Statssekretær Bjørn Haugstad og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Arktivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Strukturreformen evalueres i 2018

Struktur. Prosessen med å evaluere strukturreformen skal starte i 2018, skriver statssekretær Bjørn Haugstad i svar til NIFU.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Strukturreformen innebærer de største organisatoriske endringene i universitets- og høyskolesektoren på ca. 20 år. 33 statlige universiteter og høyskoler har blitt til 21, og det har også skjedd flere endringer i den private delen av sektoren.

Ressursene konsentreres på færre, men sterkere institusjoner. Men det er altså noen flere enn de 18 som Nicoline Frølich og Sveinung Skule i NIFU legger til grunn i sitt innlegg Syv utfordringer for strukturreformen i Khrono.

Jeg tror at sektoren ville hatt en del av de utford-ringene NIFU peker på, også om struktur-reformen ikke var gjennomført.

Bjørn Haugstad

Et mål med stortingsmeldingen om strukturen i sektoren, var nettopp å få færre institusjoner. I så måte har strukturreformen vært en suksess. Men fra dag én har vi vært helt tydelige på at sammenslåingene ikke er et mål i seg selv. Det er et virkemiddel for å utvikle bedre utdanninger og forsking, mer robuste fagmiljøer, bedre tilgang til utdanning og kompetanse landet over, som igjen er nøkkelen til regional utvikling.

Jeg har lyst til å knytte to kommentarer til innlegget fra Frølich og Skule. For det første mener jeg at sektoren ville hatt en del av de utfordringene NIFU peker på, også om strukturreformen ikke var gjennomført. Men jeg er overbevist om at disse utfordringene blir lettere å håndtere med ny struktur. F.eks. er jo ikke «maktkamp» og konkurranse mellom ulike fag noe nytt. Men når slike brytninger nå skjer på én institusjon, er det ett styre som har ansvaret for å håndtere dem.

Den andre kommentaren er at strukturreformen skal evalueres, akkurat slik NIFU etterspør. Det har ligget som et premiss siden stortingsmeldingen om reformen ble lagt frem. Denne prosessen skal starte i 2018.

Les også: Isaksen vil evaluere strukturreformen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS