STUDENT

Studenter får forlenget frist for å kreve depositum-renter

Studentsamskipnaden SiO avbryter foreldelsesfristen for å melde inn krav om forsinkelsesrenter. 

Tidligere beboere blant annet på dette studenthuset i Oslo kan ha krav på forsinkelsesrenter fra SiO.
Publisert Oppdatert

Khrono har i flere artikler skrevet om studentsamskipnader rundt omkring i landet som har krevd depositum i strid med loven. Det gjør at studentene har krav på forsinkelsesrenter, som fort kan beløpe seg til flere hundre kroner for hver student det gjelder.

Nylig truet LO med gruppesøksmål mot SiO fordi samskipnaden ikke uoppfordret betaler studentene det de har krav på. SiO, som er samskipnad for 27 studiesteder i Oslo og er Norges største studentsamskipnad, har på sin side sagt at de venter på at studentene selv melder inn sine krav.

Nå har SiO har besluttet å avbryte foreldelsesfristen for forsinkelsesrenter, slik at tidligere beboere får tre år på seg til å melde inn krav og kontonummer.

— Har lyttet

— Vi har lyttet til LO, og imøtekommer med dette ett av deres to krav. Vi har hele tiden vært tydelig på at vi gjør alt som er mulig for at de som kan gjøre krav på forsinkelsesrenter, skal få dem, sier Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO i en pressemelding.

SiO har så langt betalt ut over 5 millioner kroner i forsinkelsesrenter til nærmere 5.000 studenter eller tidligere studenter som har hatt depositum innestående de siste tre årene.

SiO avviklet depositumsordningen for alle studentboligene sine i november.

Samskipnaden melder at de i løpet av juni sender ut informasjonsbrev til tidligere leietakere. Dette omfatter 12.000 studenter i 106 ulike land. De vil da ha tatt kontakt med samtlige leietakere som kan ha krav på forsinkelsesrenter.

— Vil være uansvarlig å betale

Eskelund fremholder at adgangen til å kreve forsinkelsesrenter for SiOs leietakere har  vært bredt omtalt i media og studentaviser, og mener det er urimelig å kreve at de skal betale ut forsinkelsesrenter uten at den enkelte gjør krav på det.

— Vi har erkjent ansvar og utbetaler forsinkelsesrenter til alle som melder inn krav. Men vi kan ikke foreta en uoppfordret utbetaling uten at dette kreves av den enkelte, sier Eskelund, som peker på at de ikke har kontoopplysninger til alle og dermed ikke kan være sikre på at utbetalingen kommer fram til riktig person.

— Det vil være uansvarlig av SiO å betale ut penger som man ikke vet om kommer fram til den som har krav på pengene, sier Eskelund.

Powered by Labrador CMS