Rektor på Universitet i Agder, Frank Reichert, har satt sammen #metoo-gruppa som skal jobbe med slikes aker i akademia.

Skal jobbe mot seksuell trakassering

#metoo. Rektor på Universitetet i Agder, Frank Reichert, har fått på plass arbeidsgruppen mot mobbing og trakassering ved landets universiteter og høgskoler.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder (UiA) fikk rett før jul i oppdrag å lede Universitets- og høgskolerådets (UHRs) arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering i UH- sektoren.

Det skjedde etter at han selv at tatt initativ til en slik gruppe på UHRs representantskapsmøte i november.

Mandatet for gruppen ble vedtatt 9. februar og nå har Frank Reichert fått på plass en fulltallig komité. Han har også fått en invitasjon fra minister for høyere utdanning og forskning, Iselin Nybø, 5. mars.

Møte med Nybø

— Jeg er glad for at komitéen nå er fulltallig. Og jeg er svært glad for at statsråd Iselin Nybø har invitert komitéen til et møte. Det er svært motiverende, og viser at hun prioriterer dette arbeidet, sier Reichert.

Ifølge mandatet som UHR-styret vedtok 9. februar er en av oppgavene til utvalget som ledes av Reichert er å sørge for at institusjonene kartlegger omfanget av seksuell trakassering bedre. Arbeidsgruppen skal innhente kunnskap fra personalledere ved UHRs medlemsinstitusjoner og legge til rette for erfaringsutveksling, ifølge mandatet.

— Det er viktig at vi får et bedre tallmateriale over seksuell trakassering og mobbing, som viser seg å være langt mer alvorlige problemer enn vi trodde, sa Reichert til Khrono nylig.

Jeg håper de erfaringer vi har gjort på KHiO, og det arbeidet vi har gjort med vår egen handlings-plan, bringer inn noen perspektiver som kan være til nytte for hele sektoren.

Jørn Mortensen

Bidrar med erfaringer

Et av medlemmene er rektor Jørn Mortensen ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), der de fikk flere varsler om seksuell trakassering rundt jul.

— Hvilke forventninger har du til gruppens arbeid?

— Mine forventninger er at det kommer noe konkret ut av gruppens arbeid. At vi kan komme til anbefalinger som går ut over det rent systemiske, sier Mortensen.

Hva er det du tenker at du kan bidra med fra KHiOs erfaringer med denne typen saker?

— Jeg håper de erfaringer vi har gjort på KHiO, og det arbeidet vi har gjort med vår egen handlingsplan, bringer inn noen perspektiver som kan være til nytte for hele sektoren, sier han.

Skal samordne

Et annet av medlemmene er professor i sexologi ved Universitetet i Agder, Elsa Almås.

Videre sitter fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarligi Norsk studentorganisasjon, Ida Austgulen i arbeidsgruppen.

Det gjør også direktør for HMS og beredskap ved Universitetet i Oslo, Anita Sandberg, som er leder for styringsgruppen for ARK (arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser). Fra Forskerforbundet deltar advokat Mariann Helen Olsen, og fra Komiteen for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) deltar professor Øystein Gullvåg Holter ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.

Likestillings- og diskrimineringsombudet stiller med seniorrådgiver Rønnaug Mathiassen Retterås og Arbeidstilsynet med tilsynsleder Morten Kjerstad Larsen. Ingunn Ugland ved Universitetet i Agder er sekretær for arbeidsgruppen.

Arbeidsgruppen skal bidra til å samordne UH-institusjonenes innsats for å kartlegge, forebygge og sikre gode systemer for varsling og oppfølging av mobbing og trakassering for ansatte og studenter, går det fram av mandatet som styret i UHR vedtok fredag 9. februar.

Lager seminar

Første oppgave for arbeidsgruppen er å lage et program for seminaret om mobbing og trakassering på UHRs representantskapsmøte i Kautokeino 30. mai.

Deretter skal arbeidsgruppen lage forslag til innhold i et nett- og modulbasert lederkurs og lage spørsmål som skal brukes i kartleggingen av seksuell trakassering og mobbing ved universitetene og høgskolene. Dette skal skje høsten 2018, og skal ende opp med en rapport som summerer opp arbeidet og gir anbefalinger til medlemsinstitusjonene.

Khrono har spurt Reichert hvordan kartleggingen av seksuell trakassering og mobbing skal foregå.

— Når det gjelder kartlegginger så henvises det til eksisterende undersøkelser som Studiebarometeret for studentene og ARK (arbeidsmiljø – og klimaundersøkelsen) for ansatte i UH-sektoren. Tanken er å inkludere spørsmål knyttet til mobbing og trakassering i disse undersøkelsene. Dette må selvsagt skje på en faglig basert og gjennomtenkt måte. Det gjenstår fortsatt å konkretisere hvordan dette skal gjøres, svarte Reichert nylig.

Fakta

UHRs arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering

Rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder leder arbeidsgruppen.

De øvrige medlemmene er:

  • Rektor Jørn Mortensen ved Kunsthøgskolen i Oslo
  • Professor Elsa Almås, Universitetet i Agder
  • Fag- og læringspolitisk ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon, Ida Austgulen
  • Anita Sandberg, direktør for HMS og beredskap ved Universitetet i Oslo og leder av styringsgruppen for ARK
  • Advokat Mariann Helen Olsen fra Forskerforbundet
  • Professor Øystein Gullvåg Holter fra Kif-komiteen
  • Seniorrådgiver Rønnaug Mathiassen Retterås fra Likestillings- og diskrimineringsombudet
  • Tilsynsleder Morten Kjerstad Larsen fra Arbeidstilsynet
  • Ingunn Ugland, Universitetet i Agder, sekretær for gruppen
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS