norsk suksess

UiO-forskernes dataverktøy brukes i 72 land med 2,3 milliarder mennesker

Søskenparet Kristin Braa og Jørn Braa, begge professorer ved Universitetet i Oslo (UiO), har fått prestisjepris for arbeidet sitt med DHIS 2-systemet.

Kristin Braa og Jørn Braa er vinnere av Roux-prisen 2020.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først som sist; DHIS 2-systemet er, relativt kort forklart, en programvare som nå brukes til blant annet sporing og overvåking av covid-19.

Bak verktøyet, som totalt brukes av rundt 2,3 milliarder mennesker fordelt på 72 land og i 22 av Indias delstater, står to norske forskere, professorene og søskenparet Kristin Braa (61) og Jørn Braa (68).

Tuberkulose og hiv

Ifølge UiO har de to utviklet et verktøy for innsamling, validering, analyse og presentasjon av helsedata.

Siden det er en åpen programvare med fri kode, er den enkelt tilgjengelig også i land som tidligere har hatt svak infrastruktur innen helsesektoren.

Fakta

DHIS-verktøyet

  • Verktøyet kalles District Health Information Software (DHIS2). Er utviklet for nasjonale og internasjonale bistandspenger ved Universitetet i Oslo gjennom programmet Health Information Systems Programme (HISP).
  • 65 PhD-studenter har tatt doktorgrad gjennom HISP. I dag leder de selv innføringen av verktøyet, som nå brukes i 79 utviklingsland.
  • Dette er en gratis og åpen plattform for innsamling og analyse av helsedata.
  • Systemet er tilpasset norske kommuner i samarbeid med FHI og Kommunesektorens organisasjon.
  • I Norge er verktøyet nå tatt i bruk av 270 kommuner, inkludert distribusjon gjennom ReMin. Hensikten er at kommunene skal kunne registrere og spore mistenkte og bekreftede smittetilfeller raskt.

    Kilde: Aftenposten

Plattformen brukes blant annet til å overvåke malaria, vaksineprogrammer, tuberkulose, hiv og barnedødelighet. Den var også viktig i håndteringen av ebola-krisen som rammet en rekke vest-afrikanske land mellom 2013 og 2016, informeres det i UiOs artikkel om det norskutviklede dataverktøyet.

I Norge i dag bruker 270 kommuner dataverktøyet i jakten på koronasmitte, skriver Aftenposten i en artikkel om Braa-søsknene.

— Et enestående system

Mandag mottok altså de to hovedpersonene bak verktøyet den prestisjetunge Roux-prisen. Prisen gikk i fjor til det medisinske tidsskriftet Lancet.

— I Norge teppelegger vi landet med tiltak. Med bedre data blir det lettere å ta de riktige beslutningene, sier Kristin Braa til Aftenposten.

UiO-rektor Svein Stølen er henrykt over at de to forskerne nå har blitt belønnet med Roux-prisen.

— Kristin og Jørn Braa har utviklet et enestående system, som redder liv verden over hver eneste dag. Jeg gratulerer dem og forskermiljøet rundt dem med en velfortjent anerkjennelse, sier Stølen til uio.no.

Powered by Labrador CMS