Ledelsen i Statsbygg sitter selv i åpent landskap. Foto: Trond Isaksen, Statsbygg
Ledelsen i Statsbygg sitter selv i åpent landskap. Foto: Trond Isaksen, Statsbygg

Vi skal utvikle gode kontorløsninger

Kontorplasser. Statsbygg kjenner seg ikke igjen i definisjonen Bakke og Fostervold legger til grunn i sin artikkel om aktivitetsbaserte kontorarbeidsplasser, skriver kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jan Wilhelm Bakke og Knut Inge Fostervold beskriver på khrono, aktivitetsbaserte arbeidsplasser (ABW) som et konsept som krever .. «hyppig bytte av en arbeidsstasjon for å fungere, gjerne flere ganger daglig».

Videre legger de også til grunn at det er nødvendig med underdekning i et ABW-konsept: «…arbeidsstasjoner for 75 av 100 ansatte med free seating og clean desk». Begrepet Statsbyggs/KMDs ABW-konsept lanseres også.

Statsbygg kjenner seg ikke igjen i definisjonen Bakke og Fostervold legger til grunn i sin artikkel om aktivitetsbaserte kontorarbeidsplasser. Vi anbefaler ingen å løpe fra plass til plass for å løse oppgavene sine i løpet av en dag. ABW er ikke ett spesifikt konsept, men en løsning som åpner for ulike måter å jobbe på i forhold til de oppgaver virksomheten har. Statsbygg/KMD har ikke en egen ABW-løsning. Aktivitetsbaserte arbeidsplasser kan ha cellekontor, felles arbeidssoner, stillesoner, små rom, store rom, sosiale soner – alt etter hva som ansees viktig og riktig for at medarbeiderne og virksomheten skal levere best mulig i dag og i fremtiden.

Vi skal ikke utvikle dårlige kontorløsninger sammen med våre kunder som gjerne skal flytte inn i sine nye bygg om fem til ti år.

Hege Njaa Ashim

Det er viktig å se fremover når vi skal bygge nytt i dag. Nye teknologiske løsninger gir stadig større mobilitet og fremtvinger nye arbeids- og samarbeidsformer. Det er avgjørende at vi også utvikler gjennomtenkte løsninger for konsentrasjonskrevende oppgaver. Sammen med de enkelte virksomhetenes ledelse og medarbeidere utforsker og utvikler vi hva som er et hensiktsmessig arbeidsplasskonsept for dem, slik at de kan nå sine mål. Det er gitt en arealnorm på 23 kvadratmeter i Kommunal- og moderniseringsdepartementets instrukser. Normen gjelder for nye bygg i statlig sektor. Statsbygg vurderer normen i all hovedsak som tilstrekkelig for å kunne gi ulike virksomheter gode og tilpassede løsninger. Både Statsbygg og virksomhetene har også krav på seg til å forholde seg til økonomiske vilkår, og å ta hensyn til klima og energiforbruk. Dette setter også rammer for valg av byggeprosjekt og kontorløsninger.

Å bytte arbeidsstasjon ofte i løpet av en arbeidsdag er sjelden hensiktsmessig og ikke et krav i en aktivitetsbasert løsning. Ingen er tjent med løsninger som ikke fungerer godt. Vi er helt enige med Bakke og Fostervold i at dårlige løsninger kan gi tapt arbeidstid og energi og føre til tap av mestring og kontroll i jobben, og i verstefall sykdom. Vi skal ikke utvikle dårlige kontorløsninger sammen med våre kunder som gjerne skal flytte inn i sine nye bygg om fem til ti år. Vi skal lage gode, gjennomtenkte, helhetlige, hensiktsmessig løsninger som møter medarbeiderne og virksomhetens reelle behov. Da kan virksomheten levere sitt beste også i fremtiden.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS