UiT Norges arktiske universitet

UiT gir opp forsøk på å få tilbake svindel-millioner

Universitetet ble svindlet for 12 millioner kroner. De har fått tilbake 250.000 av dem. Nå gir de opp å få tilbake resten, melder NRK.

UiT har stramma inn på en del rutiner, ifølge økonomidirektør Odd Arne Paulsen etter at de måtte gi opp å få tilbake millionene de ble svindlet for i fjor
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst ble UiT Norges arktiske universitet svindlet for 12 millioner kroner.

Som Khrono skrev den gangen, mottok UiT i oktober 2019 en faktura på e-post fra en utenlandsk leverandør for delbetaling av en røntgenmaskin.

«Fakturaen var korrekt og fra riktig leverandør. Få dager senere fikk UiT en ny melding fra det som tilsynelatende var leverandøren, med ny faktura med oppdatert betalingsinformasjon og bekreftelser på dette. Endringen ble effektuert og betaling gjennomført i samsvar med UiTs rutiner», skrev UiT i en pressemelding.

Fakturaen var på 1,2 millioner euro, som er omtrent 12 millioner kroner med dagens kurs.

Anmeldt og etterforsket

Etter en uke ble det oppdaget at leverandøren likevel ikke hadde mottatt betalingen. Svindelen ble meldt til politi og til banken.

Saken ble anmeldt og etterforsket, også Kripos var inne og undersøkte saken.

I tillegg skal UiT ha bedt revisjonsfirmaet BDO og DNB gjennom sitt internasjonale banksamarbeid, om å spore pengene det siste året, uten nevneverdig hell, melder NRK.

– Vi har forsøkt på ulike måter over tid å spore både konti og personer. Slik jeg forstår det, er pengene blitt overført på måter som er vanskelig å finne ut av. Vi må nå anse saken som avslutta, sier økonomidirektør Odd Arne Paulsen ved UiT til NRK.

Økt svindelfare

Universitetet utelukker at de har hatt utro tjenere blant deres egne ansatte som har bistått i svindelen. De har likevel gjort en del grep for å unngå lignende svindel i framtida.

— Hendelser som dette utfordrer eksisterende systemer og rutiner, og vi ser at det er nødvendig å ha økt årvåkenhet ved større transaksjoner, spesielt ved kjøp fra utlandet, sa universitetsdirektør Jørgen Fossland ved UiT Norges arktiske universitet, i en pressemelding om saken i desember i fjor.

Sikkerhetstrusler mot IKT-infrastrukturen kommer både fra svindlere på nett og etterretningstjenester, og er blitt et økende problem.

Sårbare digitale systemer, ikke minst rettet mot universitets- og høgskolesektoren, har vært en gjenganger i de årlige vurderingene fra Politiets sikkerhetsteneste (PST).

Krevende å nå fram

Når det gjelder svindelen av UiT, ble saken henlagt tidligere i år.

— Det er krevende å nå fram i sånne saker. Det gjelder både det å følge gjerningspersonene og pengesporet. Som regel peker det mot utlandet, og det gjør det ekstra komplisert, sier politiadvokat Trude Kvanli ifølge NRK.

– Vi har stramma inn på en del rutiner. Det handler særlig om å kvalitetssikre at vi gjør de riktige utbetalingene, sier økonomidirektør Odd Arne Paulsen ved UiT til NRK.

Powered by Labrador CMS