studieavgift

Studentene tok et siste farvel med gratis­prinsippet

— Ikke hvil i fred, var avskjedshilsenen fra studentorganisasjonene.

Pent kledde og sørgende studenter
Norsk studentorganisasjon og SAIH tok et siste farvel med gratisprinsippet, men håper at det ikke får hvile lenge i fred. NSO-leder Maika Marie Godal Dam foran til høyre.
Publisert Oppdatert

Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH)  hadde fredag symbolsk gravferd for gratisprinsippet i høyere utdanning på Universitetet i Oslo.

Maika Marie Godal Dam la ned blomster under en symbolsk gravferd for gratisprinsippet
Maika Marie Godal Dam la ned blomster under en symbolsk gravferd for gratisprinsippet

Regjeringens forslag om å innføre studieavgift for studenter fra land utenfor EØS og Sveits, ble formelt vedtatt på Stortinget denne uka. 

Studentorganisasjonene, som har kjempet innbitt imot, måtte innse at slaget var tapt, og markerte det med en egen gravferdsseremoni på Blindern.

Gjestelista inneholdt bare navn fra partiene som stemte imot studieavgift på Stortinget: Venstre, KrF, MDG og Rødt.

På «gravsteinen» står det «Ikke hvil i fred».

— Hard kamp

— Vi har kjempet en hard kamp siden forslaget kom i oktober, og vi gir ikke opp. Men vi ville vise politikerne at det de nå gjør, er å gravlegge gratisprinsippet, sier NSO-leder Maika Marie Godal Dam til Khrono.

— Vi håper gratisprinsippet ikke får ligge der lenge, sier hun.

— Har dere ikke forståelse for at det må tøffe prioriteringer til i økonomisk utfordrende tider?

— Nei, prinsippene må bestå også i tider med trang økonomi. Vi stiller dessuten spørsmål ved hva man egentlig tjener på dette. Det å ha internasjonale studenter i Norge gir en helt klar merverdi som ikke kan måles i kroner og øre, sier NSO-lederen, og karakteriserer vedtaket om å innføre studieavgift som en skamplett for norsk utdanningspolitikk.

Etter gravferden gikk studentene rett over i gravøl. Da var det nemlig tid for NSOs årlige sommerfest for tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

Powered by Labrador CMS