forskning

Tiltalt for å ført fiktivt regnskap med forskning. Kan ha lurt til seg nær 6 mill.

En bedriftseier på Vestlandet må møte i retten tiltalt for å misbrukt skattefunn-ordningen.

En sak knyttet til Skattefunn-ordningens kal opp vest i Norge i juni.
Publisert

En mann i 50-årene må møte i retten for å ha misbrukt Skattefunn-ordningen. Han er tiltalt for grovt skattesvik for nær seks millioner.

Fakta

Dette er Skattefunn

  • Skattefunn er en rettighetsbasert finansieringsordning. Prosjektet må godkjennes av Norges forskningsråd.
  • Hvis prosjektet blir godkjent, har bedriften rett til å søke om skattefradrag for 19% av sine kostnader til utvikling av nye eller bedre varer, tjenester eller produksjonsprosesser.
  • Ordningen er for norske bedrifter, i alle størrelser, næringer og selskapsformer.
  • Skattefunn har løpende søknadsmottak.Alle søknader som sendes inn før 1. september er garantert å bli ferdigbehandlet samme år.
  • Skattefunn er en del av det som blir kalt det næringsrettede virkemiddelapparatet. De tre største, her er Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Skattefunn.
  • Fra og med 2020 er rammen på 25 millioner per bedrift per år. Det betyr at fradragsgrunnlaget per år maksimalt kan være 25 millioner kroner.
  • Kilde: skattefunn.no

Mannen var tidligere eier og daglig leder i en familieeid fiskeforedlingsbedrift på Vestlandet. Påtalemyndigheten mener han misbrukte Skattefunn-ordningen for å få urettmessig skattefradrag. Tiltalte opplyser til E24 at han ikke erkjenner straffskyld.

Ordningen skal motivere bedrifter til forskning og utvikling. Virksomheter som får sine prosjekter godkjent, har rett til å søke om skattefradrag for 19 prosent av kostnadene knyttet til prosjektet.

Fikk ut 5,9 millioner kroner

Bedriften fikk i årene mellom 2014 og 2017 innvilget støtte fra Forskningsrådet til et forskningsprosjekt som blant annet skulle gjøre den i stand til å utnytte råvarene bedre.

Ifølge tiltalen skal bedriftseieren i denne perioden ha oppgitt rundt 29,5 millioner kroner i fiktive forskning- og utviklingskostnader i prosjektregnskapene. Denne summen ble lagt til grunn ved beregning av skattefradrag på om lag 5,9 millioner kroner.

— Svært alvorlig

— Det er en svært alvorlig tiltale. Skattefunn er en rundhåndet og tillitsbasert støtteordning for næringslivet. Å utnytte seg av denne ordningen er å stjele av fellesskapets midler – dette er penger som ellers ville gått til skoler, barnehager og andre gode formål, sier politiadvokat Sigurd Granli i Vest politidistrikt.

Han opplyser til E24 at saken ble anmeldt av Skatteetaten i 2018.

Førte til konkurs i 2019

Rettssaken starter i Sogn og Fjordane tingrett 8. juni. Det er satt av seks dager til saken. E24 skriver videre at saken allerede har ført til Vestlandsbedriftens gikk konkurs i 2019, etter at selskapet ikke maktet å betjene et skattekrav på til sammen 10,5 millioner kroner.

Kravet ble fremmet etter at Skatteetaten hadde gjennomført bokettersyn, og knyttet seg til regnskapsjukset bedriftseieren nå står tiltalt for å ha begått.

Powered by Labrador CMS