nye koronatiltak

Stenger campus og lesesaler i Bergen

Universitetet i Bergen og Høgskolen på Vestlandet er blant de som blir tvunget til å stenge ned campus, etter at kommunen nå er innlemmet i den såkalte ring 1.

Det blir flere tomme stoler ved Høgskulen på Vestlandets lesesaler fremover.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det varsler regjeringen i en pressemelding.

Bergen, Ulvik og Kvam blir de første ring 1-kommunene i vest.

— Vi har fortsatt et mål om å slå ned og forsinke at disse mer smittsomme variantene sprer seg. Det har kommunene som var en del av utbruddet i Nordre Follo klart, og det tror jeg også Bergen og kommunene rundt vil klare, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i meldingen.

De nye tiltakene er de strengeste siden 12. mars og gjelder fra klokken 18 i dag og vil først vare i en uke, frem til søndag 14. februar.

To uoversiktlige mutantutbrudd

Bergen kommune har varslet om pressekonferanse om de nye tiltakene klokken 12.30 søndag.

— Vi har nå utbrudd både av det britiske og sørafrikanske mutantviruset og de er begge regnet som uoversiktlige. Vi har ikke lenger den oversikten vi hadde på torsdag. Vi er spesielt bekymret for den sørafrikanske og vi kan ikke tillate at den får fotfeste i byen vår. Derfor trykker vi nå på den store røde knappen, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Helsebyråd Beate Husa (Krf) opplyser at situasjonen i Bergen nå er mer uoversiktlig enn den var i Nordre Follo kommune da de måtte stenge ned like over nyttår.

— Dette understreker alvoret, sier Husa.

Det er blant annet utbrudd av den sørafrikanske mutanten ved to byggeplasser i Bergen. En av dem ligger ved Fantoft stasjon, der ligger også en av Bergens studentboliger.

Det kan være så mange som 100 nærkontakter tilknyttet arbeidsplassen på Fantoft, opplyste Husa.

I beredskapsmøter

Det betyr at blant andre Universitetet i Bergen (UiB), Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Norges Handelshøyskole (NHH) blir tvunget til å stenge ned alle sine lokaler for studenter, på samme måte som sine søsteruniversiteter og høgskoler i Oslo, Ås, Halden og Sarpsborg.

Både rektor Margareth Hagen ved UiB og rektor Gunnar Yttri ved HVL opplyser til Khrono at beredskapsledelsen møttes like etter at Bergen kommune hadde hatt sin pressekonferanse.

— Jeg forstår at dette er veldig vanskelig, sier rektor Margareth Hagen ved UiB.

— Vi er nå der Oslo har vært. Vi er en utbruddskommune. Campus stenger, alle skal på hjemmekontor. Vi håper at dette blir kortvarig og sender ut info til alle nå. Jeg forstår at dette er veldig vanskelig og håper at det er tilstrekkelig med en uke, skriver Hagen i en SMS.

Rektor Yttri ved HVL opplyser at hele campus Bergen stenger ned og at det heller ikke vil bli gjennomført ferdighetstrening eller laboratorieøvinger.

— Vi står i en krevende situasjon, men vi er godt rusta til å håndtere dette, sier Yttri.

Store deler av samfunnet stenges også ned. Blant annet treningssentre, de fleste butikker og serveringssteder. Det blir også full sjenkestopp i kommunene.

Det anbefales også å unngå besøk og sammenkomster i eget hjem. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner.

— Vi har jobba godt i lag i hele koronapandemien. Ting skifter raskt og vi snur oss rundt og tilpasser oss. Det skal vi klare nå også, sier HVL-rektor Gunnar Yttri.

Risiko for den sørafrikanske varianten

Søndag meldte Bergen kommune om 13 nye koronasmittede. En skal vere importsmitte, mens hele åtte av tilfellene skal ha ukjent eller usikker smitteveg.

De resterende fem er tilnyttet en byggeplass med risiko for spredning av den sørafrikanske koronavarianten.

Dette er de nye tiltakene:

De nye reglene som nå gjelder de tre kommunene i vest er disse:

  • Alle lokaler stenges for studenter
  • All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale
  • Påbud om hjemmekontor for alle som kan

Flere kommuner i randsonen vil også få forsterkede smitteverntiltak, og plasseres dermed i den såkalte ring 2.

Dette gjelder Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss, Øygarden, Eidsfjord og Ullensvang kommune.

Powered by Labrador CMS