Team Svein Støle og Gro Bjørnerud Mo inviterte til pressekonfreranse i realfagsbibliotektet.

Nytt manifest fra Stølen får Graver til å se rødt

Rektorteamet til Svein Stølen på Universitetet i Oslo har lansert manifest for utdanning. Lanseringen får hans motkandidat Hans Petter Graver til å se rødt. Graver synes ikke noe om at manifestet lanseres etter at rektorvalget er i gang.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valget på Universitet i Oslo er i gang. Fram til 20. april skal studenter og ansatte velge mellom Svein Stølen og Hans Petter Graver. En av dem skal fra 1. august fylle skoene etter Ole Petter Ottersen. Stølen lokker med nytt manifest for utdanning, Graver har fått støtte fra fagforening.

Mens teamet til Hans Petter Graver har fått støtte fra Norsk tjenestemannslag (NTL) på Universitet i Oslo, lanserte Svein Stølen og hans team et nytt manifest for utdanningskvalitet på UiO mandag.

Tirsdag kveld er det studentenes valgmøte på Chateau Neuf og torsdag morgen skal de to kandidatene diskutere likestilling, men deretter vil nok valgkampen rundet av og studenter og ansatte få bestemme seg i ro og fred. Torsdag 20. april blir det så klart hvem som blir ny rektor på landets eldste universitet.

Lover løft for studentene

Svein Stølen og hans team presenterte mandag sitt utdanningspolitiske manifest.

— Utdanning og læringsmiljø er en hovedsatsing for oss, og dette manifestet retter seg derfor primært til alle dere som studerer ved UiO, understreker Svein Stølen.

Stølen forklarer at dersom de blir valgt, vil de legge manifestet fram til diskusjon i universitetets utdanningskomité. Så skal de ta med seg innspill fra komitéen og andre som engasjerer seg.

— Innen det har gått seks måneder vil vi legge fram en plan som sikrer at de målene og politiske løsningene vi får gjennomslag for, blir fulgt opp, sier Stølen.

—Hva er egentlig nytt i manifestet dere legger fram?

— Jeg opplever at det er nytt at ett rektorteam på UiO så tydelig vektlegger læringsmiljø og utdanningskvalitet, sier Stølen.

— Og så mener jeg det er nytt det tempoet vi lover å realisere endringer i. 

Synes Stølens manifest kommer for seint

Rektorkandidat Hans Petter Graver vil ikke komme med noen nye innspill nå når rektorvalget ved UiO er i gang. Han synes ikke noe om at motkandidat Stølen lanserer et utdanningsmanifest samme dag som valget åpner.

— Jeg synes det er nokså spesielt å komme med et så detaljert innspill av valgtaktiske hensyn. Hvis man mener alvor med at ansatte og studenter bør få anledning til å sette seg ordentlig inn sakene og gjøre et informert valg, burde et slikt innspill i så fall kommet tidligere. Det er ikke tiden for å komme med nye innspill nå, mener han.

Graver og hans rektorteam har fått støtte fra Norsk Tjenestemannslag, som skriver «NTL UiO mener at det eneste teamet som har det nødvendige engasjementet og viljen til å bevare og styrke universitetsdemokratiet, er Graver, Sandli og Frich» i et innlegg på Uniforum. NTL er spesielt opptatt av at Graver er den eneste som kan vise til et langvarig engasjement og arbeid for å bevare ordningen med valgt rektor.

(Foto: Nicklas Knudsen)

Graver sier han er glad for støtten.

— Jeg er glad for at de har mest tro på meg når det gjelder arbeidet for universitetsdemokratiet, sier han.

— Har det dukket opp noen saker underveis i valgkampen som gjøre skillelinjene mellom kandidatene tydeligere?

— Ikke så mye på helt konkrete saker, men heller i synet på ledelse og hva det vil si å lede et universitet, mener han.

Selv valgte Graver og hans rektorteam å stå på stand i Oslo sentrum og på Blindern for å fortelle ansatte og studenter at valget er  gang og be dem bruke stemmen sin på nettopp dem.

— Var det mange som stoppet?

— Ja, vi fikk i hvert fall delt ut alle de 400 bollene, sier Graver.

Han sto først i Oslo sentrum, men sluttet seg så til resten av teamet som sto på Blindern.

Vil ha Norges beste undervisning

Svein Stølen er den første som har med seg en prorektor for utdanning på Universitet i Oslo. I den rollen befinner Gro Bjørnerud Mo seg. Hun er professor i fransk, men har betydelig erfaring og kompetanse fra utdanningsledelse.

Se også: Her er manifestet til team Stølen

Stølen trekker fram nettopp Mo som en av flere elementer der hans team skiller seg fra motkandidaten.

Mo har vært fast ansatt på UiO siden 2001, professor siden 2008. Fra 2007 til 2014 var hun prodekan for studier og utdanning på Det humanistiske fakultet og hadde dermed hovedansvaret for landets mest omfattende studieportefølje og noen av Norges største studieprogrammer. I samme periode var hun også styreleder for fransk-norsk senter for humaniora og samfunnsvitenskap i Paris.

— God studiekvalitet handler i høy grad om å ha gode og inspirerte undervisere, samt dyktige og motiverte studenter. Dette er en grunn til at vi mener lærings- og arbeidsmiljø må sees i sammenheng, poengterer Stølen.

— Vi har allerede lagt ned betydelig arbeid i å få med oss studenter på å lage dette manifestet. Studentene sier til oss at de ofte opplever at sakene først kommer til dem, når de egentlig allerede er avgjort. Vi må bli flinkere til å få studentene med så tidlig som mulig i slike prosesser, og på området utdanningskvalitet og læringsmiljø er det helt avgjørende for å lykkes, mener Stølen.

Graver: Støtte fra Norsk tjenestemannslag

I en uttalelse fredag 31. mars gjør norsk tjenestemannslag på UiO det klart at de oppfordrer sine medlemmer til å stemme på Hans Petter Graver og hans team.

De slår i innlegg fast: «NTL UiO mener at det eneste teamet som har det nødvendige engasjementet og viljen til å bevare og styrke universitetsdemokratiet, er Graver, Sandli og Frich.»

De begrunner det med at Graver og co har vært helt entydige i at de fortsatt ønsker valg rektor på UiO, og at Svein Stølen og co ikke på langt nær har vært så tydelige.

Hovedtillitsvalgt på Forskerforbundet på UiO, Belinda Eikås Skjøstad, sier til Khrono at de ikke ønsker å kommentere NTLs utspill. Hun henviser til følgende kronikk i Uniforum.

Her står det blant annet at Forskerforbundet ikke vil støtte aktivt en av rektorkandidatene.

«Vi respekterer et demokratisk valg, der de ansatte selv vil gjøre seg opp en mening», skriver Skjøstad sammen med Steinar A. Sæther.

Stølen: Det har vært en bra valgkamp

— Hva synes du om valgkampen?

— Den har vært lang, men jeg synes den har vært god. Den har ikke blitt så sterkt polarisert som man kanskje har sett tidligere, og det syns jeg er pluss for valget og demokratiet, og ikke minst Universitet i Oslo verdig, sier Stølen.

Han forteller også at de opplever det som meget positivt at mange har engasjert seg.

— Vi har fått rundt 45 lesebrev som vi har besvart, vi har oppfordret til innspill, men dette har vært veldig positivt også med tanke på demokratiet på UiO, mener Stølen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS