Ansettelse

To stemte mot da han ble ny UiT-prorektor

Jan-Gunnar Winther ble fredag ansatt som prorektor for forskning og utvikling ved UiT. To styremedlemmer fremmet alternativt forslag.

Jan-Gunnar Winther går fra å være underdirektør ved Senter for hav og arktis til å bli prorektor for forskning ved Universitetet i Tromsø.
Jan-Gunnar Winther går fra å være underdirektør ved Senter for hav og arktis til å bli prorektor for forskning ved Universitetet i Tromsø.
Publisert Oppdatert

Fredag vedtok styret ved Universitetet i Tromsø å ansette Jan-Gunnar Winther som ny prorektor for forskning og utvikling. 

Winther tar over stillingen etter Camilla Brekke som slutter i stillingen for å bli direktør for Polarinstituttet. Han er i dag underdirektør ved universitetets Senter for hav og arktis, og er nå ansatt som prorektor frem til åremålsperioden er over 31.juni 2025.

To stemmer for alternativt forslag

Men ansettelsen av ny prorektor har ikke foregått uten reaksjoner fra fagforeninger og ansatte, noe som også kommer tydelig frem i protokollen fra styremøtet.

Der fremmet Jonas Stein, innvalgt av de faste vitenskapelig ansatte, et motforslag om at stillingen burde lyses ut. Kun Miriam Kristine Karlsen, innvalgt av de midlertidig vitenskapelige ansatte, støttet forslaget som med det falt med åtte mot to stemmer.

Loven åpner for intern ansettelse

I forkant av styremøtet var NTL og Forskerforbundets leder ved UiT svært kritisk til fremgangsmåten, ifølge Forskerforum.

— Dette er en av de viktigste stillingene ved UiT. Når det er bestemt at det skal være ansatt prorektor bør stillingen lyses ut, sa Forskerforbundets leder Hugues Verdure.

Loven åpner for at universitetet kan gjennomføre en intern ansettelse når det foreligger «særskilte hensyn».

— Vi klarer ikke å se at det er en særskilt situasjon. Det er fortsatt to år igjen av denne stillingene, sa Marit Martinsen Dahle, hovedtillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag ved UiT, i forkant av møtet.

Til Forskerforum har UiT-rektor Dag Rune Olsen begrunnet avgjørelsen om å ikke utlyse med at det er to år igjen av perioden, og at de har en god prosess internt med mulige kandidater til jobben.

I samme styresak vedtok også styret at dagens prorektor for utdanning, Kathrine Tveterås, tar over som rektors stedfortreder.

Powered by Labrador CMS