Steinar Stjernø, eldrebølge på HiOA Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Steinar Stjernø, eldrebølge på HiOA Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Norge bør støtte de demokratiske kreftene

De militæres forsøk på statskupp har gjort det mulig for Tyrkias president Erdogan å styrke kneblingen av den demokratiske opposisjonen og krigføringen mot den kurdiske minoriteten, skriver Steinar Stjernø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erdogan rensker ut ikke bare av de militære som bak kuppforsøket, men foretar masseutrenskninger av opposisjonelle og ansatte i offentlige stillinger.

Tre tusen dommere som ikke kan beskyldes for å ha deltatt i kuppforsøket, men som kan mistenkes for å ville opprettholde en uavhengig tredje statsmakt, blir avsatt og lokale ledere får sparken. 10 000 er foreløpig blitt arrestert.

1577 rektorer for universiteter og andre utdanningsinstitusjoner er i ferd med å bli fjernet, og 15.000 ansatte mister tillatelse til å undervise i offentlig utdanning. 24 radio- og tv-stasjoner blir fratatt tillatelsen til å drive videre. Dette skjer i forlengelsen av den trakasseringen av journalister og kritiske akademikere som har pågått i den senere tid.

Det er altså intet som tyder på at president Erdogan vil bygge broer med opposisjonen, frie medier og det sivile samfunnet, slik den norske utenriksministeren uttrykte håp om 16.7. Tvertimot tyder nå alt på at Erdogans regime vil bli mer og mer autoritært i tida framover og sette til side grunnleggende menneskerettigheter.

Norge og Tyrkia er samarbeidspartnere gjennom NATO, og den norske regjeringa bør uttrykke en klarere støtte til de demokratiske kreftene i Tyrkia.

1577 rektorer for universiteter og andre utdannings-institusjoner er i ferd med å bli fjernet.

Steinar Stjernø

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS