Universitetsplassen fylt til randen av ferske studenter ved Universitetet i Oslo. Foto: Runhild Heggem

Rektors råd til ferske studenter: «Vær nysgjerrig, bruk mulighetene»

Studiestart. Denne uka ønsker høgskoler og universiteter ferske studenter velkommen til sine studier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert med bilder og rapporter fra studiestart landet rundt. Saken er oppdatert mandag 13. august med innslag fra Universitetet i Oslo, VID, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge, NHH og Høyskolen Kristiania, samt streamen til åpningen i Trondheim tirsdag 14. august kl. 9.30.)

På Universitetsplassen i Oslo kunne rektoratet ved Universitetet i Oslo (UiO) ønske flere tusen ferske studenter velkommen.

Prorektor Gro Bjørnerud Mo fungerte som seremonileder, og gjorde sitt beste for å mykne opp de noe høytidelige rammene rundt studiestartsmarkeringen. Etter å ha sammenlignet de kappekledde universitetsstyrerepresentantene på podiet med Harry Potter-professorer, kunne hun introdusere rektor Svein Stølen.

Les også: Studiestart ved Universitetet i Agder

Åpning for Norges største i Trondheim tirsdag

Mens Universitetet i Oslo og Bergen begge markerte studiestart med immatrikulering mandag 13. august, har NTNU sin immatrikulering i Trondheim tirsdag 14. august.

Her kan du se opptak av immatrikuleringen på NTNU, Trondheim:

— Våg å prøve og feile

UiO-rektor Svein Stølen startet med å gratulere de oppmøtte med studieplass på «Norges beste universitet», og hadde et klart råd til alle som nå starter på sin studietid:

— Vær nysgjerrig, bruk mulighetene. Møt den usikkerheten dere nok tidvis kommer til å føle med nysgjerrighet, og våg å prøve og feile, sa Stølen fra talerstolen.

Han ønsket de internasjonale studentene velkommen på engelsk, og oppfordret norske studenter til å benytte anledningen til å utveksle i studietiden for å møte nye kulturer og mennesker.

Også Oslo-ordfører Marianne Borgen og leder Susann Andora Biseth-Michelsen ved Studentparlamentet UiO talte til studentene, mens Universitetets symfoniorkester og opptil flere kor bidro med musikalske innslag.

UiO-rektor Svein Stølen. Foto: Runhild Heggem

Nyankomne studenter

Sang Hoon Kim har kommet fra Sør-Korea for å starte på det toårige masterprogrammet Comparative and International Education, og forteller at han ankom Norge for to dager siden.

Vær nysgjerrig, bruk mulighetene. Møt den usikkerheten dere nok tidvis kommer til å føle med nysgjerrighet, og våg å prøve og feile.

Svein Stølen

— Jeg ble møtt allerede på Gardermoen av folk som kunne gi informasjon og praktisk hjelp, så tilretteleggingen har vært god, sier Kim, som håper at en fersk forkjølelse ikke ødelegger for deltakelse på fadderuka.

Hawa Dia fra Canada har bare vært i Norge et knapt døgn, men har fått studenthybel på Kringsjå og er klar for fadderuke.

— Det er flere år siden jeg begynte å se meg om etter et opphold som kan gi meg et internasjonalt perspektiv, og tilfeldigvis hadde jeg en venn som fortalte om sin studietid i Sverige. Etter hvert oppdaget jeg Universitetet i Oslo, og ble nysgjerrig, forteller Dia, som starter på masterprogrammet Assessment and Evaluation.

Sang Hoon Kim fra Sør-Korea og Hawa Dia fra Canada klare for studiestart ved UiO. Foto: Runhild Heggem

Semesterstart VID

Rektor ved VID, Ingunn Moser, åpnet studieåret for VIDs to studiesteder i Oslo, Diakonhjemmet og Diakonova (bildet under).

Foto: Susanne Ward Ådlandsvik

Studiestart for 6000 i Bergen

Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, åpnet studiestart for 6000 studenter. I følge På Høyden lot han ikke sommerens strid om samarbeid med Konfutse-instituttet hindre ham i nettopp å sitere den kinesiske filosofen Konfutse, eller Konfucius, som han også blir kalt.

Studiestart ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB

— Konfucius var allerede for 2500 år siden av den klare oppfatning at utdanning foredler mennesket og bidrar til et harmonisk samfunn, sa Olsen.

Han la vekt på verdien av utdanning og understreket at avkastninga alltid er større enn investeringen.

Åpner semesteret på åtte ulike campus

Denne uka er blant årets travleste for rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, petter Aasen. Åtte campus på geografisk spredte steder gir åtte åpninger. I tillegg er det i år spesielt: Første semesterstart som universitet, slik det også blir for OsloMet ved deres åpning tirsdag 14. august.

Rektor Petter Aasen, USN. Jan-Henrik Kulberg

USN-rektor Aasen startet uka på Ringerike.

I sin tale til de nye studentene tok rektor Petter Aasen opp metoo-kampanjen, og beklaget at krenkelser og trakassering også skjer i akademia.

Campus Ringerike.

— Skulle du oppdage noe sånt hos oss, ikke nøl med å varsle. Alle skal være trygge og føle seg inkludert som studenter på USN, sa Aasen i følge usn.no.

Etter åpningen på campus Ringerike mandag 13. august, så går det slag i slag med åpninger på alle de sju andre campusene de nærmeste dagene.

Over fem hundre nye studenter er ventet til campus Ringerike dette semesteret, blant dem seksti internasjonale studenter.

— I en tid med store forandringer i samfunnet, endringer knyttet til bærekraftig utvikling og en polarisert og opphetet samfunnsdebatt, er danningsmandatet, kvalifisering av det offentlig ordskiftet og stimulering av den enkeltes engasjement viktigere enn noensinne. Høyere utdanning er viktig for å hindre at samfunnsdebatten «fortvitrer», sa rektor.

Studiestart for 3000 på Høyskolen Kristiania.

Ny rektor i ilden på Høyskolen Kristiania

Mandag 13. august var den offisielle oppstartsdatoen for høstsemesteret 2018 på Høyskolen Kristiania.

Arne Krumsvik tiltrådte som rektor på høgskolen 1. august og kunne ønske 3000 nye studenter velkommen.

Les også: Krumsvik klar for landing på Kristiania

— Det er alltid gledelig å ta imot våre nye studenter, sier Krumsvik.

Sammen med rektor Krumsvik stilt også statssekretær Rebekka Borsch og rektor for Fagskolen Kristiania Annelise Kiønig.

NHH-rektor Thøgersen: — Gled dere

Studiestart ved NHH. Foto: Helge Skodvin

— Det har neppe noen gang vært mer interessant å studere økonomi. Gled dere, sa rektor Øystein Thøgersen da han ønsket de nye studentene velkommen til NHH mandag, i følge høgskolens hjemmesider.

NHH tar imot ca 1000 nye studenter i høst. Mandag var over 480 nye bachelorstudenter og rundt 370 masterstudenter ønsket velkommen med immatrikuleringsseremoni i høgskolens aula.

Fredag skal om lag 300 utvekslingsstudenter immatrikuleres i en egen seremoni.

Fakta

Studiestart

Høgskoler og universiteter har sin formelle studiestartåpning i uka 13-17. august. De med flest campus har åpning over flere dager. det gjelder i særlig grad universitetene Nord, USN og UiT.

Mandag 13. august

 • UiA
 • USN
 • UiO
 • UiS
 • UiB
 • VID
 • Høyskolen Kristiania
 • NHH
 • UiT
 • NLA Høyskolen
 • HINN

Tirsdag 14. august

 • USN
 • UiT
 • OsloMet
 • Høgskolen i Volda
 • NTNU
 • HiØ
 • Nord
 • HINN

Onsdag 15. august

 • USN
 • HVL
 • Nord
 • HINN

Torsdag 16. august

 • HINN

Fredag 17. august

 • NMBU
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS