usa

Studenter sultestreiket i åtte dager

Studenter ved Brown University protesterer mot investeringer til våpenprodusenter som vinner på krigen mellom Israel og Hamas. 

Det demonstreres mot krigen på Gaza, både i Norge og i mange andre land. Ved Brown University i USA har studenter både sultestreiket og vist misnøye på andre måter.
Det demonstreres mot krigen på Gaza, både i Norge og i mange andre land. Ved Brown University i USA har studenter både sultestreiket og vist misnøye på andre måter.
Publisert

Studenter har organisert og holdt flere demonstrasjoner mot Brown University sin investering i våpenprodusenter. Studentene mener disse aktørene tjener på Israels okkupasjon av palestinske territorier. 

— Dette er en desperat bønn til universitetet om ikke bare å høre stemmene våre, men stemmene til tusenvis som har blitt myrdet i Gaza, sier Ariela Rosenzweig til BBC.

Sultestreik også i 1986

Hun forteller at sultestreiken er inspirert av en 11 dager lang sultestreik på samme campus i 1986 for å stanse investering i selskap som var involvert i apartheid i Sør-Afrika. 

Det har nå vært månedsvis med demonstrasjoner på universitetet, deriblant en sit-in i november der 61 studenter ble arrestert, forteller Rosenzweig. 

Studentene sultestreiket i forkant av det neste styremøtet til Brown Corporation, som er deres øverste ledelsesorganet. Det er studentgruppene Palestine Solidarity Caucus og Jews for Ceasefire Now som står bak protesten. 

Universitetets rektor sier at det ikke er aktuelt å trekke investering. 

— Som samfunn har vi sørget for at vi ikke kan bli ignorert. Det er ikke en eneste person på campus som kan si at ikke styret diskuterte oss i dag — og når de diskuterer oss, da diskuterer de også divestering og Palestina, sier Rosenzweig i en uttalelse fra Jews for Ceasefire Now. 

Styret har unngått demonstranter

Instagram skriver gruppen at styret har byttet møtelokale og brukt alternative innganger for å prøve unngå demonstrantene som har samlet seg for styremøtet deres. 

17 av de 19 sultestreikende studentene fullførte åtte dagers faste. De forteller at de avsluttet streiken fredag 9. februar sammen med over 200 andre studenter som fastet i solidaritet med dem. Sultestreikerne har fortalt de demonstrerte utenfor styrets møter og måltider for å få styremedlemmer i tale. Det fikk de ikke gjort. 

— Terskelen for divestering er veldig høy. Universitetet avviser konsekvent oppfordringer til å bruke investeringer som er verktøy for politisk beslutningspåvirkning i omstridte spørsmål, sier rektoren ved universitetet, Christina Paxson, i en uttalelse fra universitetet. 

Det melder Providence Journal

Powered by Labrador CMS