dem som blir rammet vil det utgjøre en stor forskjell.

Dette er nok en gang en regjering som forsøker å fikse et problem som egentlig ikke er et problem. Hva er galt med å ikke fullføre graden sin? Vi kan lese i Universitas onsdag 19. september om drop- out studenter som klarer seg veldig bra, men allikevel bekymrer statsråden seg over det.

Vil du vi skal fullføre gradene våre, så gi oss insentiver til det, men vær så snill, få dem i form av gulrøtter. Gi oss nok studiestøtte, slik at vi kan studere uten å måtte stresse over økonomi. Gi oss nok studentboliger, slik at vi slipper å måtte stresse med å finne bolig de første månedene av studiet i tillegg til å måtte sette oss inn i pensum, bygge nye nettverk og ha hjemlengsel.

Iselin, vil du at studenter skal fullføre studiene, så må du lytte til oss, ikke straffe oss.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS