Skjermdump fra dagens styremøte ved Universitetet i Bergen: Direktør Kjell Bernstrøm (t.v. i lyseblå skjorte) og rektor og styreleder Dag Rune Olsen (i lys rosa).

UiB skal gi svar om eierskap i Khrono i løpet av august

Avissamarbeid. Universitetet i Bergen skal innen utgangen av august bestemme om de vil takke ja til å bli medeier i Khrono, eller om de heller skal etablere en alternativ kanal etter NRK-modell sammen med NTNU, UiO og forskning.no.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Universitetet i Bergen ble orientert om siste utvikling i saken om en nasjonal universitetsavis under sitt møte torsdag.

Khronos eier, OsloMet, har invitert UiB og en rekke andre høyere utdanningsinstitusjoner inn som medeiere for å kunne videreutvikle Khrono som en nasjonal universitets- og høgskoleavis.

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm sa på universitetsstyrets møte torsdag at UiB vil svare OsloMet innen 31. august. Hvis ikke UiB gir et svar innen denne fristen, vil Khrono gå videre mot andre interessenter, fortalte han styret.

To nasjonale aviser?

— Et spørsmål er om det er fornuftig med to nasjonale universitetsaviser, for Khrono går nok videre uansett, sa han.

NRK-modell er ikke på OsloMets bord.

Tore Hansen

Fram mot neste styremøte 30. august, skal UIB utrede nærmere å etablere en alternativ nasjonal avis sammen med NTNU og UiO.

Rektorene ved de tre universitetene skal møtes 18. juni for drøfte denne muligheten, opplyste rektor og styreleder Dag Rune Olsen.

— Vi skal utforske om vi kan få til en konstellasjon med NTNU og UiO. Da er det to aktuelle modeller vi vil se på; enten en Schibsted-modell med stoffutveksling eller en NRK-modell med felles ledelse av redaksjonen. Av disse to mener jeg NRK-modellen er en bedre modell, sa Olsen.

Khrono har tidligere skrevet om planene der arbeidstittelen på den nye avisen er Dagens universitet, noe som også var navnet på en internavis på NTNU på 1990-tallet.

Han la til at det kunne vært en mulighet at Khrono gikk inn i denne felles avisen til UiB, UiO og NTNU, men han sa at han ikke trodde Khronos eiere er interessert i dette.

NRK-modell ikke på OsloMets bord

Organisasjons- og virksomhetsdirektør ved OsloMet, Tore Hansen, bekrefter overfor Khrono at de nå har satt en endelig frist for tilbakemelding fra Universitetet i Bergen når det gjelder avissamarbeid.

Direktør Tore Hansen på OsloMet, her under møtet om utvidet eierskap i Khrono i juni fjor. Foto: Siri Ø. Eriksen

Det er venta at lesarane ved UiB har meir felles interesser med tilsette ved forskings-universiteta enn ved høgskular og profesjons-universitet.»

Styret i På Høyden

— Vi har latt Universitetet i Bergen få være først i køen av interessenter fram til nå. Men vi kan ikke holde på så mye lenger før vi får en avklaring. Det skyldes først og fremst hensynet til Khrono og planene i og for avisen, samt de andre institusjonene som er interessert i å bli medeiere i avisen, sier Hansen etter at han har overvært UiBs styremøte om saken på stream fra Bergen.

— Styret og rektor Dag Rune Olsen signaliserte i dag at en NRK-modell i et avissamarbeid kan være en modell å foretrekke. Hva sier du til det?

— Styret ved Universitetet i Bergen har bedt om utredning av flere alternativer og dette er tydeligvis ett alternativ. Men OsloMet har ikke blitt forespurt om å være med i en NRK-modell med NTNU, UiB, UiO og forskning.no, sier OsloMet-direktøren.

— Men hva svarer dere hvis dere blir spurt om det?

— NRK-modell er ikke på OsloMets bord. Vi har tatt dette initiativet for over et år siden for å styrke og videreutvikle Khrono. Det er vårt ønske og mål, sier Hansen.

— NTNU har antydet at det bør være to nasjonale aviser i uh-sektoren. Hva tenker du om det?

— Det er allerede flere aviser i sektoren. OsloMet har en riksdekkende avis, og vi kommer ikke til å lage flere, sier Tore Hansen.

forskning.no er formidling

Rektor Dag Rune Olsen avklarte også sitt syn på rollen til forskning.no i forhold til utredningen om nasjonal universitetsavis.

— Forskning.no står for noe helt annet enn det den nasjonale universitetsavisen skal drive med. Forskning.no driver med forskningsformidling, mens denne ordentlige avisen skal dekke viktige spørsmål for sektoren, som for eksempel forskningspolitikk og ansattes arbeidsforhold, sa han.

Ansatterepresentant Kjersti Fløttum, som er professor i fransk, sa på møtet at hun er svært fornøyd med arbeidet UiBs administrasjon har gjort etter forrige styremøte, der styret ba om å få utredet alternative modeller til et eierskap i Khrono.

— Hvis jeg skulle gå for noen modell nå, ville jeg gått for NRK-modellen, sa hun.

Sterk vekst i På Høyden

På Høydens årsrapport for 2017 ble også tatt til orientering av UiB-styret. Den viser sterk trafikkvekst og at det først og fremst er lokalstoffet som ligger på topp 50 av de mest leste sakene deres i fjor. På Høydens styre kommenterer også et mulig nasjonalt avissamarbeid:P

«Khrono har lansert eit ønskje om å ta ein nasjonal posisjon. På Høyden-styret har vore positivt til meir nasjonalt samarbeid, men med eit klart ønskje om at forskingsuniversitet som UiO og NTNU må vere med på dette. Det er venta at lesarane ved UiB har meir felles interesser med tilsette ved forskingsuniversiteta enn ved høgskular og profesjonsuniversitet.»

Redaktør i NTNUs egen avis Universitetsavisa (UA), skrev nylig i en kommentar i sin egen avis at UA lever godt alene.

Fakta

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS