Lån og stipend

Studier i utlandet til høsten? Dette er en gladmelding

Du vil kunne få lån og stipend fra Lånekassen, selv om du er koronafast i Norge.

— Selv om vaksineringen går raskt her hjemme og studentene prioriteres, så er det fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan studier i utlandet til høsten kan gjennomføres fordi det avhenger av innreiseregler og dokumentasjon på vaksine i andre land, sier statsråd Henrik Asheim.
Publisert Oppdatert

For - skal du få lån til studier i utlandet er det egentlig et krav om at du må være fysisk på studiestedet.

Men koronapandemien har gjort dette vanskelig for flere norske studenter. Noen har vært nødt til å reise hjem og andre har vært nødt til å utsette utreisen for studier nå til høsten.

— For å fjerne den økonomiske usikkerheten, betrygger vi nå alle utenlandsstudenter med at de kan få lån og stipend til høsten selv om de ikke kan starte studiene fysisk på lærestedet med en gang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Fakta

Forslaget vil innebære:

  • Utenlandsstudenter og -elever som må starte studieåret med å bo hjemme hos foreldrene på grunn av koronapandemien, vil ha rett til stipend og lån.
  • For høsten 2021 vil retten til lån og stipend være uavhengig av om man reiser til studiested eller skole allerede ved semesterstart. Rett til lån og stipend for studier i utlandet krever ordinært at man fysisk befinner seg på et lærested i utlandet.

Glad for forutsigbarhet

Regjeringen har nå sendt ut dette forslaget til endring i studiestøtten til utenlandsstudenter på høring med frist allerede 21. juni, da de ønsker at endringene trer i kraft før semesterstart.

Dette unntaket vil kunne gjelde både for studenter som er midt i en utdanning de skal tilbake til, og for nye studenter som planlegger å reise ut for å studere i utlandet eller ta et utvekslingsopphold.

— Selv om vaksineringen går raskt her hjemme og studentene prioriteres, så er det fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan studier i utlandet til høsten kan gjennomføres fordi det avhenger av innreiseregler og dokumentasjon på vaksine i andre land. Derfor viderefører vi unntaket fra regelverket slik at de får studiestøtte uansett, sier Asheim.

ANSA-president Morgan Alangeh sier dette er gode nyheter.

President i ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet, Morgan Alangeh, er glad for at studentene nå trolig får forutsigbarhet til å planlegge høsten.

— Det er gode nyheter at dette nå kommer på plass. Det vil sikre at alle studentene i utlandet får fullført studiene sine, også om de ikke ennå kan dra til studiestedet sitt, sier Alangeh i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS