budsjettlekkasje

Studentene: Regjeringen truer gratis­prinsippet

Regjeringen vil foreslå skolepenger for utenlandsstudenter i statsbudsjettet, ifølge NRK. Norsk studentorganisasjon er sjokkert over det de mener er et eventuelt løftebrudd fra regjeringen.

Forrige gang ens tatsråd foreslo skolepenger for utenlandsstudenter: Torbjørn Røe Isaksen ble i 2014 møtt av demonstranter ved framlegging av ølangtidsplan for høyere utdanning og forskning.
Publisert Oppdatert

Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer kraftig på budsjettlekkasjen som handler om at regjeringen vil innføre skolepenger for utenlandsstudenter.

Det er NRK som først skrev om saken.

— Vi er sjokkert over løftebruddet fra regjeringen. Hvis kildene til NRK har rett, er dette svært alvorlig. Å innføre skolepenger for internasjonale studenter rokker ved det fundamentale prinsippet om at utdanning i Norge skal være gratis for alle, sier leder i NSO, Maika Marie Godal Dam, i en pressemelding.

Fakta

Krav til studenter som vil ha studietillatelse i Norge

  • Du må betale et søknadsgebyr.
  • Du må ha fått opptak til en høgskole eller et universitet.
  • Du må ta utdanningen på fulltid.
  • Du må ha nok penger til å leve for. Dette vil si minst 121.220 kroner i året. Denne summen kan være studielån, stipend, egne penger på konto i en norsk bank eller på studiestedets depositumkonto eller en kombinasjon av dette. Hvis du allerede har et tilbud om en deltidsjobb i Norge, kan inntektene fra jobben regnes med. (Hvis du ikke har bankkonto i Norge kan du bruke studiestedet ditt sin bankkonto. Du må kontakte studiestedet ditt ved spørsmål rundt denne ordningen.)
  • Hvis du skal betale skolepenger, må du i tillegg ha penger til å betale dette.
  • Du må ha et sted å bo.
  • Forholdene i hjemlandet ditt må være slik at det er sannsynlig at du kan reise tilbake dit når du er ferdig med å studere.

Kilde: udi.no.

Maika Marie Godal Dam, leder av Norsk studentorganisasjon.

— Åpner for å innføre mer betaling

NSO er også bekymret for hvilke ytterligere konsekvenser forslaget kan få, og mener at økonomiske forutsetninger ikke skal avgjøre om man kan ta høyere utdanning, eller ikke.

— Vi frykter at dette åpner for å innføre betaling for flere studentgrupper. Det er ingen garanti for at snøballen slutter å rulle, fortsetter Godal Dam.

NSO trekker fram at regjeringen har i Hurdalsplattformen gått sammen om at «Høgare utdanning i Noreg skal vere gratis, òg for internasjonale studentar.»

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i sine partiprogrammer tydelige på at de vil bevare gratisprinsippet.

— Regjeringen har ikke ryggdekning i egen politikk. Dersom ryktene stemmer forventer NSO at statsministeren forklarer hvordan regjeringen kan stå inne for å bryte egne løfter, sier Dam.

Studentene ble rasende i 2014

Forrige gang det kom et slikt forslag, var i 2014. Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skulle presentere den nye langtidsplanen for forskning, men kom knapt fram da han ble møtt av mange studenter som taktfast rope mot ham: «Stopp, stopp, stopp skolepenger» (se video under).

Protestene var den gang så høylytte at regjeringen endte opp med å trekke forslaget.

Torbjørn Røe Isaksen møtt av demonstranter høsten 2014.

Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ble møtt av demonstranter da han foreslo skolepenger i 2014.

— Stenger døren for verden

Abid Raja som er Venstres utdanningspolitiske talsperson er sterkt kritisk til en eventuell innføring av skolepenger.

Til NRK sier han at med regjeringens forslag vil kun få de rikeste, ikke de dyktigste internasjonale studentene, komme til Norge.

— Ola Borten Moe stenger døren til verden, sier Raja, til NRK.

NRK skriver at de ikke kjenner nøyaktig til hvordan forslaget skal rammes inn.

I våre naboland, Danmark og Sverige, er det innført betaling for utenlandsstudenter. Danmark innførte dette i 2006, men den danske avgiften rammer ikke studenter fra EU og EØS-området.

Ifølge NRK gjelder den heller ikke for studenter på utvekslingsprogrammer eller studenter som har permanent oppholdstillatelse i Danmark.

Omstridt i Senterpartiet

Å ta betalt av utenlandske studenter har vært omdiskutert innad i Senterpartiet. Men forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har lenge kjempet for at utenlandske studenter skal betale for utdanningen de får i Norge.

— Det er på tide å innføre skolepenger for utenlandske studenter i Norge, skrev Borten Moe i en NRK-kronikk vinteren 2017.

Ola Borten moe på landsmøtet til NSO. Nå kan han hisse på seg studentene med nytt forslag om skolepenger.

Fremskrittspartiet har lenge ment at man skal innføre skolepenger. I spørsmålet Roy Steffensen stilte i oktober 2021 ville han vite om ordningen med gratis studier for utenlandsstudenter skal videreføres. Den gang svarte Ola Borten Moe:

— Internasjonalisering er viktig for å sikre kvalitet i norsk høyere utdanning. At norske studenter tar hele eller deler av utdanningen sin i utlandet, og at norske studenter som studerer ved norske institusjoner er del av et læringsmiljø som omfatter internasjonale studenter, er viktige elementer for å få til dette på en god måte, svarte Ola Borten Moe, og avsluttet:

— Regjeringens politikk er at høyere utdanning fortsatt skal være gratis i Norge, også for internasjonale studenter.

Powered by Labrador CMS