STUDENT

Studentene er skeptiske til låneforslag fra Høyre

Høyre vil gi studentene et ekstra lån på 40.000 kroner. Norsk studentorganisasjon (NSO) påpeker at det ikke løser utfordringene med studentenes økonomi.

Henrik Asheim (H) vil gi ekstra lån til de studentene som ønsker det.
Publisert Oppdatert

Høyres nestleder Henrik Asheim gikk nylig ut i VG og sa at partiet vil tilby studentene ekstra lån i Lånekassen.

– Vi har i utgangspunktet tenkt et lån inntil 40.000kr, som du kan låne i tillegg til det du allerede får, sa Asheim til VG.

Han understreket at lånet ville bli frivillig. Norsk studentorganisasjon (NSO) er skeptisk til forslaget.

På riktig vei

— Først og fremst er det kjempefint at Høyre kommer med et forslag der de anerkjenner at studentene står i en sårbar økonomisk situasjon . Men som vi har sagt i lang, lang tid så er ikke løsningene å opprette nye låneordninger. Å øke studiestøtten er løsningen, sier NSO-leder Maika Marie Godal Dam til Khrono.

Med det sagt, så er de glade for å se at Høyre er opptatt av utfordringen studentene har økonomisk, men de er samtidig skeptisk til at mer lån er riktig medisin.

— Høyre er på god vei her, men nok en gang er det et forslag som innebærer tilleggslån. Vi er veldig tydelig på at studentene ikke bør ta mer lån, men at stipendandelen opprettholdes.

Vil øke studiestøtten

NSO har i lang tid ønsket at studiestøtten skal knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. For studieåret 2021/22 fikk studentene utbetalt 126 357 kroner i basisstøtte fra Lånekassen. NSO bestilte i 2021 en undersøkelse som viste at studenene på dagens nivå på studiestøtte går i minus med 5403 kroner i måneden, som igjen betyr at man må jobbe ved siden av studiene eller få hjelp på andre måter.

— Vi trenger langsiktige løsninger. Studentenes økonomi er sårbar og det er ikke en ny utfordring. år på år har studentene gitt tilbakemelding om at løsningen er å øke studiestøtten og knytte den til grunnbeløpet. Kun sånn sikrer man at studiestøtten også justeres hvert år i takt med prisøkning, det sikrer ikke forslaget til Høyre.

Powered by Labrador CMS