Rektor Ole Petter Ottersen (i midten) ber studentene ved Universitetet i Oslo trå til og stemme ved valget til nytt studentparlament, slik at de kan slå Universitetet i Bergen, der Dag Rune Olsen (t.v.) er rektor. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil at oslostudentene skal slå bergenserne i valget

Rektor Ole Petter Ottersen ber studentene ved UiO om å stemme i valget til Studentparlamentet som starter i dag. Han mener oslostudentene bør slå Universitetet i Bergen som har over 20 prosent valgdeltakelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Kjære student: Styrk studentdemokratiet ved å avgi din stemme», heter det i overskriften på rektor Ole Petter Ottersens blogg på Universitetet i Oslo. 

Valget til Studentparlamentet ved UiO starter onsdag 19. april og avsluttes om en uke, onsdag 26. april.

Vil ikke være dårligere enn Bergen

Rektor Ottersen viser til at valgdeltakelsen i studentvalget ved Universitetet i Oslo har hatt en positiv utvikling de siste årene. Fra en deltakelse på under ni prosent i 2007 var deltakelsen i 2016 på 17,2 prosent - den høyeste på de siste ti årene, hvis man ser bort fra 2012 da deltakelsen var på 18 prosent.

«Det er verdt å merke seg at ved Universitetet i Bergen var det en oppslutning på 22,6 prosent ved det siste valget til Studentparlamentet der. Nå må vi bryte 20-prosentgrensen med god margin. For vi kan vel ikke være dårligere enn Bergen?», skriver Ottersen.

Nå må vi bryte 20-prosentgrensen med god margin. For vi kan vel ikke være dårligere enn Bergen?

Ole Petter Ottersen

Studentene ved Universitetet i Bergen avsluttet valget til sitt studentparlament rett før påske, og ifølge StudVest var oppslutningen i år 22,6 prosent, noe ned fra fjorårets 25 prosent. 

Halvert oppslutning på høgskolen

Bergensstudentene har vært kjent for å ha høy valgdeltakelse, høyest av alle har den tidligere Høgskolen i Bergen hatt, med rundt 30 prosent ved de siste valgene, men ved første valg på den fusjonerte høgskolen i januar i år gikk de på en skikkelig smell.

Etter fusjonen med Høgskolen Stord/Haugesund og Høgskulen i Sogn og Fjordane til Høgskulen på Vestlandet ble valgdeltakelsen mer enn halvert, fra 30 prosent til 14,5.

Nyfusjonerte NTNU fikk samme valgsmell etter fusjonen. I 2014 og 2015 var valgdeltakelse på NTNU 13 prosent. Høsten 2016 sank den til åtte prosent.

Valgdeltakelse viktig

«Du har en uke på deg til å styrke studentdemokratiet. For det er det du gjør, når du avgir din stemme. Logg deg inn og stem elektronisk på valg.uio.no.», skriver han. 

Rektor Ottersen ved Universitetet i Oslo skriver at det betyr noen for han - og for universitetet - at valgdeltakelsen til parlamentsvalget blir høy:

«Da vet vi at de stemmene som høres fra Studentparlamentet, reflekterer studentenes mening. Da vet vi at studentene viser et genuint engasjement for utviklingen av UiO. Og da vet vi at studentene setter pris på den muligheten de har til medvirkning og medinnflytelse», skriver han, og viser til at studentenes stemme har vært avgjørende for flere saker ved UiO de siste årene, blant annet ordningen med studentombud, bysykler og digital eksamen, der studentene har vært viktige pådrivere og støttespillere.

«Trenger studentperspektivet»

«Deltakelse er et nøkkelord i enhver definisjon av demokrati. Deltakelse gjennom stemmegivning så vel som gjennom åpen debatt. Tiden på universitetet skal danne grunnlaget for et livsvarig og aktivt medborgerskap. Da er deltakelse viktig, slik det var for meg da jeg selv var student for en god stund siden», skriver Ottersen

«Vi trenger studentperspektivet. Og det får vi gjennom din stemme», avslutter han.

Hva med rektorvalget?

Men en ting er at valg til Studentparlamentet ved UiO begynner onsdag, men det er også et annet pågående valg, rektorvalget.

— Hva med rektorvalget, Ottersen, vil du ikke oppfordre både studenter og ansatte til å stemme der også?

— Selvsagt vil jeg også sterkt oppfordre til at alle som ikke har stemt i rektorvalget, benytter muligheten til å styrke universitetsdemokratiet. Dette kan dere gjøre ved å avgi stemme NÅ, sier Ottersen til Khrono.

Rektorvalget ved Universitetet i Oslo har pågått siden 3.april og avsluttes torsdag denne uka.  

Studentene er med

Sittende leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Hans Christian Paulsen, tar rektor Ottersens utfordring på strak arm, og sier at de satser på å slå bergenserne i valgdeltakelse.

— Hva har dere gjort for å eventuelt få til det? 

— Vi har hatt fokus på å bli tydeligere og bedre i kommunikasjonen vår. Penere grafisk profil, en video som forklarer valget og tettere samarbeid med Universitas og Radio Nova er de viktigste tiltakene, sier Paulsen (bildet). 

Når det gjelder rektorvalget ved UiO skulle det vel være enkelt å slå UiB. Der var det bare en rektorkandidat og valgoppslutningen fra studentene var 9,9 prosent. 1451 av studentene stemte, 596 av dem stemte blankt. Samlet valgoppslutning i rektorvalget med studenter og ansatte var 17,5 prosent.

— Vi får se på torsdag, men det bør vi klare å slå ned i støvlene, sier parlamentsleder Paulsen. 

Les også: Bruk stemmeretten for studentdemokratiet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS