GAZA-KRIGEN

Universitet i Gaza jevnet med jorden — USA ber om svar

Palestinske kilder sier israelske militære har brukt byggene som base, mens israelske kilder påstår det er Hamas som har brukt bygningen og at det er derfor den ble sprengt. 

Utenriksdepartementets talsperson Matthew Miller ble nylig stilt til veggs om det som ser ut som en planlagt riving av et universitet i Gaza.
Publisert Oppdatert

Al Israa-universitetet i Gaza er en av de siste store bygningene som har blitt totalvraket som følge av krigen. 

Det skriver blant annet BBC og universitetet selv på sine Facebook-sider i forrige uke. Da ble det offentliggjort en video av at hovedbygget ble bombet, og universitetet hevder at den israelske hæren kontrollerte bygget før sprengningen fant sted. 

Selve bombingen ser ut som en kontrollert riving, slik man kan se på video hos Al-Jazeera. De har publisert en video der en amerikansk journalist stiller kritiske spørsmål til det amerikanske utenriksdepartementet. 

— Det så ut som en kontrollert rivning. Har du ingenting å si? For å gjennomføre en slik eksplosjon, så må du være inne i bygget. Du må plassere eksplosivene, og det krever planlegging og forberedelse. Hvis det var en spesifikk trussel fra disse fasilitetene, så ville de ikke vært i stand til å gjennomføre den, sier Matt Lee, journalist i Associated Press. 

Talsperson for utenriksdepartementet, Matthew Miller, svarer at de prøver å finne ut av dette, men at han ikke har fakta før han hører tilbake fra myndighetene i Israel. The Times of Israel skriver at IDF undersøker rivingen av campusen, og at deres første funn viser at Hamas skal ha brukt byggene for å angripe dem. 

En video fra Al-Jazeera viser det som kan se ut som en planlagt sprengning av et universitetsbygg i Gaza, samt utspørring av talsperson for Utenriksdepartementet. (Video: Al-Jazeera)

Står uten tilgang til utdanning

Tall publisert av FNs koordinering av humanitær innsats viser at det per 21. januar angivelig er 378 skoler i Gaza som er blitt skadet under krigen. Videre viser de at 90 prosent av alle skolebygg har fått alvorlig skade, og at alle elever og studenter står uten tilgang til utdanning. 

I november skrev FN at det var 278 skolebygg som var skadet av bomber. Det palestinske departementet for høyere utdanning og forskning uttalte at 12 bygninger ved høyere utdanningsinstitusjoner i Gaza, samt 2 på Vestbredden, er helt eller delvis ødelagt siden krigen startet. 

— Administrasjonen ved Al Israa-universitetet fordømmer den barbariske aggresjonen som rettet seg mot fasilitetene til universitetet. Det mest nylige var bombingen av hovedbygningene sør for Gaza by. Dette kommer sytti dager etter at den sionistiske hæren okkuperte bygget og siden har brukt det som en militær base, skriver universitetet på Facebook.

Videre påstår universitetet at bygningene har blitt brukt til å huse kjøretøy og skarpskyttere som sikter seg inn på ubevæpnede sivile i områdene rundt. 

I november bombet Israel det palestinske universitetet Al-Azhar University. Den gang uttalte Kjersti G. Berg, som er førsteamanuensis i interkulturelle studier, at dette var å bombe palestinernes fremtid, all den tid det bombes utdanningsinstitusjoner. 

Universitetet skriver også at den israelske hæren skal ha stjålet artefakter fra Nasjonalmuseet i tilknytning til universitetsbygningene før sprengningen. Det er snakk om over 3000 historiske artefakter.

Blant de andre byggene som har blitt sprengt, er Gazastripen sitt første og eneste universitetssykehus, samt laboratorier for medisin og ingeniørstudier, rettssaler for bruk på juss-studiet, og andre studentbygg for sosiale og faglige møteplasser.

Powered by Labrador CMS