Debatt ● Hjelle og Anfinset

Stengingen av Universitets­museet var helt nødvendig

Vi har et samfunnsansvar i å tilgjengeliggjøre vår kulturhistorie for alle, et ansvar som selvfølgelig ikke stopper selv om det kulturhistoriske bygget er stengt, og som vi tar på største alvor, skriver Kari Loe Hjelle og Nils Anfinset.

En gul, erverdig bygning. På bildet er det sommer og blå himmel.
Kulturhistorisk museum, UiB
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I et innlegg i Khrono 12.2.23 fortviler førsteamanuensis Margrethe C. Stang over at kulturhistoriske museer stenger og at middelalderkunst ikke lenger blir tilgjengelig for publikum – med god grunn. For Universitetsmuseet i Bergen var ikke dette et ønsket resultat, men helt nødvendig, noe vi selvsagt er lei oss for. Universitetsmuseets kulturhistoriske bygg er fredet, bygget er i svært dårlig stand og trenger totalrenovering, og vår uerstattelige kirkekunst trenger konservering for å kunne vises for publikum i fremtiden. Å holde deler av bygget åpent enda en periode viste seg å innebære større investeringer enn vi hadde håpet da bygget ble midlertidig stengt. Når vi nå velger å stenge er det også helt sentralt at UiB jobber for at finansiering blir gitt. Universitetsmuseet vil bidra med det vi kan for at prosessen skal gå så raskt som mulig.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Vi har et samfunnsansvar i å tilgjengeliggjøre vår kulturhistorie for alle, et ansvar som selvfølgelig ikke stopper selv om det kulturhistoriske bygget er stengt, og som vi tar på største alvor. Vi jobber nå med planer for hvordan forskning, forvaltning, undervisning og formidling skal ivaretas i denne perioden. Inntil vi igjen kan åpne, skal vi gi glimt av det som vil komme i det nyrenoverte bygget, teste ut nye formidlingsformer, og bruke tid på å konservere kunsten slik at den igjen kan vises for publikum i generasjoner fremover.

Universitetsmuseet har et naturhistorisk museumsbygg som åpnet etter renovering i 2019. Her vil vi vise viktige kulturhistoriske gjenstander og middelalderkunst satt inn i kulturhistoriske sammenhenger.

Vi skal lage utstillinger som viser betydningen av vår kulturarv for samfunnet i dag, der forskningsbaserte resultater vil engasjere og kommunisere med publikum i bred forstand. I perioden kulturhistorisk museum er stengt er det ikke mulig å vise alt, men det som blir vist vil være i en bedre tilstand og kommunisert på bedre måter enn i dag. Vi har tro på at det som vil møte besøkende i vårt naturhistoriske bygg vil gjøre publikum bevisst den rike kulturhistorien vi forvalter.

Universitetsmuseet ved UiB skal i årene fremover finne gode arenaer for formidling av vår kulturhistorie for både undervisning, forskning og det brede publikum, og håper samfunnet ser behovet for at vårt kulturhistoriske museum åpner igjen om ikke altfor mange år. Med en satsing nå, lar dette seg gjøre.

Powered by Labrador CMS