teologistudium

Teologistudiet i Tromsø legges ned

UiT Norges arktiske universitet vedtok torsdag å legge ned både bachelor- og masterprogrammet i teologi.

Selv om den integrerte presteutdanningen legges ned, er det fortsatt mange kurs kurs ved UiT som gjør at man kan bli ordinert til prest i Den norske kirke, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen-
Publisert Oppdatert

– Vi legger ned det integrerte teologistudiet, men det er fortsett mulig å studere til å bli prest ved UiT. Vi har veldig mange kurs som gjør at man kan bli ordinert til prest i Den norske kirke, sier rektor Dag Rune Olsen til Vårt Land.

Universitetet vil fortsette å tilby noen av emnene i teologi innenfor studieretningen religionsvitenskap.

Ved Kirkelig utdanningssenter nord (KUN) undervises det i blant annet praktisk-teologiske fag for dem som studerer til å bli prester. KUN eies av VID vitenskapelige høgskole og påvirkes ikke av universitetets beslutning.

Svak rekruttering

Det var Khrono som først skrev at teologistudiet i nord var utsatt.

Bakgrunnen er blant annet svak rekruttering. I fjor møtte kun 2 studenter opp til 15 studieplasser på master i teologi.

Også de andre presteutdanningene i landet sliter. En tredjedel av de som hadde fått plass på landets profesjonsstudier i teologi i høst, møtte ikke opp ved studiestart.

Ble ikke bønnhørt

Nedleggelsen skjer samtidig som prestemangelen i Nord-Norge stor. Av 80 prestestillinger i Nord-Hålogaland bispedømme, som omfatter Troms, Finnmark og Svalbard, er 18 stillinger ledige.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland uttalte til Khrono at han syntes det var veldig trist at UiT ville legge ned studiet.

— Nå har jeg vært biskop i åtte år og dette har vært en kamp hele veien. Det er et spørsmål om nedlegging av studiet er blitt en selvoppfyllende profeti, for når det har vært nedleggingstruet så lenge, så svekker man rekrutteringsgrunnlaget, sa biskopen.

Powered by Labrador CMS