Det er bare fordeler, ifølge Facebookposten. Skjermdump.

Demokrati til salgs på «toyparty»?

Studentdemokrati. Bør studentparlamentet la seg sponse av Kondomeriet og være med på «toyparty»? Nei, mener Sosialdemokratisk liste ved UiT.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens jeg sto på busstoppet på UiT poppet det opp en snap. Snappen var en screenshot av Studentparlamentet som reklamerte for «toyparty» med kondomeriet. Først fniste jeg litt, men fnisen ble fort til alvor. At folk tar kontroll over egen seksualitet er bra. Men bedrifter skal ikke få kontrollere Studentparlamentene (SP). Istedenfor å fokusere på god politikk, legger SP, med Moderat i spissen, meningene våre ut for salg. Ikke nok med det, de prøver å lure oss studenter.

Hvem er det Moderat egentlig kjemper for? Oss studenter eller Kondomeriet?

Maren Irene Gåre Bakkevold

For Daniel Hansen Masvik, leder for SP for Moderat, sier til Midnattsolposten at Facebook-innlegget definitivt ikke er reklame. Det er feil. Masvik sier ingen har fått penger for å legge ut innlegget, men det er ikke nytt at betaling ikke trenger å skje ved at man mottar en koffert med penger. Det presiserer også forbrukertilsynet, får man betalt eller andre fordeler med «fremme en næringsdrivendes salg» skal det merkes som reklame. Å være «samarbeidspartner» blir nevnt som et spesifikt eksempel på nettopp tilfeller hvor det foregår reklamering.

Uansett om Masvik og Moderat bevisst går inn for å lure oss studenter, eller om dette er en blunder er dette svært alvorlig. Ikke nok med at vi selger meningene våre, men som studenter og forbrukere blir vi ført bak lyset. Hvem er det Moderat egentlig kjemper for? Oss studenter eller Kondomeriet? Ut i fra det bilde som skapes i denne saken får Kondomeriet første prioritet. Studentparlamentet sliter allerede med demokratisk legitimitet ettersom oppslutningen rundt valget er lav. Det vi er vitner til nå er en skakk-kjøring av et allerede slitt demokrati.

Hadde avgjørelsen i det minste vært diskutert i SP før dette samarbeidet ble inngått kunne vi hatt en skikkelig diskusjon før dette samarbeidet skjedde. Her har arbeidsutvalget, hvor tre av fire er representanter fra Moderat, gjort en avgjørelse på bakrommet. Det skal sies at nestleder Martine Tennholm informerte om det nye samarbeidet på forrige SP-møte. Inntrykket vi i Sosialdemokratene satt igjen med var at vi hadde fått premier til en konkurranse. Ikke at vi skal jobbe som promotører for Kondomeriet. Skal noen kjøpe oss, kunne vi i det minste vært enig om det.

Dette ville vi uansett aldri gått inn for. SP er ikke en gjeng med bloggere som skal tjene penger på spons. Vi er engasjerte folk som bryr oss om universitetet vårt. Vi får masse penger fra universitet til å gjøre akkurat dette. Slik som med alt annet i studentlivet skulle vi så klart ønske vi hadde mer penger. Løsningen er ikke å selge oss til sponsorer og annonsører. Vi må heller kreve mer av de som bestemmer hvor mye penger vi skal få.

Jeg nekter å la mine meninger kjøpes. Denne situasjonen er et bunnivå for et demokratisk organ. Isteden for «toyparty» burde vi jobbet for gratis hormonell prevensjon og kobberspiral til studenter. For en god seksualopplysning både for at folk skal kjenne til egen seksualitet men og som et middel for å bekjempe seksualisert vold. Moderat skal få ha «toyparty», men vi i Sosialdemokratene står for et universitet hvor studentdemokratiet skal styres av studenter og ikke markedsinteresser.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS