Trine Syvertsen, medieprofessor ved Universitetet i Oslo og styreleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sier ikke direkte ja til å stille som rektorkandidat ved UiO, men heller ikke bastant nei. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Flere favoritter sier nei til å stille som kandidat i rektorvalg

Flere sier nei, men dekan Morten Dæhlen og professor Trine Syvertsen er de to som ikke sier bastant nei til å stille som rektorkandidater ved Universitetet i Oslo, ifølge en rundspørring Uniforum har gjort.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våren 2017 blir det igjen rektorvalg ved Universitetet i Oslo (UiO). Selv om UiO fortsetter med valgt rektor, skjer det med noen endringer som nærmer seg modellen for ansatt rektor, skriver Uniforum.

Nytt denne gangen blir en søkekomite som ifølge Universitetsstyret skal «søke etter rektorkandidater og fremme forslag til kandidater slik at velgerne får et godt valggrunnlag». I tillegg vil det bli stilt krav til kvalifikasjoner.

Begge endringene skal konkretiseres på styrets møte i september. Og kanskje er det derfor ingen enda har gått åpent ut og sagt at de ønsker å stille til valg. Uniforum har spurt noen av dem som for mange antas å være aktuelle navn.

Graver vil ikke

Den største favoritten synes å være tidligere jusdekan Hans Petter Graver. Graver sier imidlertid at han står ved det han uttalte i Uniforum i desember 2015: Han sa da at han hadde tenkt lenge og vel på saken, og bestemt seg for ikke å stille opp som rektorkandidat.

Jeg konsentrerer meg om jobben som dekan på MN og vet ikke om jeg blir en del av et rektor-team eller ei.

Morten Dæhlen

Jeg har helt andre planer.

Hans Petter Graver

Har uansett ikke noe nytt å melde.

Trine Syvertsen

Jeg har konkludert med at det ikke er aktuelt i denne runden.

Inga Bostad

Skulle det bli aktuelt, får jeg heller vurdere det ved neste korsvei.

Dag O. Hessen

— Blir jeg valgt, må jeg hele tiden stå på UiOs krav overfor politikerne, og det orker jeg ikke, sa han den gang. Blant fordelene ved «bare» å være jusprofessor, nevnte han bedre tid til spontane skiturer.

— Jeg har helt andre planer, sier Graver fremdeles.

(Foto: Ola Sæther, Uniforum)

Bostad ikke aktuell

Direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, Inga Bostad (bildet), har bakgrunn både som prorektor (2009–2013) ogviserektor (2006–2009) på UiO.

— Vurderer du det som interessant å stille som rektorkandidat ved kommende valg?

— Jeg har fått noen henvendelser og dermed vurdert saken. Men jeg har konkludert med at det ikke er aktuelt i denne runden, sier Bostad.

Les også: Flere mener ansatt rektor ved UiO er bra, men urealistisk

Hessen ved neste korsvei

Ifølge et rykte Uniforum har hørt, skal biolog og tidligere Universitetsstyremedlem Dag O. Hessen være blant dem som kanskje kan komme til å stille.

— Du snakkes om av flere som en mulig kandidat til neste rektorvalg på UiO. Hva tenker du om det?

— Det har gått meg hus forbi. Jeg har blitt forespurt ved tidligere valg, men har foreløpig ikke fått noen henvendelser denne gang. Jeg har egentlig ikke tenkt på det, og ryggmargsrefleksen sier at det neppe er aktuelt, sier Hessen. 

(Foto: Nicklas Knudsen)

— Kan synet endre seg?

— Akkurat nå har jeg dobbel byrde med barn hjemme samtidig som jeg driver med tidkrevende forskning. Skulle det bli aktuelt, får jeg heller vurdere det ved neste korsvei.

— Matnat-dekan Morten Dæhlen regnes som en mulig kandidat. Ville du vegret deg for å stille mot din egen dekan?

— Ja, jeg har hørt planer om det. Men mitt standpunkt har ingenting med det å gjøre. Hadde jeg ment jeg var en bedre kandidat, måtte jeg gått for det uavhengig av hierarki, sier Hessen.

Syvertsen ikke noe nytt å melde

Medieprofessor, tidligere dekan ved Det humanistiske fakultet og nåværende styreleder på Høgskolen i Oslo og Akershus, Trine Syvertsen har tidligere ikke avvist at hun ønsker å stille.

«Det har jeg ikke tenkt på. Er ikke det veldig lenge til?» svarte hun Uniforum i februar på spørsmål om hun var interessert i rektorvervet.

Professor Fanny Duckert er en av dem som har foreslått Syvertsen. Og da Khrono spurte henne i mars om hun ville stille til rektorvalg, svarte hun: 

— Jeg er i forskningspermisjon og tenker lite på framtida. Dessuten synes jeg spekulasjonene begynner altfor tidlig. Sittende rektor har jo fortsatt halvannet år igjen, sa Trine Syvertsen den gangen.

Nå svarer hun via sms til Uniforum at hun ikke har tid til å snakke om saken, og at hun «Har uansett ikke noe nytt å melde».

Dæhlen vet ikke

Av dem Uniforum har spurt i denne runden, er også dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Dæhlen er også erklært tilhenger av ansatt rektor. Morten Dæhlen den klart mest positive i Uniforums spørrerunde denne gangen.

(Foto: Ola Sæther, Uniforum)

På sms fra Svalbard skriver han: 

«Jeg konsentrerer meg om jobben som dekan på MN og vet ikke om jeg blir en del av et rektor-team eller ei.»

Da styret ved Universitetet i Oslo i vår gikk inn for fortsatt valgt rektor, var det vel vitende om at valget i 2013 nesten ikke ble noe av. Bare studenten Torkil Vederhus tok sjansen på å utfordre sittende rektor Ole Petter Ottersen.

Les også: Rektorer satser på en periode til

Gundersen ønsker minst to kandidater

Kristian Gundersen, representant for de faste, vitenskapelige ansatte i styret, har alltid vært en sterk forsvarer av valgt rektor.

— Hvor mange rektorkandidater må til uten at valgmodellen bør revurderes?

— Jeg er ikke så opptatt av antall. Men det er fint med minst to kandidater, og som har ulikt syn, synes professoren.

— Det er nesten alltid de samme navnene som kommer opp når det spekuleres i rektorkandidater. Hva er sjansen for at det dukker opp et for de fleste ukjent navn blant rektorkandidatene?

— De interne kandidatene vil nok mange ha hørt om før. Det er ikke vanlig å stille uten noen form for universitetspolitisk erfaring. Men med eventuelle eksterne kandidater kan det være annerledes. De vil trolig ikke være like kjente for folk flest på UiO.

(Foto: Ola Sæther, Uniforum)

Selv ser Gundersen det ikke som noe nederlag om det ikke skulle komme til noen eksterne kandidater.

— Jeg mener det vil være vanskelig å finne eksterne kandidater i Norge som er bedre kvalifisert enn de beste folkene på UiO. Skal vi ha eksterne kandidater må vi antakelig lete utover Norges grenser, og gjerne i Skandinavia, sier han.

— Du har ikke tenkt å stille selv, forresten?

— Nei, jeg har ikke tenkt å stille. Jeg har tre mindreårige barn hjemme.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS